Δημοτική ενότητα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημοτική ενότητα
ΚατηγορίαΥποδιαίρεση δήμου
ΧώραΕλλάδα
Δημιουργήθηκε απόΠρόγραμμα «Καλλικράτης»
Δημιουργήθηκε1 Ιανουαρίου 2011
Αριθμός708
ΔιοίκησηΑντιδήμαρχος αν έχει διοριστεί
ΥποδιαιρέσειςΚοινότητα
Ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση
Βαθμός Ο.Τ.Α. Υποδιαιρέσεις
α΄ Δήμος  •  Δημοτική ενότητα
 •  Κοινότητα
β΄ Περιφέρεια  Περιφερειακή ενότητα

Δημοτική ενότητα είναι όρος της τοπικής αυτοδιοίκησης που εισήχθη το 2010 με το Πρόγραμμα Καλλικράτης και περιγράφει τη βασική εδαφική υποδιαίρεση ενός διευρυμένου δήμου που δημιουργήθηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα[1].

Γεωγραφικά οι δημοτικές ενότητες ταυτίζονται με τις επικράτειες των Ο.Τ.Α. που συγχωνεύθηκαν. Για παράδειγμα, ο νέος Δήμος Ζίτσας διαιρείται στις δημοτικές ενότητες Εκάλης, Ευρυμενών, Ζίτσας, Μολοσσών και Πασαρώνος, οι οποίες αντιστοιχούν στους πέντε καταργημένους καποδιστριακούς δήμους.

Διοικητικά δεν αποτελούν αυτοδιοικούμενο θεσμό ούτε διαθέτουν δικό τους συμβούλιο, αλλά σε μία ή περισσότερες ενότητες μπορεί να διοριστεί ένας αντιδήμαρχος[2] (με απόφαση του δημάρχου), ο οποίος θα έχει την όποια αρμοδιότητα του μεταβιβάζεται για τη συγκεκριμένη δημοτική ενότητα (άρθρο 59§4).

Υποδιαιρέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δημοτικές ενότητες υποδιαιρούνται σε Κοινότητες, οι οποίες αντιστοιχούν στα πρώην δημοτικά διαμερίσματα (του προγράμματος Καποδίστριας) των συνενωθέντων δήμων ή που αναφέρονται σε μεγαλύτερες πληθυσμιακές συγκεντρώσεις (πρώην δημοτικά διαμερίσματα ή οικισμούς με πάνω από 2.000 κατοίκους). Μέχρι την 1 Σεπτεμβρίου 2019 διαιρούνταν σε Δημοτικές και Τοπικές κοινότητες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πάνος Ζυγούρης & Γεώργιος Παπαδόπουλος (2010). Πρόγραμμα Καλλικράτης. Αθήνα: Εκδόσεις Όλγας Ζυγούρη. σελ. 59. 
  2. Πάνος Ζυγούρης & Γεώργιος Παπαδόπουλος (2010). Πρόγραμμα Καλλικράτης. Αθήνα: Εκδόσεις Όλγας Ζυγούρη. σελίδες 446–458. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πρόγραμμα Καλλικράτης - άρθρα 2§1 (ορισμός της δημοτικής ενότητας), 59§4 (κατά τόπον αρμοδιότητες των αντιδημάρχων)