Αλφόνσος του Πουατιέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αλφόνσος, κόμης του Πουατιέ)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αλφόνσος, κόμης του Πουατιέ
Alphonse de Poitiers 01.jpg
Γέννηση
Πουασί
Θάνατος
Ταρκίνια
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Γαλλία
Σύζυγος Ιωάννα, κοντέσσα της Τουλούζης
Γονείς Λουδοβίκος Η΄ της Γαλλίας και Λευκή της Καστίλης
Αδέλφια Αγία Ισαβέλλα της Γαλλίας, Λουδοβίκος Θ΄ της Γαλλίας, Κάρολος ο Ανδεγαυός, Ιωάννης κόμης των Ανζού και του Μέιν και Ροβέρτος Α΄ του Αρτουά
Commons page Πολυμέσα

Ο Αλφόνσος, κόμης του Πουατιέ και της Τουλούζης (11 Νοεμβρίου 122021 Αυγούστου 1271), ήταν γιος του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου H΄ του Λέοντα και της Λευκής της Καστίλης, αδελφός του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου Θ΄ του Αγίου και του Καρόλου του Ανδεγαυού.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

O Αλφόνσος, κόμης του Πουατιέ

Έγινε κόμης του Πουατιέ το 1225. Ενώ το 1249, προσάρτησε στην επικράτειά του και την Τουλούζη μετά το θάνατο του κόμη της Τουλούζης Ραϊμόνδου Ζ΄, του οποίου τη θυγατέρα Ιωάννα είχε παντρευτεί το 1237. Συμμετείχε και σε Σταυροφορίες το 1247 και το 1270, στο πλευρό του αδελφού του βασιλιά Λουδοβίκου του Αγίου.

Το 1252, με το θάνατο της μητέρας του, Λευκής της Καστίλλης, ανέλαβε την αντιβασιλεία με τον μικρότερο αδελφό του Κάρολο τον Ανδεγαυό μέχρι την επιστροφή του αδελφού τους Λουδοβίκου από εκστρατεία. Κάνοντας διαπραγματεύσεις την περίοδο εκείνη με τον Γάλλο βασιλιά Ερρίκο Γ΄, κατέληξαν το 1249 στη Συνθήκη των Παρισίων, σύμφωνα με την οποία ο Άγγλος βασιλιάς όφειλε να αποσυρθεί από περιοχές της Γαλλικής γης (π.χ. Νορμανδία, Ανζού, Πουατιέ) και αυτοί με την σειρά τους θα απέσυραν την υποστήριξη τους προς τους Άγγλους επαναστάτες.

Το κύριο έργο του ήταν η οργάνωση των επαρχιών με νόμους και κεντρική διοίκηση, που είχε ως απώτερο στόχο την εν συνεχεία ένωσή τους με το Γαλλικό στέμμα. Με τον «Αλφονσίνιο» κώδικα νόμων προστάτευε τις μεσαίες τάξεις από τις αυθαίρετες εκμεταλλεύσεις των ισχυρών. Άσκησε μια επιτυχή επιρροή στον νότο σε πείσμα του αυταρχικού και φιλάργυρου χαρακτήρα του. Το 1249, πραγματοποίησε στο Πουατιέ την πρώτη «έξωση των Ιουδαίων».

Πέθανε στην Ταρκίνια της Ιταλίας κατά την επιστροφή του από την αποτυχημένη Όγδοη Σταυροφορία, δίχως απογόνους, παραχωρώντας τις εκτάσεις του στον Πάπα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • B. Ledain, Histoire d'Alphonse, frère de S. Louis et du comte de Poitou sous son administration (1241-1271) (Poitou, 1869)
  • E. Bourarie, Saint Louis et Alphonse de Poitiers (Paris, 1870)
  • A. Molinier, Etude sur l'administration de S. Louis et d'Alphonse de Poitiers (Toulouse, 1880)
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Alphonse, Count of Poitiers της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]