Σαράντ (νομός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 45°50′N 0°20′E / 45.833°N 0.333°E / 45.833; 0.333

Σαράντ

Σημαία

Έμβλημα

Σφραγίδα

Διοίκηση
Χώρα Γαλλία
ΠεριοχήΝέα Ακουιτανία
Δημιουργία νομού4  Μαρτίου 1790
ΠρωτεύουσαΑνγκουλέμ
ΥπονομαρχίαΚονιάκ
Κονφολάν
Πρόεδρος του Γενικού ΣυμβουλίουΦρανσουά Μπονώ (DVD)
ΝομάρχηςΜαρί Λαζύ
Κωδικός νομού16
ISO 3166-2FR-16
Κωδικός NUTSFR531
Δημογραφία
Πληθυσμός350.867 (1  Ιανουαρίου 2021)[1]
Πυκνότητα59 κάτοικοι/km²
Δεδομένα
Έκταση5.956 km²
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
Υποδιαιρέσεις
Διαμερίσματα3
Εκλογικές περιφέρειες3
Καντόνια19
Διακοινοτικότητες9
Κοινότητες366
Ιστότοπος
https://www.lacharente.fr/
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter

Η Σαράντ (γαλλικά: Charente) είναι νομός της νοτιοδυτικής Γαλλίας, στην περιοχή της Νέας Ακουιτανίας. Έλαβε το όνομά του από τον ποταμό Σαράντ, τον σημαντικότερο ποταμό του νομού, στις όχθες του οποίου είναι χτισμένες οι δύο μεγαλύτερες πόλεις του νομού, η Ανγκουλέμ και το Κονιάκ.

Πριν το 2016 ο νομός Σαράντ ανήκε διοικητικά στην περιοχή Πουατού-Σαράντ, η οποία συνενώθηκε με την Ακουιτανία και το Λιμουζέν και πλέον αποτελούν τη νέα διοικητική περιοχή της Νέας Ακουιτανίας.

Η INSEE και το Ταχυδρομείο του αποδίδουν τον κωδικό 16. Πρωτεύουσα είναι η Ανγκουλέμ.

Οι κάτοικοι του νομού ονομάζονται Σαρανταί (ζ).[2]

Γεωγραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι μεγάλοι αμπελώνες του νομού Σαράντ
Θέση του νομού Σαράντ στη Νέα Ακουιτανία

Ο νομός Σαράντ είναι τμήμα της διοικητικής περιοχής Νέα Ακουιτανία. Έχει έκταση 5.956 τετραγωνικά χιλιόμετρα και διοικητικά αποτελείται από 3 διαμερίσματα. Περιλαμβάνει 366 κοινότητες. Ο πληθυσμός του νομού είναι 353.288 (στην απογραφή του 2016).

Συνορεύει στα δυτικά με το νομό Σαράντ-Μαριτίμ, στα νοτιοανατολικά με το νομό Δορδόνη, στα βοριεοανατολικά με το νομό Ωτ-Βιέν, και στα βόρεια με τους νομούς Βιέν και Ντε-Σεβρ

Πρωτεύουσα είναι η Ανγκουλέμ με 41.935 κατοίκους (2016), που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 393 χιλιομέτρων κατ'ευθεία γραμμή νοτιοδυτικά του Παρισιού.[3]

Ο νομός δεν περιέχει μεγάλα υψόμετρα, είναι ως επί το πλείστον μια λοφώδης περιοχή με το βορειοανατολικό τμήμα του στις παρυφές της Κεντρικής οροσειράς (Μασίφ Σαντράλ). Τα υψηλότερα σημεία, πολλά από τα οποία ξεπερνούν τα 300 μέτρα, βρίσκονται στην περιοχή του Κονφολάν, στα βορειοανατολικά. Στον υπόλοιπο νομό, τα επίπεδα κυμαίνονται γενικά μεταξύ 100 και 200 μέτρων, εκτός από τις δυτικές πεδιάδες, όπου οι λόφοι δεν υπερβαίνουν τα 100 μέτρα.

Ένα μεγάλο μέρος του νομού Σαράντ είναι πυκνά δασωμένο, τα κυριότερα δάση βρίσκονται στις βόρειες περιοχές του.

Η Σαράντ ανήκει φυσικά, γεωλογικά και κλιματικά στο λεκανοπέδιο της Ακουιτανίας, της οποίας σχηματίζει το βόρειο άκρο, μαζί με τους νομούς Σαράντ-Μαριτίμ και Δορδόνη.

Διασχίζεται από τον ποταμό Σαράντ, τον μεγαλύτερο ποταμό του νομού, ο οποίος διέρχεται μέσα από τις κοινότητες Ανγκουλέμ και Κονιάκ, και ο οποίος του έδωσε το όνομά του. Άλλοι ποταμοί που ρέουν στο νομό είναι οι Βιέν και Ντρόν.

Το κλίμα είναι εύκρατο αλλά υγρό, ενώ οι βροχοπτώσεις είναι υψηλότερες στα βορειοανατολικά.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο νομός Σαράντ και οι ιστορικές επαρχίες πριν το 1790 : Ανγκουμουά, Σαιντόνζ, Πουατού, Μαρς και Περιγκόρ

Ο νομός Σαράντ είναι ένας από τους αρχικά 83 νομούς (πλέον 101) που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης στις 4 Μαρτίου 1790, με την κατάργηση των παλαιών επαρχιών. Δημιουργήθηκε από την ιστορική επαρχία Ανγκουμουά, τμήμα της Σαιντόνζ και μικρότερα τμήματα των ιστορικών επαρχιών Πουατού, Μαρς και Περιγκόρ.

Από το 1960 έως το 2015 ήταν νομός της διοικητικής περιοχής Πουατού-Σαράντ, η οποία μαζί με τις πρώην περιοχές Λιμουζέν και Ακουιτανία από το 2016 συγκροτούν τη νέα περιοχή Νέα Ακουιτανία.

Πριν από τη δημιουργία του νομού, η περιοχή δεν αποτελούσε φυσική μονάδα, αλλά ήταν εμπορικά ευημερούσα χάρη στις παραδοσιακές βιομηχανίες όπως η παραγωγή αλατιού και κονιάκ. Παρόλο που ο ποταμός Σαράντ έπαψε να είναι πλωτός για μεγάλο μέρος του 20ού αιώνα, τον 18ο αιώνα λειτουργούσε σαν σημαντικός σύνδεσμος με τις παράκτιες θαλάσσιες οδούς τόσο για τις παραδοσιακές επιχειρήσεις όσο και για τις νέες εξελίξεις όπως τα χαρτικά και η τήξη σιδήρου.

Ο επιταχυνόμενος ρυθμός της βιομηχανικής και εμπορικής ανάπτυξης κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα οδήγησε σε μια περίοδο ευημερίας και ο πληθυσμός του νομού κορυφώθηκε το 1851. [4] Κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, η Σαράντ, όπως και πολλοί άλλοι αγροτικοί νομοί της Γαλλίας, γνώρισε μείωση του πληθυσμού, καθώς οι οικονομικές προοπτικές που υπήρχαν στις πόλεις και στην υπερπόντια αυτοκρατορία της Γαλλίας προσέλκυσαν τις νεότερες γενιές. Οικονομική καταστροφή ήρθε σε πολλούς στη βιομηχανία κρασιών της περιοχής με την εμφάνιση, το 1872, της φυλλοξήρας.

Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, ο νομός με τις παραδοσιακές βιομηχανίες του επηρεάστηκε δυσμενώς από τους δύο μεγάλους παγκόσμιους πολέμους και ακόμη και το δεύτερο μισό του αιώνα παρουσίασε σχετικά χαμηλή ανάπτυξη με τον συνολικό πληθυσμό να παραμένει αξιοσημείωτα σταθερός σε περίπου 340.000 κατοίκους μέσα στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, αν και οι βιομηχανικές και εμπορικές εξελίξεις στο αστικό κέντρο που περιβάλλει την πρωτεύουσα Ανγκουλέμ έχουν προσθέσει περίπου 10.000 άτομα στον συνολικό πληθυσμό κατά την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα.

Ο σχετικά χαλαρός ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης του 20ού αιώνα ενθάρρυνε τη μετανάστευση συνταξιούχων από το εξωτερικό. Τα στοιχεία της απογραφής το 2006 αποκάλυψαν ότι ο αριθμός των Βρετανών πολιτών που κατοικούσαν στο τμήμα είχε αυξηθεί σε 5.083 [5].

Διοικητική διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα διαμερίσματα του νομού Σαράντ

Ο νομός Σαράντ χωρίζεται σε 3 διαμερίσματα, 19 καντόνια και 366 κοινότητες:

Διαμέρισμα Καντόνια Κοινότητες Πληθυσμός

Απογραφή 2016

Έκταση

χμ²

Πυκνότητα

Κάτ./χμ²

Κωδ.

INSEE

Ανγκουλέμ 10 115 181.456 1.867,58 97 161
Κονιάκ 6 110 99.987 1.670,83 60 162
Κονφολάν 4 141 71.845 2.417,58 30 163
Σύνολο νομού 19 366 353.288 5.955,99 59 16

Πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι μεγαλύτερες πόλεις του νομού Σαράντ είναι:

Πόλη Πληθυσμός

(2016)

Διαμέρισμα
Ανγκουλέμ 41.935 Ανγκουλέμ
Κονιάκ 18.702 Κονιάκ
Σουαγιώ 9.356 Ανγκουλέμ
Λα Κουρόν 7.694 Ανγκουλέμ
Ρυέλ-συρ-Τουβρ 7.215 Ανγκουλέμ
Σαιντ-Ιριγιέ-συρ-Σαράντ 7.243 Ανγκουλέμ
Γκον-Ποντούβρ 5.995 Ανγκουλέμ
Λ'Ιλ-ντ'Εσπανιάκ 5.615 Ανγκουλέμ
Σανγιέ 5.184 Ανγκουλέμ

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραδοσιακό προϊόν της πόλης Κονιάκ, το κονιάκ

Ο νομός Σαράντ είναι αγροτικός και βιομηχανικός. Περισσότερο από το ήμισυ της επιφάνειας του νομού είναι αρόσιμη γη, στο μεγαλύτερο μέρος της οποίας καλλιεργούνται σιτάρι, καλαμπόκι και κτηνοτροφικά φυτά. Η πατάτα επίσης είναι μια σημαντική καλλιέργεια. Η περιοχή φημίζεται για τους αμπελώνες της, από το παραγόμενο κρασί των οποίων αποστάζεται κυρίως το περίφημο κονιάκ στην ομώνυμη πόλη του νομού και το πινώ των Σαράντ. Γύρω στις πόλεις Κονφολάν και Μπαρμπεζιέ υπάρχουν βοσκότοποι, όπου εκτρέφονται κυρίως βοοειδή, από τα οποία παράγεται βούτυρο εξαιρετικής ποιότητας. Τα κύρια φρούτα είναι κάστανα, καρύδια και μήλα. Τα πουλερικά που εκτρέφονται στην περιοχή του Μπαρμπεζιέ είναι ονομαστά.

Στο νομό υπάρχουν πολλά λατομεία και εξορύσσονται ασβεστόλιθος, γύψος και πηλός τα οποία παράγουν τούβλα και κεραμοσκεπές και παράγουν τις πρώτες ύλες για εργοστάσια πήλινων ειδών. Μεταξύ των άλλων βιομηχανιών, η χαρτοβιομηχανία, η οποία έχει το κύριο κέντρο της στην Ανγκουλέμ, είναι πρωταρχική. Υπάρχουν επίσης πολλές βιομηχανίες τροφίμων. Η πιο σημαντική μεταλλουργική μονάδα είναι το μεγάλο χυτήριο όπλων στη Ρυέλ. Αλευρόμυλοι και μονάδες επεξεργασίας δερμάτινων ειδών είναι πολυάριθμα. Υπάρχουν επίσης πολλές δευτερεύουσες βιομηχανίες σχετικές με τη χαρτοποιία και την απόσταξη του κονιάκ.[6]

Η παντόφλα σαρανταίζ [7](ένας τύπος μάλλινης μαλακής παντόφλας) είναι ένα άλλο γνωστό παραδοσιακό προϊόν του νομού Σαράντ.

Τουρισμός - Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κάστρο Λα Ροσφουκώ, 11ος αιώνας

Ο νομός Σαράντ, με τον ποταμό Σαράντ και τους πολυάριθμους παραποτάμους του, προσφέρει ένα ευρύ φάσμα αξιοθέατων και δραστηριοτήτων με τα τοπία των λόφων, των αμπελώνων, των λιμνών, των λιβαδιών και των δασών.

Ο ποταμός Σαράντ προσφέρει πολλές ευκαιρίες για κανό, καγιάκ, περιηγήσεις με βάρκα. Υπάρχει επίσης ένα παλιό μονοπάτι 20 χιλιομέτρων κοντά στο Σαιντ-Ιριγιέ-συρ-Σαράντ κατά μήκος του ποταμού που οι επισκέπτες ακολουθούν με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Με πόλεις όπως την Ανγκουλέμ, η γαλλική πρωτεύουσα των κόμικς, και το Κονιάκ, διάσημο για το κονιάκ του, καθώς και τα γοητευτικά χωριά, τα κάστρα και τις ρωμαϊκές εκκλησίες, τον γαλλο-ρωμαϊκό οικισμό Κασινομάγκους (Cassinomagus) του 1ου-4ου αιώνα μ.Χ. κοντά στην κοινότητα Σασενόν και τα ποτάμια και τις λίμνες για θαλάσσια σπορ, υπάρχει μεγάλη προσφορά για τους επισκέπτες.

  • Στο νομό υπάρχει ένα χωριό καταχωρημένο ανάμεσα στα «Πιο όμορφα χωριά της Γαλλίας», το Ωμπτέρ-συρ-Ντρον.[8]
  • Ο πύργος Σαιν-Μαρτιάλ κοντά στην κοινότητα Ζαρνάκ είναι αντιπροσωπευτικός των πολλών αρχοντικών του τέλους του 19ου αιώνα που χτίστηκαν στη Σαράντ από πλούσιους εμπόρους. Είναι καταχωρημένο ως ιστορικό μνημείο από το 2014.[9]
  • Το κάστρο Λα Ροσφουκώ, το οποίο κατασκευάστηκε τον 11ο αιώνα. Το 1520 προστέθηκαν γκαλερί και μια μεγάλη σκάλα, η οποία αποδόθηκε στα σχέδια του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Populations légales 2021» Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών. 28  Δεκεμβρίου 2023.
  2. . «habitants.fr». 
  3. . «distance-from-paris-fr-to-angouleme-fr». 
  4. Jean Combes (dir.) et Michel Luc (dir.), La Charente de la préhistoire à nos jours, Imprimerie Bordessoules, coll. « L'histoire par les documents », 1986, 429 p.
  5. . «insee.fr». 
  6. . «Britannica/Charente». 
  7. . «history-of-the-charentaise». 
  8. . «aubeterresurdronne». 
  9. . «.legifrance.gouv.fr». 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]