Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Το λογότυπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (αγγλικά: World Trade Organization WTO, γαλλικά: Organisation mondiale du commerce, ισπανικά: Organización Mundial del Comercio OMC, ελληνικά αρχικά: ΠΟΕ) είναι ο μοναδικός διεθνής οργανισμός που ασχολείται με τους κανόνες που διέπουν το εμπόριο μεταξύ των χωρών. Περιλαμβάνει μια σειρά από Συμφωνίες, αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων της μεγάλης πλειοψηφίας των χωρών της παγκόσμιας κοινότητας και έχουν επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια. Σκοπός του οργανισμού είναι η διευκόλυνση τόσο των παραγωγών αγαθών και υπηρεσιών, όσο και εξαγωγέων και εισαγωγέων. Η Έδρα του Οργανισμού βρίσκεται στην Γενεύη της Ελβετίας. Ιδρύθηκε την 1η Ιανουαρίου 1995 ως συνέχεια της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου (GATT). Σήμερα αριθμεί 162 κράτη - μέλη[1].

Πλέον πρόσφατο μέλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Καζακστάν έγινε το 162ο μέλος του ΠΟΕ, στις 30 Νοεμβρίου του 2015. [2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Μέλη και Παρατηρητές». Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου. http://www.wto.org/english/thewto_e/whatis_e/tif_e/org6_e.htm. Ανακτήθηκε στις 26/1/2016. (Αγγλικά)
  2. «Το Καζακστάν γίνεται το 162ο μέλος του Π.Ο.Ε.». Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου. 30/11/2015. https://www.wto.org/english/news_e/news15_e/acc_kaz_30nov15_e.htm. Ανακτήθηκε στις 26/1/2016. (Αγγλικά)