Πισπιλούντα Χίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°31′N 25°57′E / 38.517°N 25.950°E / 38.517; 25.950

Πισπιλούντα
Πισπιλούντα is located in Greece
Πισπιλούντα
Πισπιλούντα
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΒορείου Αιγαίου
ΔήμοςΧίου
Γεωγραφία
ΝομόςΧίου
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας82103
Τηλ. κωδικός22710

Η Πισπιλούντα είναι ένα χωριό της βόρειας Χίου. Ανήκει στο δήμο Χίου και αποτελεί το μοναδικό οικισμό του ομώνυμου δημοτικού διαμερίσματος. Απέχει 49 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου και έχει 103 κατοίκους.

Η Πισπιλούντα είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Αμανή. Ο κεντρικός ναός του χωριού είναι αφιερωμένος στους αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη και στις 21 Μαΐου, ημέρα μνήμης τους, πραγματοποιείται παραδοσιακό πανηγύρι.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν βρεθεί στην περιοχή υποδεικνύουν ότι η Πισπιλούντα έχει μακρόχρονη ιστορία. Δύο χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του χωριού βρίσκονται τα απομεινάρια ενός μεσαιωνικού οικισμού. Ο οικισμός αυτός είναι γνωστός με την ονομασία «Ταμάρκου», η οποία ερμηνεύεται ως «κτίρια που ανήκουν στον Μάρκο». Εκεί συναντά κανείς τα απομεινάρια ενός φρουρίου, ενός πύργου και μικρών κατοικιών. Υπάρχει επίσης ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή, χτισμένο από πέτρες του πύργου, και ναός αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Ο οικισμός αυτός κατοικήθηκε μέχρι και το 1928, οπότε και εγκαταλείφθηκε.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]