Αϊσέ Σουλτάν (κόρη του Μουράτ Γ΄)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αϊσέ Σουλτάνα
عائشة سلطان
Γέννηση 1570
Μανίσα, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος 15 Μαΐου 1605 (35 ετών)
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφής Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Σύζυγος Νταμάτ Ιμπραήμ Πασάς
Γκιουζελτσέ Μαχμούτ Πασάς
Επίγονοι Τζηβανκαπητζήμπαση Σουλτανζάντε Σεμίζ Μεχμέτ Πασάς (γ. 1603)
Οίκος Οσμανιδών
Πατέρας Μουράτ Γ΄
Μητέρα Σαφιγιέ Σουλτάνα
Θρησκεία Ισλαμισμός
Εθνικότητα Τούρκικη
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Αϊσέ Σουλτάνα (Οθ. Τούρκικα:عائشة سلطان) (Τούρκικα: Ayşe Sultan, 1570 - 15 Μαΐου 1605) ήταν κόρη του σουλτάνου Μουράτ Γ΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αϊσέ Σουλτάνα γεννήθηκε το 1570 στην Μανίσα όταν ο πατέρας της, Μουράτ Γ' ήταν ακόμη πρίγκιπας. Το 1586, παντρεύτηκε με τον Νταμάτ Ιμπραήμ Πασά ο οποίος, χάρη στο γάμο του, τρεις φορές κατείχε τη θέση του Μεγάλου Βεζίρη. Μετά το θάνατο του Ιμπραήμ Πασά η Αϊσέ Σουλτάνζ αρραβωνιάστηκε με τον Νταμάτ Γιεμιστσί Χασάν Πασά στις 5 Απριλίου 1602, αλλά ο Χασάν εκτελέστηκε και ο γάμος δεν έγινε ποτέ. Στις 29 Ιουνίου 1604 παντρεύτηκε τον Γκιουζελτσέ Μαχμούτ Πασά και πέθανε δύο χρόνια αργότερα.

Η Αϊσέ Σουλτάνα ήταν διάσημη για τη φιλανθρωπία της. Στη διαθήκη της, έδωσε τις ακόλουθες οδηγίες για την κληρονομιά της: οι σκλάβοι και οι σκλάβες της ελευθερώθηκαν, χρήματα κληροδοτήθηκαν για να καλύψουν τα χρέη μετρητά των ατόμων που κρατούνται στη φυλακή, επίσης δώθηκαν χρήματα για τους φτωχούς, τους αρρώστους και τα ορφανά, και τα υπόλοιπα για τους φτωχούς στις ιερές πόλεις της Μέκκα, Μεδίνα και Ιερουσαλήμ. Ένα ορισμένο ποσό των χρημάτων διατέθηκαν για να πληρωθούν τα λύτρα για τις μουσουλμάνες που ήταν σε συνθήκες αιχμαλωσίας.

Πέθανε στην Κωνσταντινούπολη στις 15 Μαΐου 1605 σε ηλικία 35 ετών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ayşe Sultan (III. Murad'ın kızı) της Τουρκικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ayşe Sultan (daughter of Murad III) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).