Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Xaris333 (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
LaaknorBot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ r2.7.3rc2) (Ρομπότ: Αλλαγή no:APOEL FC σε no:APOEL
Γραμμή 1.086: Γραμμή 1.086:
[[lv:Nikosijas APOEL]]
[[lv:Nikosijas APOEL]]
[[nl:APOEL Nicosia]]
[[nl:APOEL Nicosia]]
[[no:APOEL FC]]
[[no:APOEL]]
[[pl:APOEL FC]]
[[pl:APOEL FC]]
[[pt:Athletikos Podosferikos Omilos Ellinon Lefkosias]]
[[pt:Athletikos Podosferikos Omilos Ellinon Lefkosias]]

Έκδοση από την 13:07, 4 Μαρτίου 2013

ΑΠΟΕΛ
Αρχείο:APOELnew.png
Επίσημη ονομασίαΑθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος
Ελλήνων Λευκωσίας
Σύντομο όνομαΑΠΟΕΛ
ΠροσωνύμιοΘρύλος
Ίδρυση8 Νοεμβρίου 1926
ΈδραΚύπρος
ΣτάδιοΝεο Γ.Σ.Π., Λευκωσία
ΠρόεδροςΧριστόφορος Ποταμίτης, ΑΠΟΕΛ Ποδόσφαιρο: Φοίβος Ερωτοκρίτου
ΠροπονητήςΙβάν Γιοβάνοβιτς
ΠρωτάθλημαA' Κατηγορία
Ιστότοποςhttp://www.apoelfc.com.cy/
Πρώτη εμφάνιση
Τρίτη εμφάνιση
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας (Α.Π.Ο.Ε.Λ.) είναι αθλητικός σύλλογος με έδρα τη Λευκωσία της Κύπρου. Τα χρώματα του ΑΠΟΕΛ (μπλε και κίτρινο) συμβολίζουν τον πόθο των Ελλήνων Κυπρίων για ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα το μπλε συμβολίζει την ελληνική σημαία και το κίτρινο τη σημαία της Ορθοδοξίας με το Δικέφαλο. Εδρεύει στο Γ.Σ.Π..

Ιστορία

Κεντρικό πρόσωπο στην ιστορία του Α.Π.Ο.Ε.Λ. είναι ο Γεώργιος Πούλιας. O Πούλιας ήρθε το 1922 στην Κύπρο από την Ελλάδα. Σκοπός του ήταν η ανάληψη, σε συνεργασία με έναν από τους θείους του, της διαχείρισης της επιχείρησης «Καπνοβιομηχανία Διανέλλου και Bεργόπουλου». Θα αντικαθιστούσε τον αποθανόντα Bεργόπουλο.

O Γεώργιος Πούλιας διακρινόταν για την αγάπη του για τον αθλητισμό. Έτσι, λίγες εβδομάδες μετά την άφιξή του στην Κύπρο, αναμείχθηκε στα εσωτερικά προβλήματα των υπαρχόντων εκείνη την εποχή ποδοσφαιρικών Σωματείων, του Τραστ και του Πανεργατικού. Η δυσαρέσκεια του για τον τρόπο επιλογής των μελών του Tραστ αποτέλεσε την αφορμή για την ίδρυση του ΑΠΟΕΛ στις 8 Νοεμβρίου 1926.

Μετονομασία

Ο σύλλογος μετονομάστηκε σε Αθλητικό Ποδοσφαιρικό Όμιλο Ελλήνων Λευκωσίας το 1928 με απόφαση Γενικής Συνέλευσης. Η ιδέα για την μετονομασία προήλθε μετά από ένα ταξίδι της ποδοσφαιρικής ομάδας στην Αλεξάνδρεια το 1927, όπου και πραγματοποίησε σειρά από φιλικούς αγώνες. Η απόδοση των ποδοσφαιριστών του ΠOΕΛ άφησε άριστες εντυπώσεις στους αθλητικούς παράγοντες της Αλεξάνδρειας. Οι παίκτες του ΠOΕΛ έδειξαν ότι είχαν γενικά αθλητικά προσόντα, πέρα από το ποδόσφαιρο. Ορισμένα λοιπόν άτομα πρότειναν τη δημιουργία τμήματος στίβου. Για να γίνει όμως αυτό, θα έπρεπε να συγκατανεύσει η Γενική Συνέλευση, αφού, σύμφωνα με το καταστατικό, ο ΑΠOΕΛ ήταν καθαρά ποδοσφαιρικό σωματείο. Η Γενική Συνέλευση του 1928 ομοφώνως αποφάσισε τη μετονομασία του σωματείου σε ΑΠOΕΛ, ανάβοντας έτσι το πράσινο φως για δημιουργία και άλλων, εκτός του ποδοσφαιρικού, τμημάτων στο σωματείο. Ως εκ τούτου, ο ΠOΕΛ απέκτησε πολύ γρήγορα τμήμα στίβου, πετόσφαιρας και επιτραπέζιας αντισφαίρισης, ράγκμπυ, πυγμαχίας, ποδηλασίας, χόκευ , ενώ διατηρούσε και εκδρομικό τμήμα. Επίσης ο σύλλογος έκδωσε αθλητική εφημερίδα, την Αθλητική Ηχώ, από τις πρώτες αθλητικές κυπριακές εφημερίδες.

Η πρώτη διάκριση του σωματείου

Μέχρι την περίοδο 1930 - 1931, η όλη δραστηριότητα του κυπριακού ποδοσφαίρου περιοριζόταν σε φιλικά παιγνίδια. Εν τω μεταξύ όμως είχαν ιδρυθεί και άλλοι σύλλογοι εκτός από τον ΑΠΟΕΛ στην Κύπρο: ο Πεζοπορικός το 1927, η ΑΕΛ και ο Άρης το 1930 και ο Ολυμπιακός Λευκωσίας το 1931. Με πρωτοβουλία λοιπόν ορισμένων ατόμων και με διοργανωτή τον Πεζοπορικό προκηρύχθηκε το 1932 το πρώτο παγκύπριο πρωτάθλημα. Το πρωτάθλημα ήταν ανεπίσημο, αφού η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου δεν είχε ακόμη ιδρυθεί. Στον τελικό ο ΑΠOΕΛ συνέτριψε στη Λάρνακα την ΑΕΛ με 4—0 και κατέστη ο πρώτος πρωταθλητής Κύπρου, έστω και σε ανεπίσημο επίπεδο.

Ίδρυση της Κ.Ο.Π.

Το 1934 προέκυψε έντονη διαφωνία μεταξύ του Tραστ και της Ανόρθωσης Αμμόχωστου, σχετικά με τη διοργάνωση του τέταρτου ανεπίσημου πρωταθλήματος. Παράγοντες του ΑΠΟΕΛ και της ΑΕΛ επενέβησαν στη διένεξη αυτή. Πρότειναν τη σύγκληση ευρείας σύσκεψης, με αντικειμενικό στόχο τη δημιουργία ομοσπονδίας και την προκήρυξη του παγκύπριου πρωταθλήματος. Στην έδρα του στη Λευκωσία, στις 23 Σεπτεμβρίου 1934, αποφασίστηκε η ίδρυση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Τα γεγονότα του 1948

Το 1948 ήταν σημαντική χρονιά στην ιστορία του κυπριακού αθλητισμού. Οι πολιτικές διαφορές ήταν η αιτία του σχίσματος σε αυτόν, και δεν άφησαν ανεπηρέαστο τον ΑΠΟΕΛ. Την εποχή εκείνη η Ελλάδα ζούσε το δράμα του εμφύλιου πολέμου και τα πολιτικά πάθη βρισκόντουσαν σε έξαρση. Δυστυχώς η κατάσταση μεταφέρθηκε και στην Κύπρο και διείσδυσε τόσο στην πολιτική ζωή του τόπου, όσο και στον αθλητισμό.

Στις 23 Μαΐου 1948 το διοικητικό συμβούλιο του ΑΠΟΕΛ έστειλε τηλεγράφημα προς τον ΣΕΓΑΣ. Στο έγγραφο ο ΑΠOΕΛ απηύθυνε, με την ευκαιρία των πανελληνίων αγώνων στίβου, «εγκάρδιο αδελφικό χαιρετισμό σε ολόκληρη την ελληνική αθλούμενη νεολαία» και ευχόταν «όπως τερματισθεί η εθνοκτόνος ανταρσία».

Οι αριστεροί παράγοντες και αθλητές του ΑΠOΕΛ θεώρησαν το χαρακτηρισμό «εθνοκτόνο ανταρσία» πρόκληση και κομματική τοποθέτηση του σωματείου τους, και διαχώρισαν τη θέση τους. Ο Tύπος με συνεχείς ανταποκρίσεις και σχόλιά του διεύρυνε τη ρήξη. Ακολούθησε η τιμωρία για αόριστο χρονικό διάστημα πέντε αθλητών του ΑΠOΕΛ (Λυμπουρής, Tσιαλής, Γωγάκης, X'Bασιλείου και Xριστοδούλου). Τελικά μια ομάδα ατόμων αποχώρησε από τον ΑΠOΕΛ και ίδρυσε, στις 4 Ιουνίου 1948, νέο σωματείο στην Λευκωσία με την επωνυμία Αθλητικός Σύλλογος Ομόνοια Λευκωσίας.

Προηγουμένως είχε ιδρυθεί το Φεβρουάριο του 1948 η Νέα Σαλαμίνα, τον Απρίλιο η Αλκή και τον Μάιο ο Ορφέας.

1956/57

Ο ΑΠΟΕΛ κατάκτησε την 9η και τελευταία θέση του πρωταθλήματος και απειλούνταν με υποβιβασμό, κάτι που τελικά απέφυγε λόγω της επέκτασης της πρώτης κατηγορίας στις 10 ομάδες από την επόμενη σεζόν.

1974

Η ομάδα του ΑΠΟΕΛ ως πρωταθλήτρια 1972-73 πήρε μέρος στο Πρωτάθλημα Α' Εθνικής το 1973-74. Με πρόεδρο, προπονητή και αρχηγό ομάδας τους Μιχαλάκη Ζιβανάρη, Πάνο Μάρκοβιτς και Ανδρέα Στυλιανό αντίστοιχα, κατέκτησε τότε την 13η θέση στη βαθμολογία. Ο ΑΠΟΕΛ επί 34 αγώνων πήρε 27 βαθμούς αφού πέτυχε 11 νίκες, 5 ισοπαλίες και 18 ήττες. Εντός έδρας πέτυχε 11 νίκες, 2 ισοπαλίες, και δέχθηκε 4 ήττες. Εκτός έδρας έφερε 3 ισοπαλίες και δέχθηκε 14 ήττες. Πέτυχε 39 τέρματα και δέχθηκε 48. Επειδή όμως ισοβάθμησε στους 27 βαθμούς με τον Ολυμπιακό Βόλου και τον Πανσερραϊκό δόθηκαν στην Ελλάδα αγώνες μπαράζ μεταξύ των 3 ομάδων για να βγει και η τέταρτη ομάδα που θα υποβιβαζόταν με τους Φωστήρα, Απόλλων Αθηνών, και Απόλλωνα Θεσσαλονίκης. Τελικά ο ΑΠΟΕΛ νίκησε και στα δυο παιχνίδια και απέφυγε τον υποβιβασμό. Το γεγονός πανηγυρίστηκε τότε με ενθουσιασμό από τους οπαδούς του ΑΠΟΕΛ, αφού ήταν η πρώτη και μοναδική κυπριακή ομάδα που πέτυχε να παραμείνει και να διακριθεί στην Α' Εθνική.

2011-12

Η είσοδος στους ομίλους του ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ

4ος όμιλος
Ομάδα Β Ν Ι Η Τ.Y. Τ.K.
Τσέλσι 14 4 2 0 11 04
Πόρτο 12 4 0 2 08 03
Ατλέτικο Μαδρίτης 03 0 3 3 03 12
ΑΠΟΕΛ 03 0 3 3 04 07

Την σεζόν 2009-10 ο ΑΠΟΕΛ κατάφερε να μπει στους ομίλους του ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά στην ιστορία του, αποκλείοντας κατά σειρά την ΕΒ/Στρέιμουρ, την Παρτιζάν Βελιγραδίου και την Κοπενχάγη. Κληρώθηκε στον 4ο όμιλο με αντιπάλους τις Τσέλσι, Πόρτο και Ατλέτικο Μαδρίτης. Στο πρώτο παιχνίδι στην Μαδρίτη ο ΑΠΟΕΛ πήρε τον πρώτο του βαθμό στον όμιλο, φέρνοντας ισοπαλία 0-0 με την Ατλέτικο. Στην συνέχεια έχασε 1-0 στην Λευκωσία από την Τσέλσι και 2-1 στην Πορτογαλία από την Πόρτο. Ακολούθησε ακόμη μία ήττα στην Λευκωσία και πάλι από την Πόρτο με 1-0. Στο πέμπτο παιχνίδι που έγινε στην Λευκωσία ο ΑΠΟΕΛ προηγήθηκε νωρίς με 1-0 απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης, αλλά δεν κατάφερε να κρατήσει το υπέρ του σκορ και έτσι ο αγώνας έληξε ισόπαλος 1-1. Στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων ο ΑΠΟΕΛ κατάφερε να κερδίσει ένα σημαντικό βαθμό στο Λονδίνο, φέρνοντας ισοπαλία 2-2 απέναντι στην ισχυρή Τσέλσι. Τελικά η ομάδα τερμάτισε στην τελευταία θέση του ομίλου έχοντας 3 βαθμούς, όσους είχε και η Ατλέτικο Μαδρίτης και παρόλο που είχε πολύ καλύτερο συντελεστή τερμάτων, έχασε την πρόκριση στο ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ λόγω του εκτός έδρας γκολ που πέτυχε η Ατλέτικο στην Λευκωσία.

Ο Α.Π.Ο.Ε.Λ κατάφερε να επαναλάβει την πρόκριση στους ομίλους την περίοδο 2011/12, αυτή τη φορά τερματίζοντας πρώτος στον G όμιλο απέναντι στις Πόρτο, Σαχταρ και Ζενίτ. Στα προημιτελικά ο Α.Π.Ο.Ε.Λ κληρώθηκε με την Γαλλική Λυών. Στο πρώτο παιχνίδι στην έδρα της Λυών ο Α.Π.Ο.Ε.Λ ηττήθηκε με σκορ 1-0, κατάφερε όμως να προκριθεί στην επόμενη φάση των ομίλων (1-0 και 4-3 στα πέναλτι με μεγάλο πρωταγωνιστή τον διεθνή Έλληνα τερματοφύλακα Χιώτη). Στην φάση των οκτώ ο Α.Π.Ο.Ε.Λ κληρώθηκε με την Ρεάλ Μαδρίτης, χάνοντας μέσα στην έδρα του με σκορ 3-0 και εκτός έδρας στο επαναληπτικό παιχνίδι με 5-2.

Τρέχουσα σύνθεση

Σημείωση: Οι σημαίες αφορούν την εθνική ομάδα, σύμφωνα με τους κανόνες επιλεξιμότητας της FIFA. Οι παίκτες μπορεί να κατέχουν περισσότερες ιθαγένειες εκτός FIFA.

No. Έθνος Θέση Παίκτης
1 Τερματοφύλακας Πάνος Κωνσταντίνου

{{Fs player|no=6|nat=Βραζιλία|pos=Αμυντικός|name=Μαρτσέλο Ολιβέιρα}

10 Μέσος Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης
12 Μέσος Αιμίλιος Παναγιώτου
15 Αμυντικός Μάριος Αντωνιάδης
17 Μέσος Μαρίνος Σατσιάς Αρχηγός ποδοσφαιρικής ομάδας
19 Αμυντικός Μάριος Ηλία
20 Μέσος Άλντο Ατόρνο
No. Έθνος Θέση Παίκτης
21 Μέσος Γκουστάβο Μαντούκα
22 Τερματοφύλακας Διονύσης Χιώτης
23 Μέσος Χέλιο Πίντο
25 Αμυντικός Αντρέας Χριστοφίδης
26 Μέσος Νούνο Μοράις
27 Μέσος Ευγένιος Αντωνίου
29 Μέσος Νεκτάριος Αλεξάνδρου
31 Μέσος Έλντερ Σόουζα
77 Μέσος Άνθως Σολωμού
78 Τερματοφύλακας Ούρκο Πάρντο
88 Τερματοφύλακας Τάσος Κίσσας


Προπονητής: Ιβάν Γιοβάνοβιτς

Αξιοσημείωτοι πρώην ποδοσφαιριστές

Τίτλοι ποδοσφαίρου

Ευρωπαϊκή πορεία

Τελευταία Ενημέρωση 5 Οκτώβρη 2012

Σεζόν Κύπελλο Φάση Αντίπαλος Εντός Εκτός Συν. σκορ Πρ./Απ.
1963-64 Κυπελλούχων Προκρ. Τζιόβικ Λιν 6-0 1-0 7-0
Α' γύρος Σπόρτινγκ Λισαβόνας 0-21 1-16 1-18
1965-66 Πρωταθλητριών Α' γύρος Βέρντερ Βρέμης 0-52 0-5 0-10
1968-69 Κυπελλούχων Α' γύρος Ντανφέρμλιν 0-2 1-10 1-12
1969-70 Κυπελλούχων Α' γύρος Λίρς 0-13 1-10 1-11
1973-74 Πρωταθλητριών Α' γύρος Ζόρια Λουγκάνσκ 0-1 0-2 0-3
1976-77 Κυπελλούχων Α' γύρος Ηρακλής 2-0 0-0 2-0
Β' γύρος Νάπολι 1-1 0-2 1-3
1977-78 ΟΥΕΦΑ Α' γύρος Τορίνο 1-1 0-3 1-4
1978-79 Κυπελλούχων Α' γύρος Σάμροκ Ρόβερς 0-1 0-2 0-3
1979-80 Κυπελλούχων Προκρ. Μπολντκλούμπεν 1903 0-1 0-6 0-7
1980-81 Πρωταθλητριών Α' γύρος Δυναμό Βερολίνου 2-1 0-3 2-4
1981-82 ΟΥΕΦΑ Α' γύρος Άρτζες Πιτέστι 1-1 0-4 1-5
1984-85 Κυπελλούχων Α' γύρος Σερβέτ 0-3 1-3 1-6
1985-86 ΟΥΕΦΑ Α' γύρος Λοκομοτίβ Σόφιας 2-2 2-4 (παρ.) 4-6
1986-87 Πρωταθλητριών Α' γύρος Ελσίνκι 1-0 2-3 3-3
Β' γύρος Μπεσίκτας Ο ΑΠΟΕΛ αρνήθηκε να αγωνιστεί
1988-89 ΟΥΕΦΑ Α' γύρος Βελέζ Μόσταρ 2-5 0-1 2-6
1990-91 Πρωταθλητριών Α' γύρος Μπάγερν Μονάχου 2-3 0-4 2-7
1992-93 Τσάμπιονς Λιγκ Α' γύρος ΑΕΚ 2-2 1-1 3-3
1993-94 Κυπελλούχων Προκρ. Μπανγκόρ 2-1 1-1 3-2
Α' γύρος Παρί Σεν Ζερμέν 0-1 0-2 0-3
1995-96 Κυπελλούχων Προκρ. Νέφτσι Μπακού 3-0 0-0 3-0
Α' γύρος Ντεπορτίβο Λα Κορούνια 0-0 0-8 0-8
1996-97 ΟΥΕΦΑ Α' προκρ. Σαντογιάρ 4-2 5-1 9-3
Β' προκρ. Ηρακλής 2-1 1-0 3-1
Α' γύρος Εσπανιόλ 2-2 0-1 2-3
1997-98 Κυπελλούχων Προκρ. Χάβναρ Μπόλτφελαγκ 6-0 1-1 7-1
Α' γύρος Στουρμ Γκρατς 0-1 0-3 0-4
1999-00 ΟΥΕΦΑ Προκρ. Λέφσκι Σόφιας 0-0 0-2 0-2
2000-01 ΟΥΕΦΑ Προκρ. Τομόρι Μπεράτ 2-0 3-2 5-2
Α' γύρος Μπριζ 0-1 0-2 0-3
2002-03 Τσάμπιονς Λιγκ Α' προκρ. Φλόρα Ταλίν 1-0 0-0 1-0
Β' προκρ. Μάριμπορ 4-2 1-2 5-4
Γ' προκρ. ΑΕΚ 2-3 0-1 2-4
ΟΥΕΦΑ Α' γύρος Γκράτσερ ΑΚ 2-0 1-1 3-1
Β' γύρος Χέρτα 0-1 0-4 0-5
2003-04 ΟΥΕΦΑ Προκρ. Ντέρρι Σίτι 2-1 3-0 5-1
Α' γύρος Ρεάλ Μαγιόρκα 1-2 2-4 3-6
2004-05 Τσάμπιονς Λιγκ Β' προκρ. Σπάρτα Πράγας 2-2 1-2 3-4
2005-06 ΟΥΕΦΑ Α' προκρ. Μπιρκιρκάρα 4-0 2-0 6-0
Β' προκρ. Μακάμπι Τελ-Αβίβ 1-0 2-2 (παρ.) 3-2
Α' γύρος Χέρτα 0-1 1-3 1-4
2006-07 ΟΥΕΦΑ Α' προκρ. Μουράτα 3-1 4-0 7-1
Β' προκρ. Τραπεζούντα 1-1 0-1 1-2
2007-08 Τσάμπιονς Λιγκ Α' προκρ. ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ 2-0 0-3 (παρ.) 2-3
2008-09 ΟΥΕΦΑ Α' προκρ. Πέλιστερ 1-0 0-0 1-0
Β' προκρ. Ερυθρός Αστέρας 2-2 3-3 (παρ.) 5-5
Α' γύρος Σάλκε 1-4 1-1 1-5
2009-10 Τσάμπιονς Λιγκ Β' προκρ. ΕΒ/Στρέιμουρ 3-0 2-0 5-0
Γ' προκρ. Παρτιζάν Βελιγραδίου 2-0 0-1 2-1
Δ' προκρ. Κοπενχάγη 3-1 0-1 3-2
Ομίλοι Αθλέτικο Μαδρίτης 1-1 0-0 4η θέση
Τσέλσι 0-1 2-2
Πόρτο 0-1 1-2
2010–11 Γιουρόπα Λιγκ Β' προκρ. Τάουρας 3–1 3–0 6-1
Γ' προκρ. Γιάπλονετς 1–0 3–1 4-1
Δ' προκρ. Χετάφε 1-1 (παρ.) 0-1 1-2
2011-12 Τσάμπιονς Λιγκ Β' προκρ. Σκεντέρμπεου 4-0 2-0 6-0
Γ' προκρ. Σλόβαν 0-0 2-0 2-0
Δ' προκρ. Βίσλα 3-1 0-1 3-2
Ομίλοι Ζενίτ 2-1 0-0 1η θέση
Σαχτάρ 0-2 1-1
Πόρτο 2-1 1-1
Φάση των 16 Λυών 1-0, 4-3 (πεν.) 0-1 1-1
Φάση των 8 Ρεάλ Μαδρίτης 0-3 2-5 2-8
2012–13 Γιουρόπα Λιγκ Β' προκρ. Σενίτσα FC 2-0 1–0 3–0
Γ' προκρ. Άαλεσουντ FK 2–1 1–0 3-1
Δ' προκρ. Νέφτσχι Μπακού ΠΦΚ 1–1 1–3 2-4

1: Και τα δύο παιχνίδια έγιναν στην Πορτογαλία.
2: Και τα δύο παιχνίδια έγιναν στη Γερμανία.
3: Και τα δύο παιχνίδια έγιναν στο Βέλγιο.

Σύνολο

Διοργάνωση Συμ. Αγ. Πρ. Ν. Ι. Η. Γκ.Υ Γκ.Κ Βαθ.
Πρωταθλητριών 12 47 10 16 11 20 56 63 56
ΟΥΕΦΑ 13 50 12 19 13 18 75 71 70
Κυπελλούχων 10 30 5 6 6 18 27 78 24
Σύνολο 351 127 27 41 30 55 158 212 150

Σημείωση:Οι αγώνες του ΑΠΟΕΛ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ περιλαμβάνονται στους πίνακες, αλλά όχι και στις στήλες προκρίσεις επείδη δεν ήταν νοκ-άουτ αγώνες.

  • 1: Ο ΑΠΟΕΛ συμμετείχε την ίδια περίοδο (2002-2003) σε δύο διοργανώσεις, συμμετοχές οι οποίες αθροίζονται στο τελικό σύνολο.

Ανά χώρα

Χώρα Αρ. Αν. Αγ. Πρ. Ν. Ι. Η. Γκ.Υ Γκ.Κ Βαθ.
Αγγλία 1 2 0 0 1 1 2 3 1
Άγιος Μαρίνος 1 2 1 2 0 0 7 1 6
Αζερμπαϊτζάν 1 2 1 1 1 0 3 0 4
Αλβανία 2 4 2 4 0 0 11 2 12
Αυστρία 2 4 1 1 1 2 3 5 4
Βέλγιο 2 4 0 0 0 4 1 14 0
Βοσνία1 1 2 0 0 0 2 2 6 0
Βουλγαρία 2 4 0 0 2 2 4 8 2
Γαλλία 2 2 1 1 0 2 1 3 0
Γερμανία 6 12 0 1 1 10 7 35 4
Δανία 2 4 1 1 0 3 3 9 3
Ελβετία 1 2 0 0 0 2 1 6 0
Ελλάδα 4 8 2 3 3 2 10 8 12
Εσθονία 1 2 1 1 1 0 1 0 4
Ιρλανδία 3 6 2 3 1 2 8 6 10
Ισπανία 5 10 0 0 5 5 7 20 5
Ισραήλ 1 2 1 1 1 0 3 2 4
Ιταλία 2 4 0 0 2 2 2 7 2
Λευκορωσία 1 2 0 1 0 1 2 3 3
Λιθουανία 1 2 1 2 0 0 6 1 6
Μάλτα 1 2 1 2 0 0 6 0 6
Νησιά Φαρόε 3 6 3 5 1 0 21 4 16
Νορβηγία 1 2 1 2 0 0 7 0 6
Ουκρανία2 2 4 0 0 1 3 1 6 1
Πολωνία 1 2 1 1 0 1 3 2 3
Πορτογαλία 3 6 0 1 1 4 5 23 4
Ρουμανία 1 2 0 0 1 1 1 5 1
Ρωσία 1 2 0 1 1 0 2 1 4
Σερβία 2 4 2 1 2 1 7 6 5
Σκόπια 1 2 1 1 1 0 1 0 4
Σκωτία 1 2 0 0 0 2 1 12 0
Σλοβακία 1 2 1 1 1 0 2 0 4
Σλοβενία 1 2 1 1 0 1 5 4 3
Τουρκία 1 2 0 0 1 1 1 2 1
Τσεχία 2 4 1 2 1 1 7 5 7
Φινλανδία 1 2 1 1 0 1 3 3 3
Σύνολο 63 126 26 40 30 56 156 212 150

1: Η αντίπαλος ομάδα αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα της Γιουγκοσλαβίας
2: Η μία αντίπαλος ομάδα αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα της ΕΣΣΔ

Συμ.=Συμμετοχές, Αρ. Αν.=Αριθμός αντιπάλων, Αγ.= Αγώνες, Πρ.=Προκρίσεις, Ν.=Νίκες, Ι.=Ισοπαλίες, Η.=Ήττες, Γκ.Υ=Γκολ Υπέρ, Γκ.Κ=Γκολ Κατά, Βαθ.=Βαθμοί


Πηγή: Επίσημη Ιστοσελίδα UEFA

Τμήμα Καλαθόσφαιρας Αντρών

Το τμήμα καλαθόσφαιρας ιδρύθηκε το 1948 και μέχρι το 1958 οι αγώνες, φιλικοί πάντα, γίνονταν σε αυτοσχέδια γήπεδα. Το 1957 μια μικτή ομάδα από καλαθοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ και της ΓΣ Παγκύπρια μετέβησαν στην Αίγυπτο δίνοντας πολλά φιλικά παιχνίδια. Το 1958 διοργανώθηκε το πρωτάθλημα Λευκωσίας με πρώτο πρωταθλητή τον ΑΠΟΕΛ. Το 1965 ιδρύθηκε η Κυπριακή ομοσπονδία διοργανώνοντας και τις πρώτες επίσημες διοργανώσεις με τον ΑΠΟΕΛ να κρατά πρωταγωνιστικό ρόλο.

Πρώτη ευρωπαϊκή συμμετοχή ήταν το 1980 με την ΤΣΣΚΑ Σόφιας . Στη διοργάνωση του κυπέλλου πρωταθλητριών το 1985 ο ΑΠΟΕΛ δημιούργησε ένα μεγάλο ρεκόρ, στη διοργάνωση αντιμετώπισε τη Ζαντάρ πρωταθλήτρια Γιουγκοσλαβίας και με μεγάλους παίκτες στην σύνθεση της όπως ο Ντράζεν Πέτροβιτς, στον έναν από τους δύο αγώνες που έγιναν στο Ζαντάρ ο ΑΠΟΕΛ έχασε με 192-116, συνολικά σημειώθηκαν 298 πόντοι οι περισσότεροι που έχουν σημειωθεί σε ευρωπαϊκό παιχνίδι.

Καλαθόσφαιρα Αντρών

  • Κυπριακό Πρωτάθλημα (10): 1976, 1979, 1981, 1995, 1996, 1998, 1999, 2002, 2009, 2010
  • Κυπριακό Κύπελλο (11): 1973, 1979, 1984, 1986, 1991, 1993, 1994, 1995, 1996, 2002, 2003
  • Κυπριακή Ασπίδα (10): 1972, 1976, 1986, 1994, 1995, 1996, 1998, 2001, 2002, 2010

Τμήμα Πετόσφαιρας Αντρών

Η πετοσφαίρiση καλλιεργήθηκε από τον ΑΠΟΕΛ το 1926 αμέσως μετά την ίδρυση του , μάλιστα στους παγκύπριους αγώνες του 1928 η δευτεραθλήτρια ομάδα της Λευκωσίας αποτελούνταν από αθλητές του ΑΠΟΕΛ. Μέχρι το 1947 οι κυπριακές ομάδες ελλείψει διοργανώτριας αρχής επιδίνονταν μόνο σε φιλικές συναντήσεις.

Το 1947 ιδρύθηκε η τοπική επιτροπή Κύπρου η οποία καθιέρωσε τοπικά πρωταθλήματα, με τους εκάτοστε πρωταθλητές να συμμετέχουν στο πανεπαρχειακό πρωτάθλημα που ήταν η Β΄ κατηγορία του πανελλήνιου πρωταθλήματος.

Το 1951 ο ΑΠΟΕΛ κατακτά το πρωτάθλημα και προσκαλείται στην Αίγυπτο για φιλικούς αγώνες, έτσι έγινε η πρώτη Κυπριακή ομάδα που παίζει στο εξωτερικό. Κατά την διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα οι αγώνες βόλεϊ περιορίστηκαν, ενώ μεγάλη άνθιση γνώρισαν τα τουρνουά Beach volley μεταξύ των συλλόγων. Από το 1965 που ιδρύθηκε η κυπριακή ομοσπονδία ο ΑΠΟΕΛ πρωταγωνιστεί.

Στα πανελλήνια πρωταθλήματα η μεγαλύτερη επιτυχία του ΑΠΟΕΛ ήταν το 1971 όταν στο πανεπαρχειακό πρωτάθλημα σημείωσε 5 νίκες και μία ήττα τερματίζοντας 2ος και χάνοντας την άνοδο για την Ά εθνική.

Από τις μεγαλύτερες μορφές του ΑΠΟΕΛ και του κυπριακού βόλεϊ ήταν ο Κώστας Χατζηανδρέου.

Τίτλοι στη πετόσφαιρα Αντρών

Τμήμα Πετόσφαιρας Γυναικών

Το γυναικείο τμήμα πετόσφαιρας ιδρύθηκε το 1975 και έχει στο παλμαρέ του ένα Κύπελλο Κύπρου το 1978. Μεγάλες αθλήτριες που έχουν περάσει από αυτό το τμήμα του ΑΠΟΕΛ είναι οι αδελφές Νικολάου (Χριστίνα, Μάρω, Στάλω, Άντρη) οι οποίες αγωνίστηκαν και σε ελληνικούς συλλόγους κατακτώντας και πρωταθλήματα Ελλάδας.

Τίτλοι

  • Κύπελλο Κύπρου: 1978

Τμήμα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης

Ο ΑΠΟΕΛ είναι πρωτοπόρος της επιτραπέζιας αντισφαίρισης σην Κύπρο. Το τμήμα αυτό ιδρύθηκε το 1928 και το 1936 διοργάνωσε τουρνουά με τη συμμετοχή και αθλητών από άλλους συλλόγους. Από το 1950 ο ΑΠΟΕΛ διοργάνωνε διασυλλογικά πρωταθλήματα αφού δεν υπήρχε επίσημη ομοσπονδία. Την 1 Ιουλίου 1963 με πρωτοβουλία του ΑΠΟΕΛ και με ιδρυτικά μέλη το Παγκύπριο γυμνάσιο, τη Αγγλική σχολή και τη λέσχη υπαλλήλων της ΑΤΗΚ ιδρύθηκε η Κυπριακή ομοσπονδία (ΠΟΕΠΑ), η οποία και διοργανώνει τα πρώτα πρωταθλήματα στα οποία πρωταγωνιστούσε ο ΑΠΟΕΛ. Το 1970 ιδρύεται και το γυναικείο τμήμα του συλλόγου το οποίο ήταν το πρώτο στην Κύπρο.

Μεγάλοι αθλητές του ΑΠΟΕΛ είναι ο Μιχαλάκης Ζαμπάς με 6 συνεχόμενους τίτλους και ο οποίος σκοτώθηκε το 1974 στην τούρκικη εισβολή καθώς και ο Σταύρος Λούρας.

Τίτλοι Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης

  • πρωταθλήματα Κύπρου : 1974, 1978, 1979, 1980, 1981, 1983, 1986, 1988, 1989, 1990
  • κύπελλα Κύπρου :1978, 1979, 1980, 1981, 1982, 1983, 1987, 1988

Τμήμα Κλασικού Αθλητισμού

Ο ΑΠΟΕΛ καλλιέργησε τον κλασικό αθλητισμό από το 1926 αμέσως μετά την ίδρυση του συλλόγου. Οι πρώτοι αθλητές στίβου ήταν οι ποδοσφαιριστές του συλλόγου, μάλιστα τέσσερις ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ είχαν πάρει μέρος στους πανελλήνιους αγώνες της Λεμεσού. Το 1945 καθιερώθηκαν στη Κύπρο διασυλλογικό πρωτάθλημα όπου ο ΑΠΟΕΛ , μέχρι το 1968, κατέκτησε όλες τις διοργανώσεις εκτός από μία. Το 1968 καταργείται το διασυλλογικό πρωτάθλημα και στη θέση του διοργανώνονται τα Διαγόρεια στη μνήμη του παλιού παράγοντα και ιδρυτικού μέλος του ΑΠΟΕΛ Διαγόρα Νικολαΐδη. Το 1976 όλα τα κυπριακά σωματεία αναστέλλουν τη λειτουργία των τμημάτων κλασικού αθλητισμού αφού όλοι οι αθλητές τους εντάχθηκαν στους επαρχιακούς συλλόγους.

Tμήμα Ποδηλασίας

Το τμήμα ποδηλασίας ιδρύθηκε το 1970 . Τα πρώτα χρόνια οι αθλητές του συλλόγου συμμετείχαν σε εσωτερικούς αγώνες αφού η κυπριακή ομοσπονδία ιδρύθηκε πολύ αργότερα το 1978. Για πρώτη φορά σε διεθνή αγώνα οι αθλητές του ΑΠΟΕΛ συμμετείχαν το 1979 στον διεθνή γύρο του Ισραήλ. Την επόμενη χρονιά συμμετείχαν στην ανάβαση Πάρνηθας όπου ο Σπύρος Αγρότης τερμάτισε πρώτος στους εφήβους και ήταν 4ος στη γενική βαθμολογία , αυτή ήταν η πρώτη διεθνής νίκη του ΑΠΟΕΛ. Ο ίδιος αθλητής κατέκτησε και το αργυρό μετάλλιο στους αγώνες μικρών κρατών Ευρώπης που έγιναν το 1985.

Ο ΑΠΟΕΛ στη ποδηλασία έχει αναδείξει μεγάλους αθλητές, από αυτούς πρωταθλητές Κύπρου έχουν αναδειχτεί, ο Σπύρος Αγρότης (1979, 1980, 1981, 1984, 1990), ο Ανδρέας Αγρότης (1985, 1988, 1989, 1991, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997) , ο Γιώργος Χατζημάρκου (1986). Επίσης Παγκύπριους τίτλους έχουν κατακτήσει και οι Νίκος Δημητρίου, Μιχάλης Χατζηιωάννου, Αλέξης Χαραλάμπους, Σωτήρης Σταύρου, Γιώργος Καλλίδης και ο Ευτήχιος Κασάπης.

Τίτλοι Ποδηλασίας

  • Πρωτάθλημα Κύπρου ομαδικό ανδρών (19) : 1978, 1979, 1980, 1981, 1982, 1983, 1985, 1986, 1988, 1989, 1990, 1991,1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 2001
  • Πρωτάθλημα Κύπρου ομαδικό εφήβων : 1997, 1998
  • Πρωτάθλημα Κύπρου ομαδικό παίδων : 1981, 1983, 1984, 1992, 1997, 1998
  • Κύπελλα (4): 1996, 1997, 1998, 1999

Τμήμα Πυγμαχίας

Ένα από τα πρώτα τμήματα του ΑΠΟΕΛ ήταν και η πυγμαχία. Μεγάλοι αθλητές που έχει αναδείξει ο ΑΠΟΕΛ ήταν ο Κοβής Ιωαννίδης και ο Πετράκης Λοϊζίδης.

Τμήμα Ράγκμπι

Από τα πρώτα τμήματα του συλλόγου το 1926, η λειτουργία του κράτησε λίγες εβδομάδες αφού τα ξερά γήπεδα της εποχής δεν ευνοούσαν την αναπτυξη του αθλήματος στην Κύπρο.

Τμήμα Χόκεϊ

Το τμήμα χόκεϊ ιδρύθηκε πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, αλλά διαλύθηκε το 1949 αφού πρώτα συμμετείχε και στα τρία πρωταθλήματα Κύπρου που διοργανώθηκαν με μεγαλύτερο αντίπαλο την Α.Υ.Μ.Α.. Παίκτες του τμήματος το 1930 αναφέρονται οι Π. Σαββίδης, Ν. Κυριακίδης, Χρ. Σαββίδης, Χρ. Συμεωνίδης, Ν. Πετρίδης, Γ. Ξενοφώντος, Π. Μιχαηλίδης, Ι. Ιωαννίδης, Κ. Τσιμμίλης , Ε. Γιαννακάκης και Μ. Κωνσταντινίδης[1].

Παραπομπές

  1. Αθλητικό Τύπος, φύλλο 30-11-1931

Βιβλιογραφία

  • ΑΠΟΕΛ 1926-2001 75 χρόνια ένδοξης πορείας, έκδοση ΑΠΟΕΛ Λευκωσία 2002
  • Στεφανίδης, Γιώργος (2003). 40 χρόνια κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη. Λευκωσία: Χαραυγή. ISBN 9963-8841-1-3. 
  • Γαβριηλίδη, Μιχάλης· Παπαμωησέως, Στέλιος (2001). Ένας αιώνας Κυπριακό ποδόσφαιρο. Λευκωσία: Ο Συγγραφέας. ISBN ISBN 9963-8720-1-8 Check |isbn= value: invalid character (βοήθεια). 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Δείτε επίσης

Πρότυπο:Α' κατηγορία ποδοσφαίρου ανδρών Κύπρου Πρότυπο:Ομάδες Α' Μπάσκετ Ανδρών Κύπρου

Πρότυπο:Ομάδες Β' κατηγορίας πετοσφαίρισης ανδρών Κύπρου