Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου
World Trade Organization (Αγγλικά)
Organisation mondiale du commerce (Γαλλικά)
Organización Mundial del Comercio (Ισπανικά)

  Mέλη
  Μέλη που αντιπροσωπεύονται διπλά, και από την Ευρωπαϊκή Ένωση
  Παρατηρητές
  Μη μέλη
Έδρα
Γενεύη, Ελβετία
Επίσημες γλώσσες
Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά[1]
Μέλη
164 κράτη μέλη
Ίδρυση1 Ιανουαρίου 1995
Ιστοσελίδα
https://www.wto.org/

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, ακρωνύμιο ΠΟΕ (αγγλικά: World Trade Organization WTO, γαλλικά: Organisation mondiale du commerce, ισπανικά: Organización Mundial del Comercio OMC) είναι ο μοναδικός διεθνής οργανισμός που ασχολείται με τους κανόνες που διέπουν το εμπόριο μεταξύ των χωρών. Περιλαμβάνει μια σειρά από Συμφωνίες, αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων της μεγάλης πλειοψηφίας των χωρών της παγκόσμιας κοινότητας και έχουν επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια. Σκοπός του οργανισμού είναι η διευκόλυνση τόσο των παραγωγών αγαθών και υπηρεσιών, όσο και εξαγωγέων και εισαγωγέων. Η Έδρα του Οργανισμού βρίσκεται στην Γενεύη της Ελβετίας. Ιδρύθηκε την 1η Ιανουαρίου 1995 ως συνέχεια της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου (GATT). Σήμερα αριθμεί 164 κράτη - μέλη[2].

Πλέον πρόσφατο μέλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Αφγανιστάν έγινε το 164ο μέλος του ΠΟΕ, στις 29 Ιουλίου του 2016. [3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Επίσημες γλώσσες
  2. «Μέλη και Παρατηρητές». Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου. Ανακτήθηκε στις 26/1/2016.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)(Αγγλικά)
  3. «Το Αφγανιστάν γίνεται το 164ο μέλος του Π.Ο.Ε.». Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου. 29/07/2016. Ανακτήθηκε στις 7/8/2016.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate=, |date= (βοήθεια)(Αγγλικά)