Ορεστιάδα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
→‎Σήμερα: Πανελλήνιο Συνέδριο Ιστορίας και Πολιτισμού της Ορεστιάδας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 28: Γραμμή 28:
}}
}}
[[Αρχείο:Historical Museum of Orestiada.jpg|thumb|250px|Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νέας Ορεστιάδας]]
[[Αρχείο:Historical Museum of Orestiada.jpg|thumb|250px|Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νέας Ορεστιάδας]]
Η '''Ορεστιάδα''' ή '''Νέα Ορεστιάδα''' είναι ελληνική πόλη η οποία βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του [[Νομός Έβρου|νομού Έβρου]] στη [[Θράκη (διαμέρισμα)|Θράκη]] και αποτελεί έδρα του ομώνυμου [[Δήμος Ορεστιάδας|δήμου]].
Η '''Ορεστιάδα''' ή '''Νέα Ορεστιάδα''' είναι πόλη η οποία βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του [[Νομός Έβρου|νομού Έβρου]] στη [[Θράκη (διαμέρισμα)|Θράκη]] και αποτελεί έδρα του ομώνυμου [[Δήμος Ορεστιάδας|δήμου]]. Αποτελεί το βορειότερο αστικό κέντρο της [[Ελλάδα]]ς.


== Χιλιομετρική απόσταση ==
== Χιλιομετρική απόσταση ==

Έκδοση από την 15:05, 7 Ιανουαρίου 2018

Συντεταγμένες: 41°30′19″N 26°31′35″E / 41.5053°N 26.5264°E / 41.5053; 26.5264

Για άλλες χρήσεις, δείτε: Ορεστιάδα (αποσαφήνιση).
Ορεστιάδα
Πόλη
Ορεστιάδα is located in Greece
Ορεστιάδα
Ορεστιάδα
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΑνατολική Μακεδονία & Θράκη
ΔήμοςΟρεστιάδας
Έκταση967,5 km2
Πληθυσμός18.164, 15.438, 13.296 και 18.426
Ταχυδρομικός κώδικας68200
Τηλεφωνικός κωδικός2552
Ιστοσελίδαorestiada.gr
Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νέας Ορεστιάδας

Η Ορεστιάδα ή Νέα Ορεστιάδα είναι πόλη η οποία βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού Έβρου στη Θράκη και αποτελεί έδρα του ομώνυμου δήμου. Αποτελεί το βορειότερο αστικό κέντρο της Ελλάδας.

Χιλιομετρική απόσταση

Απέχει (οδικά) 905 χλμ. από την Αθήνα, 406 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 109 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη. Επίσης, βρίσκεται 265 χλμ. βορειοδυτικά της Κωνσταντινούπολης και μόλις 28 χλμ. νότια της Αδριανούπολης. Έχει 18.426 κατοίκους (2011) και είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του νομού μετά την Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, είναι η έκτη σε πληθυσμό πόλη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η πεντηκοστή σε πληθυσμό πόλη της χώρας.

Ίδρυση

Η Νέα Ορεστιάδα είναι η νεότερη και η βορειότερη πόλη της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1923 από Έλληνες πρόσφυγες που κατάγονταν από το προάστιο Καραγάτς ή Κάραγατς ύστερα από τη συνθήκη της Λωζάνης.[1]

Το Καραγάτς το 1920, μετά την απελευθέρωση της Θράκης από τον ελληνικό στρατό, μετανομάστηκε σε Ορεστιάδα και παραχωρήθηκε στην Ελλάδα μαζί με ολόκληρη τη Δυτική Θράκη και το μεγαλύτερο τμήμα της Ανατολικής Θράκης με τη Συνθήκη των Σεβρών (10.08.1920). Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και την Ανακωχή των Μουδανιών (Οκτώβριος 1922), η Ανατολική Θράκη εκκενώθηκε από τον ελληνικό πληθυσμό της και αρκετοί κάτοικοι της Αδριανούπολης εγκαταστάθηκαν στο Καραγάτς, το οποίο βρίσκεται δυτικά του ποταμού Έβρου και παρέμενε στην ελληνική επικράτεια.

Όμως στη συνδιάσκεψη της Λωζάνης οι Άγγλοι με βασικό αντιπρόσωπο τον υπουργό εξωτερικών Κέρζον (Curzon), οι Γάλλοι με τον πρωθυπουργό Πουανκαρέ και οι Ιταλοί με τον πρωθυπουργό Μουσολίνι, υπέκυψαν στην απαίτηση του Τούρκου Ισμέτ πασά (τον μετέπειτα Ινονού), βουλευτή Αδριανούπολης, που ζητούσε από την Ελλάδα ως αποζημίωση 4 δισεκατομμύρια χρυσά φράγκα, το μισό πολεμικό και εμπορικό ελληνικό στόλο. Στην αντίδραση του Ελευθέριου Βενιζέλου, το Μάιο του 1923, ο Γάλλος στρατηγός Μαυρίκιος Πελλέ προτείνει: «Αφού η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει, να παραχωρηθεί η παλιά Ορεστιάδα - Καραγάτς στους Τούρκους». Η πρότασή του έγινε αποδεκτή. Το Καραγάτς με τα χωριά Μπόσνα και Ντεμιρτάς, δόθηκε στους Τούρκους για στρατιωτικούς και οικονομικούς λόγους. Η εγκατάλειψη της παλιάς Ορεστιάδας άρχισε από τον Ιούλιο του 1923 και στις 15-9-1923 και ώρα 10:20, παραδόθηκε στους Τούρκους.

Στις 4 Ιουνίου 1923, επιτροπή που σχηματίστηκε την προηγούμενη μέρα σε κοινή σύσκεψη των κατοίκων της παλιάς Ορεστιάδας-Καραγάτς, αποφασίστηκε η μετακίνηση 17 χιλιόμετρα νοτιότερα, στην ακατοίκητη αγροτική τοποθεσία Κουμ-Τσιφλίκ (Αμμώδες Τσιφλίκι). Ο τόπος κρίθηκε κατάλληλος και αρχικά μεταφέρθηκαν 900 οικογένειες. Στις 12 Αυγούστου 1923, έγιναν τα εγκαίνια της νέας πόλης.Ο αγιασμός των εγκαινίων της νέας πόλης έγινε τον Αύγουστο του 1923 από τον Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως (και για λίγο Ορεστιάδας) Πολύκαρπο με την παρουσία του Γενικού Διοικητή της Θράκης Σπύρου Δάσιου.[2]

Όνομα - Ιστορία

Η νέα κωμόπολη αποφασίστηκε να ονομασθεί "Νέα Ορεστιάς". Αργότερα το δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας, αποφάσισε η σφραγίδα του Δήμου να έχει ως έμβλημα την Ιφιγένεια, συμβολίζοντας τη θυσία της παλιάς Ορεστιάδας για το συμφέρον της πατρίδας.

Σύμφωνα με την παράδοση, όταν ο Ορέστης σκότωσε τη μητέρα του, την Κλυταιμνήστρα, κυνηγημένος από τις Ερινύες, πήγε στο Μαντείο το οποίο τον συμβούλεψε να λουστεί στη συμβολή τριών ποταμών. Ο Ορέστης λούστηκε στη συμβολή των ποταμών, Άρδα, Έβρου και Τονζου και απαλλάχθηκε από τις Ερινύες. Σε ανάμνηση της θεραπείας του ίδρυσε την Ορεστιάδα, την μετέπειτα Ουσκουδάμα, που ήταν η πρωτεύουσα της θρακικής φυλής των Οδρυσών. Το 127 π.Χ. ονομάσθηκε Αδριανούπολη προς τιμή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού.[3]

Το 1361, η Αδριανούπολη καταλήφθηκε  από τους Οθωμανούς. Το 1920 μετά τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο η Αδριανούπολη δόθηκε στους Έλληνες όμως η απελευθέρωσή της κράτησε μόνο 2 χρόνια. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και τη συνθήκη της Λωζάννης οι Έλληνες εγκατέλειψαν οριστικά την Αδριανούπολη.[4]

Σήμερα

Η (Νέα) Ορεστιάδα είναι μια σύγχρονη ελληνική πόλη. Αποτελεί σημαντικό αγροτικό και εμπορικό κέντρο της βορειοανατολικής Ελλάδας, με σιδηροδρομική και οδική σύνδεση. Στην Ορεστιάδα λειτουργεί η Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης[5] με δύο τμήματα, το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων. Η Σχολή πέραν της ακαδημαϊκής της διάστασης και δράσης, μετέχει ενεργά και συμβάλει ουσιαστικά στα πολιτιστικά και πολιτισμικά δρώμενα του Δήμου Ορεστιάδας με κορυφαίο γεγονός την καθιέρωση ως θεσμού του πανελληνίου συνεδρίου με τίτλο "Πανελλήνιο Συνέδριο Ιστορίας και Πολιτισμού της Ορεστιάδας" και το οποίο διοργανώνεται κάθε δύο (2) έτη.

Κάθε καλοκαίρι πραγματοποιείται το μουσικό φεστιβάλ του Άρδα με τη συμμετοχή γνωστών Ελλήνων και ξένων τραγουδιστών και μουσικών.

Πολιτισμός

  • Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Αδριανουπόλεως[6]
  • Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Διακονίας Ορεστιάδας

Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ορεστιάδας

Το ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ορεστιάδας φιλοξενεί εκθέματα της προσφυγικής ιστορίας των κατοίκων της πόλης, τον διωγμό και την εγκατάσταση στη νέα πόλη. [7]

Πληθυσμός

Εξέλιξη πληθυσμού Ορεστιάδας[8]
1940 11.205
1951 12.294
1961 12.981
1971 12.513
1981 14.727
1991 15.382
2001 17.415
2011 18.426

Γνωστοί Ορεστιαδίτες

Παραπομπές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι