Γουλιέλμος Ι΄ της Ακουιτανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γουλιέλμος Ι'
Bernardus van Clairvaux bekeert Willem van Aquitanië.jpg
Δούκας της Ακουιτανίας
Περίοδος
εξουσίας
1126 - 1137
Προκάτοχος Γουλιέλμος Θ΄ της Ακουιτανίας
Διάδοχος Ελεονώρα της Ακουιτανίας
Κόμης του Πουατιέ
Περίοδος
εξουσίας
1126 - 1137
Προκάτοχος Γουλιέλμος Θ΄ της Ακουιτανίας
Διάδοχος Ελεονώρα της Ακουιτανίας
Σύζυγος Άενορ του Σατελερό
Επίγονοι Ελεονώρα της Ακουιτανίας
Πετρονίλλα της Ακουιτανίας
Γουλιέλμος Αιγκρέ
Πατέρας Γουλιέλμος Θ΄ της Ακουιτανίας
Μητέρα Φιλίππη της Τουλούζης
Γέννηση 1099
Τουλούζ, Γαλλία
Θάνατος 9 Απριλίου 1137 (38 ετών)
Γουλιέλμος Ι΄

Ο Γουλιέλμος Ι΄ της Ακουιτανίας (Guillaume X d'Aquitaine, Τουλούζ, 1099 - 9 Απριλίου 1137), ο επονομαζόμενος Άγιος, ήταν δούκας της Ακουιτανίας, δούκας της Γασκώνης και κόμης του Πουατιέ (1126-1137), γιος και διάδοχος του δούκα της Ακουιτανίας Γουλιέλμου του Τροβαδούρου από τη δεύτερη σύζυγό του, Φιλίππη της Τουλούζης. Την ίδια χρονιά που γεννήθηκε υποθήκευσε ο πατέρας του την Τουλούζη στον ξάδελφο της μητέρας του, Βερτράνδο της Τουλούζης, αναχωρώντας για Σταυροφορία.

Η Φιλίππη με το νήπιο αναχώρησαν για το Πουατιέ και όταν επέστρεψε ο πατέρας του, παραμέρισε την μητέρα του χάρη της συζύγου ενός από τους υποτελείς του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ πατέρα και γιου λήγοντας το 1121, οπότε και ο Γουλιέλμος Ι΄ παντρεύτηκε την Άενορ του Σατελερό, κόρη της ερωμένης του πατέρα του. Παιδιά τους ήταν:

Θρησκευτική πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν όπως και ο πατέρας του, εκτός από εξαιρετικός πολεμιστής, προστάτης των γραμμάτων και των τεχνών. Έκανε την Τουλούζ κέντρο των επιστημών. Την ίδια τακτική ακολούθησε αργότερα και η κόρη του, Ελεονώρα της Ακουιτανίας. Βρέθηκε πολλές φορές απέναντι με στρατιωτικές συγκρούσεις με την Νορμανδία (1136) και με την Γαλλία. Στην εξωτερική του πολιτική, υποστήριξε τον αντίπαπα Ανάκλητο Β΄ στο σχίσμα (1130), που αντιπαρατέθηκε στον πάπα Ιννοκέντιο Β΄, αλλά το 1134 ο άγιος Βερνάρδος του Κλερβώ έπεισε τον Γουλιέλμο να αλλάξει τακτική και να υποστηρίξει τον Ιννοκέντιο. Στη συνέχεια αναχώρησε για να προσκυνήσει στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, αλλά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού πέθανε, πιθανότατα από δηλητήριο στο φαγητό. Λίγο πριν πεθάνει, όρισε επίτροπο της ανήλικης κόρης του, Ελεονώρας της Ακουιτανίας, τον βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκο ΣΤ΄, με την υποχρέωση να της βρει τον κατάλληλο σύζυγο. Ο ίδιος ο Γάλλος βασιλιάς την πάντρεψε με τον γιο του, μέλλοντα Γάλλο βασιλιά Λουδοβίκο Ζ΄.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Parsons, John Carmi. Eleanor of Aquitaine: Lord and Lady, 2002
Προκάτοχος:
Γουλιέλμος Θ΄
Δούκας της Ακουιτανίας
11261137
Διάδοχος:
Ελεονώρα της Ακουιτανίας
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα William X of Aquitaine της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).