Σαφαβίδες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Δυναστεία των Σαφαβιδών)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Σαφαβίδες
سلسلهٔ صفويان
Σημαία
Σημαία

Χάρτης
Πρωτεύουσα Ταυρίδα, Γκαζβίν, Ισφαχάν
Γλώσσες Περσική (επίσημη), Αζερική
Πολίτευμα
Σάχης
Μοναρχία
Ισμαήλ Α΄, Αμπάς Γ΄
Θρησκεία Ισλαμισμός (Σιιτισμός)

Οι Σαφαβίδες (1501-1736 μ.Χ., περσικά: سلسلهٔ صفويان) ήταν μία από τις πιο σημαντικές βασιλικές δυναστείες του Ιράν. Κυβέρνησαν μία από τις μεγαλύτερες περσικές αυτοκρατορίες μετά τη μουσουλμανική κατάκτηση της Περσίας και ίδρυσαν τη Δωδέκατη Σχολή (ο σημαντικότερος κλάδος του Σιιτισμού, που πρεσβεύει την ύπαρξη 12 ιμάμηδων) του σιιτικού Ισλάμ, ως επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας τους, σηματοδοτώντας ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της μουσουλμανικής ιστορίας. Οι Σαφαβίδες κυβέρνησαν από το 1501 έως το 1722 (με μια μικρή επαναφορά από το 1729 έως το 1736) και στην ακμή τους, έλεγχαν όλο το σημερινό Ιράν, Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία, το μεγαλύτερο τμήμα του Ιράκ, Γεωργία, Αφγανιστάν, και τον Καύκασο, καθώς και τμήματα του Πακιστάν, Τουρκμενιστάν και Τουρκίας. Το σαφαβιδικό Ιράν ήταν μία από τις δυνάμεις που χρησιμοποιούσε την πυρίτιδα μαζί με τους γείτονές της, την Οθωμανική Αυτοκρατορία και την Αυτοκρατορία των Μουγκάλ.

Η σαφαβιδική δυναστεία είχε τις ρίζες της στο σουφιτικό τάγμα Σαφαβίγια, που ιδρύθηκε στην πόλη Αρνταμπίλ στην περιοχή του βορειοδυτικού Ιράν. Οι πρόγονοί της ήταν ένα μείγμα εθνοτήτων και φυλών (Αζέρων, Κούρδων και Τουρκομάνων, που περιελάμβαναν επιγαμίες με αξιωματούχους Γεωργιανούς και Έλληνες του Πόντου). Από τη βάση τους στην Αρνταμπίλ, οι Σαφαβίδες εδραίωσαν τον έλεγχό τους επί του Μεγάλου Ιράν (το Ιράν μαζί με τις περιοχές εκτός σημερινού Ιράν που κάποτε κυβερνιούνταν από περσικές δυναστείες ή ήταν πολιτισμικά βαθύτατα επηρεαμένες από την περσική κουλτούρα) και επανέφεραν την ιρανική ταυτότητα στην περιοχή, αποτελώντας έτσι την πρώτη ιθαγενή δυναστεία από τον καιρό της Αυτοκρατορίας των Σασσανιδών, που ίδρυσε ένα ενοποιημένο ιρανικό κράτος.

Παρά το τέλος της το 1736, η κληρονομιά που άφησε πίσω της ήταν η αναβίωση της Περσίας ως σημαντικού οικονομικού παράγοντα ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, η εδραίωση ενός επαρκούς διοικητικού και γραφειοκρατικού μηχανισμού, οι καινοτομίες στην Αρχιτεκτονική και η άνθιση των Τεχνών. Οι Σαφαβίδες άφησαν επίσης το σημάδι τους στην τωρινή εποχή διαδίδοντας το σιιτικό Ισλάμ στο Ιράν, καθώς και σε μεγάλα τμήματα του Καυκάσου, της Νότιας και Κεντρικής Ασίας και της Ανατολίας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα