Αλφόνσος, κόμης του Πουατιέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
O Αλφόνσος του Πουατιέ

Αλφόνσος κόμης του Πουατιέ (11 Νοεμβρίου 1220 - 21 Αυγούστου 1271) και της Τουλούζης, γιος του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου H' του Λέοντα και της Λευκής της Καστίλης, αδελφός του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου Θ' του Αγίου και του Καρόλου του Ανδεγαυού.

Έγινε κόμης του Πουατιέ το 1225. Προσάρτησε στην επικράτειά του και την Τουλούζη μετά το θάνατο (1249) του κόμη της Τουλούζης Ραϊμόνδου Ζ', του οποίου τη θυγατέρα Ιωάννα είχε παντρευτεί το 1237. Συμμετείχε και στις δύο Σταυροφορίες (1247, 1270) στο πλευρό του αδελφού του βασιλιά Λουδοβίκου του Αγίου.

Με το θάνατο της μητέρας τους Λευκής της Καστίλλης (1252), ανέλαβε την αντιβασιλεία με τον μικρότερο αδελφό του Κάρολο τον Ανδεγαυό μέχρι την επιστροφή του αδελφού τους Λουδοβίκου από εκστρατεία. Εκεί με διαπραγματεύσεις με τον Γάλλο βασιλιά Ερρίκο Γ', κατέληξε στη Συνθήκη των Παρισίων (1249), σύμφωνα με την οποία όφειλε ο Άγγλος βασιλιάς να αποσυρθεί από περιοχές της Γαλλικής γης (π.χ. Νορμανδία, Ανζού, Πουατιέ) και αυτοί με την σειρά τους θα απέσυραν την υποστήριξη τους στους Άγγλους επαναστάτες.

Το κύριο έργο του ήταν η οργάνωση των επαρχιών με νόμους και κεντρική διοίκηση με απώτερο στόχο αργότερα την ένωση τους με το Γαλλικό στέμμα. Με τον «Αλφονσίνιο» κώδικα νόμων προστάτευε τις μεσαίες τάξεις από τις αυθαίρετες εκμεταλλεύσεις των ισχυρών. Άσκησε μια επιτυχή επιρροή στον νότο σε πείσμα του αυταρχικού και φιλάργυρου χαρακτήρα του. Στο Πουατιέ (1249) πραγματοποίησε την πρώτη έξωση των Ιουδαίων.

Πέθανε στην Ιταλία κατά την επιστροφή του από την αποτυχημένη 8η Σταυροφορία, χωρίς απογόνους, παραχωρώντας τις εκτάσεις του στον Πάπα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αγγλική Wikipedia
  • B. Ledain, Histoire d'Alphonse, frère de S. Louis et du comte de Poitou sous son administration (1241-1271) (Poitou, 1869)
  • E. Bourarie, Saint Louis et Alphonse de Poitiers (Paris, 1870)
  • A. Molinier, Etude sur l'administration de S. Louis et d'Alphonse de Poitiers (Toulouse, 1880)