Όθων ντε Λα Ρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Όθων ντε λα Ρος)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Όθων ντε λα Ρος
Otta de la Roche seal.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 12ος αιώνας
Ντουμπ
Οικογένεια
Τέκνα Όθων Ε΄ ντε λα Ρος
Μπον ντε Λα Ρος
Γκυ Α΄ ντε Λα Ρος
Γονείς Πονς Β΄ ντε Λα Ρος
Αδέλφια Σιβύλλα ντε λα Ρος
Θυρεός
Otto de la Roche.jpg
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Όθων ντε Λα Ρος (Otto de la Roche) ήταν ευγενής από τη Βουργουνδία και μέλος της Δ΄ Σταυροφορίας. Ήταν ο πρώτος άρχοντας του φραγκικού Δουκάτου των Αθηνών στην εξουσία του οποίου έδωσε ο Βονιφάτιος ο Μομφερατικός την Αττική, τη Θήβα και τα περίχωρά της, το Άργος, το Ναύπλιο, τη Λιβαδειά και τη Σαλαμίνα στα τέλη του 1204.

Γέννηση και καταγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Όθων ήταν γόνος της οικογένειας Ντε λα Ρος. Οι Ντε Λα Ρος ήταν πολύ πλούσιοι και ισχυροί. Ο Όθων ήταν ο δεύτερος γιος του Πόνσου ντε Λα Ρος κόμη της κομητείας "Ντε Λα Ρος-Ουνιόν". Ο μεγαλύτερος αδελφός του, Λουδοβίκος ντε Λα Ρος, αποδείχτηκε ανάξιος διαχειριστής της τεράστιας εξουσίας που του δόθηκε, με αποτέλεσμα οι Ντε Λα Ρος να χάσουν την ισχύ και την αίγλη τους. Αυτό οδήγησε τη μισή οικογένεια να εγκατασταθεί στο Δουκάτο του δευτερότοκου Όθωνα. Έτσι άκμασε το ελληνικό παρακλάδι των Ντε Λα Ρος, ενώ παράλληλα παρήκμασε το Γαλλικό. Η κόντρα μεταξύ του Όθωνα και του Λουδοβίκου, που εντάθηκε, όταν ο πρώτος βοήθησε τους συγγενείς του τους οποίους ο δεύτερος είχε καταστρέψει μαζί με τον εαυτό του, συνεχίστηκε μέχρι το θάνατο του Λουδοβίκου, πέντε χρόνια πριν πεθάνει και ο Όθωνας. Το μίσος μεταξύ αδελφών έχει χαρακτηριστεί «η κατάρα των Ντε Λα Ρος». Είναι γεγονός ότι κανένας γόνος Ντε Λα Ρος ουδέποτε είχε καλές σχέσεις με τα αδέλφια του.

Η δράση του στην Ανατολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Όθων, ως Μέγας Κύρης των Αθηνών ήταν αυταρχικός, απαιτητικός και είρων. Η συμπεριφορά του κυρίως απέναντι στους υποτακτικούς του προκάλεσε αντιπάθειες που είχαν ως αποτέλεσμα μία απόπειρα δηλητηρίασής του. Ο απολογισμός της διακυβέρνησης του Όθωνα θεωρείται παρ'όλα αυτά θετικός για τη θέση του Δουκάτου στον τότε κόσμο. Μπορεί να μην έφερε ριζικές αλλαγές και να διατήρησε μια συντηρητική στάση, όμως έθεσε τα γερά θεμέλια αυτού που έγινε το ισχυρότερο κρατίδιο της εποχής. Επίσης, κατάφερε να αποκαταστήσει οικονομικά τους Ντε λα Ρος, την περιουσία των οποίων στη Γαλλία αφάνισε ο Λουδοβίκος Ντε λα Ρος, και να τους κάνει τους πλουσιότερους ανθρώπους της εποχής.

Τελευταία χρόνια στην Ανατολή και επιστροφή στη Γαλλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Όθων δεν εγκατέλειψε το θρόνο του όταν πέθανε, αλλά πριν το θάνατό του: όταν ο ίδιος έκρινε πως ο διάδοχός του ήταν κατάλληλος για να κυβερνήσει, παραιτήθηκε και γύρισε μαζί με τη γυναίκα του Ισαβέλα ντε Ρέϋ (γόνο της οικογένειας Βιλλεαρδουΐνου) στο Παρίσι, όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Μαζί τους επέστρεψε στη Γαλλία και η μικρότερη κόρη τους, Αικατερίνη Βεατρίκη Ντε λα Ρος Βλουμβερελγίου (το «Αικατερίνη» ήταν το όνομα των περισσοτέρων θυγατέρων των Ντε λα Ρος). Τον διαδέχθηκε ο γιος του:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]