Νουμάς Πομπίλιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο Νουμάς και η νύμφη Ηγερία, Πίνακας του Νικολά Πουσέν, Μουσείο Κοντέ, Σαντιγί.

Ο Νουμάς Πομπίλιος (λατ. Numa Pompilius) (750 - 672 π.Χ.) υπήρξε μυθικός βασιλιάς της Ρώμης μετά τον θάνατο του Ρωμύλου. Όταν ανέβηκε στον θρόνο της Ρώμης, ήταν περίπου σαράντα ετών και βασίλεψε από το 715 έως 672 π.Χ.. Τον διαδέχτηκε ο πολεμοχαρής Σέρβιος Τούλλιος (Servius Tullius)

Σύνοψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την παράδοση, η μακρά και ειρηνική βασιλεία του θεωρήθηκε αργότερα ένα είδος Χρυσού αιώνα. Οι Ρωμαίοι απέδιδαν σε αυτόν πολλούς θρησκευτικούς θεσμούς τους: γιορτές, θυσίες και άλλες ιεροτελεστίες, τον θεσμό των Εστιάδων[1] παρθένων και τους Σαλίους (ιερείς τους Άρεως). Λέγεται ότι αυτός είχε μεταρρυθμίσει το ημερολόγιο, προσθέτοντας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριος στους δέκα μήνες του προηγούμενου ημερολογίου. Παραδίδεται επίσης ότι έγραψε αρκετά βιβλία για τον ιερό νόμο και πως αυτά τα βιβλία ανακαλύφθηκαν, πολλούς αιώνες αργότερα, στον τάφο του, στον Ιανίκολο λόφο.[2]

Θρύλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο θρύλος λέει πως τον είχε βοηθήσει ως σύμβουλος στην καταγραφή των νόμων η νύμφη, και μετέπειτα σύζυγος του, Ηγερία, που τον αγαπούσε.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφέρεται από τον Οβίδιο στις Μεταμορφώσεις[3] αλλά και από τον Πλούταρχο στους παράλληλους βίους «Νουμάς-Λυκούργος»[4] ότι υπήρξε μαθητής του Πυθαγόρα και πως είχε δίκαιο, ενάρετο και ευσεβή χαρακτήρα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ιωάννης Γρυπάρης Εστιάδες
  2. Γιάννης Λάμψας, Λεξικό του αρχαίου κόσμου «Ελλάδα- Ρώμη», τόμ. Γ΄ ISBN 960-666-934-3
  3. Οβίδιος, Μεταμορφώσεις , Βιβλίο XV (15) στιχ. 479-487
  4. Πλούταρχος, Σύγκρισις Λυκούργου και Νουμά

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]