Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών
για την Ανάπτυξη

Τύπος
Ενεργός
Ηγέτες
Έλεν Κλαρκ
Ίδρυση1965
Ιστοσελίδα
www.undp.org

Το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP) είναι το παγκόσμιο δίκτυο ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Με έδρα τη Νέα Υόρκη, το UNDP υποστηρίζει την αλλαγή και συνδέει τις χώρες με τη γνώση, την εμπειρία και τους πόρους που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να χτίσουν μια καλύτερη ζωή. Παρέχει συμβουλές εμπειρογνωμόνων, κατάρτιση και επιχορηγήσεις προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, με έμφαση στη βοήθεια προς τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

Το UNDP κατέχει το status του εκτελεστικού συμβουλίου στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο Διοικητής του UNDP είναι ο τρίτος υψηλότερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών μετά τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα[1].

Για την επίτευξη των Στόχων της Χιλιετίας και να ενθαρρύνει την παγκόσμια ανάπτυξη, ο UNDP επικεντρώνεται στη μείωση της φτώχειας, στο HIV/ AIDS, στη δημοκρατική διακυβέρνηση, την ενέργεια και το περιβάλλον, την κοινωνική ανάπτυξη, την πρόληψη των κρίσεων και την ανάκαμψη. Ο UNDP ενθαρρύνει επίσης την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη χειραφέτηση των γυναικών σε όλα τα προγράμματα του. Το Γραφείο του UNDP για την Έκθεση της Ανθρώπινης Ανάπτυξης δημοσιεύει την ετήσια Έκθεση Ανθρώπινης Ανάπτυξης (από το 1990), στην οποία μετριέται και αναλύεται η παγκόσμια αναπτυξιακή πορεία. Εκτός από την παγκόσμια έκθεση, το UNDP δημοσιεύει περιφερειακές, εθνικές και τοπικές αναφορές για την ανθρώπινη ανάπτυξη[2].

Το UNDP χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από εθελοντικές συνεισφορές κρατών-μελών του ΟΗΕ. Η οργάνωση δραστηριοποιείται σε 177 χώρες, όπου συνεργάζεται με τις τοπικές κυβερνήσεις, ώστε να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της ανάπτυξης και την ανάπτυξη των τοπικών δυνατοτήτων. Επιπλέον, το UNDP λειτουργεί σε διεθνές επίπεδο για να βοηθήσει τις χώρες να επιτύχουν τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας (MDGs). Επί του παρόντος, το UNDP είναι μία από τις κύριες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών που εμπλέκονται στη διαμόρφωση της Αναπτυξιακής Ατζέντας μετά το 2015.

Το UNDP συνεργάζεται με έθνη ώστε να αναπτύξουν τις δικές τους λύσεις στις παγκόσμιες και εθνικές αναπτυξιακές προκλήσεις. Καθώς αναπτύσσονται οι τοπικές δυνατότητες, τα μέλη-κράτη αντλούν επιχειρησιακή εμπειρία από τους ανθρώπους του UNDP και το ευρύ φάσμα των συνεργατών του[3].

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. un.org
  2. un.org
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]