Α.Ο. Χαλκηδών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Α.Ο. Χαλκηδόνα Νήαρ Ηστ)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Α.Ο. Χαλκηδών
Chalkidona FC (logo).png
Επίσημη ονομασία Αθλητικός Όμιλος Χαλκηδών
Παρατσούκλι Κίτρινοι
Ίδρυση 1930
Έδρα Νίκαια Αττικής, Ελλάδα
Στάδιο «Παντελής Νικολαΐδης»
Νίκαια, Αττική, Ελλάδα
Πρόεδρος Βύρων Δίκης
Προπονητής Αντρέα Μπαρμπολούτσι
Πρωτάθλημα Α' ΕΠΣΠ
Ιστότοπος halkidonfc.gr
Πρώτη εμφάνιση

Ο Αθλητικός Όμιλος Χαλκηδών είναι αθλητικός όμιλος, ο οποίος ιδρύθηκε το 1924 ή 1925 από πρόσφυγες που είχαν εγκατασταθεί στην πλατεία Χαλκηδόνας της Κοκκινιάς (από το 1940 Νίκαιας) του Πειραιά. Επίσημα αναγνωρίστηκε το 1930, αρχικά με την επωνυμία «ΠΑΟ Χαλκηδών». Ως έμβλημα επέλεξαν το δικέφαλο αετό και χρώματα το κίτρινο και το μαύρο.

Μεταπολεμικά η Χαλκηδόνα συγχωνεύτηκε με την ποδοσφαιρική ομάδα Νήαρ Ηστ Νίκαιας και μετανομάστηκε «ΑΕ Χαλκηδών Νήαρ Ηστ» και χρώματα το κόκκινο-κίτρινο-μαύρο, ενώ στο έμβλημα προστέθηκε ένα αστέρι. Το 1967 η δικτατορία επέβαλλε την αλλαγή της ονομασίας, από "Αθλητική Ένωση" σε "Αθλητικό Όμιλο" και μετανομάστηκε «ΑΟ Χαλκηδών Νηαρ Ηστ». Με αυτήν την ονομασία, κατάφερε από μια μικρή συνοικιακή ομάδα να εξελιχθεί σε υποδειγματικό επαγγελματικό σωματείο. Το 1999 κατέκτησε το Κύπελλο Ερασιτεχνών. Το 2003 ανέβηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου στην Α΄ Εθνική, όπου διεκδίκησε την έξοδό της στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Το 2005 απορροφήθηκε από τον Ατρόμητο Αθηνών, ο οποίος την ίδια περίοδο αγωνιζόταν στη Β΄ Εθνική και είχε υποβιβαστεί στη Γ' Εθνική και έτσι μέσω της απορρόφησης, πήρε τη θέση της στην Α΄ Εθνική.[1] Την ίδια χρονιά, η Χαλκηδόνα συγχωνεύτηκε με τον Πρωτέα και την περίοδο 2006-07 μετείχε στην Α΄ κατηγορία Πειραιώς ως «ΑΕ Χαλκηδών-Πρωτέας». Στη συνέχεια ανέβηκε στη Δ΄ Εθνική αλλά απορροφήθηκε από τη Δόξα Βύρωνα. Για ένα διάστημα αγωνίστηκε ως «Α.Ε. Χαλκηδών».

Αυτό το διάστημα δραστηριοποιείται στις κατηγορίες της Ε.Π.Σ. Πειραιώς ως «ΑΟ Χαλκηδών» και έδρα της αποτελεί το Δημοτικό Γήπεδο Νίκαιας "Π. Νικολαΐδης", χωρητικότητας 1.000 θεατών.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίδρυση - Τα πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χαλκηδόνα δρούσε την προπολεμική περίοδο ως ανεπίσημο σωματείο, και δεν μετείχε στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Πειραιώς. Άλλωστε δεν ήταν παρά η ομάδα μιας γειτονιάς της Κοκκινιάς, της πλατείας Χαλκηδόνος. Την ομάδα είχε ιδρύσει το 1924 (ή 1925) ο Κωνσταντίνος Μελίδης, σύμφωνα με μεταγενέστερα δημοσιεύματα, ο οποίος παρέμεινε προέδρός της επί 22 έτη.[2]. Μεταπολεμικά, επανιδρύθηκε το Μάρτιο του 1947, με πρωτοβουλία του αρχικού ιδρυτή της Κώστα Μελίδη, που εκλέχτηκε αρχικά πρόεδρος (και στη συνέχεια παρέμεινε ως επίτιμος) και των: Ματενόπουλου, Κισκήρα, Αθηναίου, Βασαλάκη, Βλαντή, Βογιάσου, Τσαρουχίδη και Βασιλάκη που απετέλεσαν το νέο Δ.Σ.[3] Από τη σεζόν 1947-48 εντάχθηκε στο πρωτάθλημα Γ΄ κατηγορίας της ΕΠΣΠ, με την επωνυμία Ποδοσφαιρικός και Αθλητικός Όμιλος Νικαίας "η Χαλκηδών". [4], [5] Την επόμενη σεζόν 1948-49 πρωταγωνιστούσε στην κατηγορία και οι εμφανίσεις της ομάδας προκάλεσαν το ενδιαφέρον του τύπου, που είχε πρωτοσέλιδο αφιέρωμα με φωτογραφία της ενδεκάδας με το δικέφαλο στο στήθος και το σχόλιο:

"Η ισχυρά ομάς του Πειραιώς Χαλκηδών, η οποία μετά σειρά ωραίων νικών ευρίσκεται επικεφαλής του πρωταθλήματος Γ΄ κατηγορίας. Εξ αριστερών. Άνω: Γκιάσδρας, Μπούκλογλου, Λαζαρίδης, Αρχοντόπουλος, Δίκης, Τρεβεζέας, Χατζηιωαννίδης ΙΙ. Κάτω: Λαδάς, Παπάζογλου, Χατζηιωαννίδης Ι, Μπιζίκος, Μαριστανίδης. Η Χαλκηδών ιδρυθείσα το 1925 εργάζεται αθορύβως δια την καλλιέργειαν του αθλητισμού..." [6]

Η αναφορά στα δημοσιεύματα περί ιδρύσεως το 1924 ή 1925 ίσως αφορά το έτος ίδρυσής της ως ανεπίσημου συλλόγου, ενώ το 1930 που σημειώνεται σε μεταγενέστερα δημοσιεύματα και στο έμβλημα του συλλόγου ίσως αφορά το έτος αναγνώρισης από το πρωτοδικείο.[7] Πάντως στην ΕΠΣΠ εντάχθηκε το 1947, όπως σημειώνεται σε άλλο δημοσίευμα του 1948: "Ένα από τα ισχυρότερα επίσημα σωματεία της Νικαίας είναι η "Χαλκηδών" Γ΄ κατηγορίας, η οποία καίτοι ιδρύθη το 1925 μέχρι το 1947 ήτο ανεπίσημος".[8]

Η Νήαρ Ηστ Νίκαιας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1947 στην ίδια συνοικία με τη Χαλκηδόνα (των Κιλικιανών) είχε ιδρυθεί άλλος ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος με την επωνυμία Νήαρ Ήστ Νίκαιας (κάποιες φορές αναφέρεται και ως "Νήαρ Ηστ Πειραιώς"). Οι ιδρυτές της ήταν πρόσφυγες που είχαν σωθεί από τον όλεθρο χάρις στη φροντίδα της διεθνούς φιλανθρωπικής οργάνωσης "Νear Εast Foundation"[9] και έδωσαν το όνομα της οργάνωσης στο σύλλογό τους:

"Μερικοί αγνοί φίλαθλοι της συνοικίας Κιλικιανών (Νικαίας) απεφάσισαν το 1947 την ίδρυσιν αθλητικού συλλόγου. Οι ιδρυταί του είναι σήμερον έντιμοι οικογενειάρχαι και ευϋπόληπτοι πολίται, υπήρχαν δε μεταξύ των παιδιών εκείνων που ορφανά από τη μικρασιατική καταστροφή εσώθησαν χάρις εις την γενναιοφροσύνην της παγκοσμίου αγαθοεργού οργανώασεως Νήαρ Ηστ... Ενόμιζαν υποχρέωσιν να τιμήσουν δια του τίτλου της οργανώσεως αυτής τον σύλλογόν των εις ελάχιστην εκδήλωσιν ευγνωμοσύνης...".[10]

Η Νήαρ Ηστ αρχικά λειτούργησε ως ανεξάρτητο σωματείο και από το 1952 εντάχθηκε στην Γ΄ κατηγορία της ΕΠΣ Πειραιά. Παρέμεινε στις χαμηλές κατηγορίες ως το 1957. Τη σεζόν 56-57 αναφέρεται πως είχε οικονομικά προβλήματα και η ΕΠΟ την απείλησε με μηδενισμό αν δεν τακτοποιούσε τις συνδρομές που όφειλε.[11] Από τη σεζόν 1957-58 η Χαλκηδόνα απορρόφησε τη Νήαρ Ήστ της Νίκαιας και έκτοτε εμφανίζεται με τον τίτλο "Ένωση Χαλκηδόνος Νήαρ Ήστ".

Η Χαλκηδών Νήαρ Ήστ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Α.Ε. Χαλκηδών Νήαρ Ήστ αναφέρεται για πρώτη φορά το 1958.[12] Τότε είχε φτάσει στη Β΄ κατηγoρία. Σταδιακά ανέβηκε στην Α΄ κατηγορία τις επόμενες σεζόν αλλά η μοναδική χρονιά που ξέφυγε από το τοπικό πρωτάθλημα ήταν τη σεζόν 1960-61, όταν βρέθηκε στη Β΄ Εθνική, στον Όμιλο Πειραιώς, ως τρίτη του πρωτάθληματος ΕΠΣΠ, χωρίς να καταφέρει κάτι ιδιαίτερο τερματίζοντας 8η (προτελευταία).

Τα επόμενα χρόνια συνέχισε να αγωνίζεται στην ΕΠΣΠ. Το 1967 η δικτατορία επέβαλε σε όλες τις Αθλητικές Ενώσεις να μετονομαστούν σε Αθλητικοί Όμιλοι, οπότε και η Χαλκηδόνα έγινε ΑΟ Χαλκηδών Νήαρ Ηστ.

Η περίοδος Σπανού (ΠΑΕ)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα μέσα της δεκαετίας του '90 ανέλαβε το σύλλογο ο επιχειρηματίας Γιώργος Σπανός, ο οποίος με προσεκτική διαχείριση και σωστές ποδοσφαιρικές κινήσεις οδήγησε το σύλλογο σε μια ξέφρενη πορεία ανόδου των κατηγοριών. Ανά διετία ανέβαινε μια κατηγορία φθάνοντας στην Α΄ Εθνική:

 • 1997 συμπρωταθλήτρια Πειραιά και άνοδος στη Δ΄ Εθνική.
 • 1999 πρωταθλήτρια ομίλου Δ΄ Εθνικής.
 • 2001 δευτεραθλήτρια και άνοδος από Γ΄ Εθνική.
 • 2003 πρωταθλήτρια Β΄ Εθνικής.

Στην πρώτη παρουσία της στην ανώτερη κατηγορία δεν υπήρξε αμελητέα δύναμη, αφού διεκδίκησε μέχρι τέλους την 6η θέση και την έξοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, την οποία έχασε για δύο βαθμούς από τον Πανιώνιο. Την επόμενη σεζόν 2004-05 είχε επίσης μια καλή πορεία, τερματίζοντας στην 8η θέση. Όμως, παρά την αγωνιστική του εξέλιξη και το ελκυστικό ποδόσφαιρο που έπαιζε, ο σύλλογος δεν κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των φιλάθλων και συχνά αγωνιζόταν ενώπιον τριψήφιου αριθμού θεατών. Η αδιαφορία της πλειοψηφίας του φίλαθλου κοινού της Νίκαιας για την ομάδα, οδήγησε τον πρόεδρό της Γιώργο Σπανό στην αναζήτηση ενός πιο μαζικού σωματείου. Το καλοκαίρι του 2005 μετέφερε την ΠΑΕ Χαλκηδών στο Περιστέρι και την συνένωσε με τον Ατρόμητο, που μόλις είχε υποβιβαστεί στη Γ΄ Εθνική. Έτσι από την επόμενη σεζόν 2005-06 στη θέση της Χαλκηδόνας στην Α΄ Εθνική αγωνίστηκε ο Ατρόμητος, ο οποίος με τους παίκτες και τον προπονητή της Γιώργο Παράσχο πέτυχε την έξοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Η συνέχεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΠΑΕ Χαλκηδών διαλύθηκε, αλλά ο Σπανός φρόντισε να μη χαθεί το όνομα. Συγχώνευσε το ερασιτεχνικό σωματείο με το πειραϊκό σωματείο Πρωτεύς που μετονομάστηκε σε ΑΕ Χαλκηδών-Πρωτέας και εντάχθηκε στην Α΄ κατηγορία της ΕΠΣΠ.[13]

Πρωτεύς Νικαίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ΠΑΟ Πρωτεύς Νικαίας υπήρχε από την προπολεμική περίοδο ως ανεξάρτητος ποδοσφαιρικός όμιλος και επανιδρύθηκε το καλοκαίρι του 1946 από φιλάθλους της συνοικίας:

"Ο Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος "Πρωτεύς Νικαίας" κατόπιν μακράς απουσίας του εκ των ποδοσφαιρικών γηπέδων, συνεχίζει την ένδοξον δράσιν του, ανασυγκροτηθείς υπό των αγνών φιλάθλων Αθηναίου Ι., Κατζιώτη Γ., Μπαμπατζάνη Ε., Πολιτάκη Ιορδ., Συμεωνίδη κλπ." [14]

Λειτούργησε αρχικά ως ανεξάρτητο σωματείο και αργότερα εντάχθηκε στην Ε.Π.Σ. Πειραιώς, χωρίς να πετύχει τη μεγάλη διάκριση. Το 2004-05 πρωταγωνίστησε στην Α΄ κατηγορία αλλά έχασε τον τίτλο και την άνοδο στη Δ΄ Εθνική. Μετά τη συνένωσή του με τη Χαλκηδόνα, η ομάδα λειτούργησε με επαγγελματικές προδιαγραφές. Την αγωνιστική περίοδο 2006-07 η Α.Ε. Χαλκηδών-Πρωτέας κατέκτησε τον τίτλο της ΕΠΣ Πειραιά και ανέβηκε στη Δ΄ Εθνική. Όμως, δεν έλαβε μέρος, διότι απορροφήθηκε από τη Δόξα Βύρωνα, στην οποία παραχώρησε τη θέση της.[15]

ΑΕ Χαλκηδών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2010 με πρωτοβουλία παλιών ποδοσφαιριστών και φιλάθλων της ομάδας αναδημιουργήθηκε ως ΑΕ Χαλκηδών και εντάχθηκε στην ΕΠΣΠ. Το 2013-14 αγωνίστηκε στην Β΄ Πειραιά και κέρδισε την άνοδο στην Α΄. Πρόεδρος ανέλαβε ο Βαγγέλης Μαρούλης.[16]

ΑΟ Χαλκηδών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πλέον το σωματείο ονομάζεται ΑΟ Χαλκηδών και μετέχει στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της ΕΠΣ Πειραιώς.[17]

Έμβλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έμβλημα του συλλόγου έχει εξελιχτεί με την πάροδο των ετών.

Στις εθνικές κατηγορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδοσφαιριστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τη Χαλκηδόνα ξεκίνησε το ποδόσφαιρο ο Θανάσης Ιντζόγλου. Στην Χαλκηδόνα έχουν αγωνιστεί πολυ διάσημοι ποδοσφαιριστές, όπου αναφέρονται:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Από τα σαλόνια στην... αφάνεια!, Η Χαλκηδόνα που έγινε Ατρόμητος... sdna.gr
 2. "Εις την περιφέρειαν των Κιλικιανών Νικαίας υφίσταται από πολλά χρόνια τώρα -από το 1924- ένα ισχυρόν σωματείον, η "Χαλκηδών"... "Αθλητική Ηχώ", 24/12/1949, σ. 6.
 3. "Κατόπιν προσπαθειών του κ. Μελίδη επανασυνεστήθη η Χαλκηδών Νικαίας, η οποία και αποτελείται από δυναμικά στελέχη...", "Αθλητική Ηχώ", 13/3/1947, σ. 2.
 4. "Η ΕΠΣ Πειραιώς απεφάσισε να εγγράψη προσωρινώς εις την δύναμιν των σωματείων της Γ΄ κατηγορίας τον Ποδοσφαιρικόν και Αθλητικόν Όμιλον Νικαίας η "Χαλκηδών" εφ. "Αθλητική Ηχώ, 25/8/1947 σ. 2
 5. "Αγώνες πρωταθληματος Β΄ και Γ΄ κατηγορίας Πειραιώς: Αρχιμήδης-Χαλκηδών 1-1", "Αθλητική Ηχώ, 1/12/1947 σ. 6.
 6. "Αθλητική Ηχώ, 11/12/1948 σ. 1.
 7. Το 1950 διαβάζουμε: "Χαλκηδών: Είκοσι χρόνια αθλητικής δημιουργίας", "Αθλητική Ηχώ, 31/8/1950 σ. 3.
 8. "ΧΑΛΚΗΔΩΝ Το Πειραϊκό σωματείο γ΄ κατηγορίας με την λαμπρά δράσι", "Αθλητική Ηχώ, 2/8/1948 σ. 2.
 9. Νear Εast Foundation
 10. "Νήαρ Ηστ Νικαίας","Αθλητική Ηχώ, 30/11/1949 σ. 4.
 11. "Αθλητική Ηχώ, 16/1/1957 σ. 4.
 12. "Ή Α.Ε. Χαλκηδών Νήαρ Ήστ θα μεταβή σήμερον εις Λαύριον, όπου θα αντιμετώπιση την ισχυράν ομάδα του ΑΟ Λαυρίου","Αθλητική Ηχώ, 12/1/1958 σ. 4.
 13. "Πρωτέας-Χαλκηδόνα 2005. Συγχώνευση με όραμα για το μέλλον" "Αθλητική Ηχώ", 17/9/2005, σ. 22.
 14. "Αθλητική Ηχώ", 1/8/1946, σ. 2.
 15. "Οι 10 όμιλοι της Δ΄ Εθνικής 2007-08".
 16. Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο/Χαλκηδόνα.
 17. ΑΟ ΧΑΛΚΗΔΩΝ epspeir.gr

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]