Ένωσις Νέων Αγίου Δομετίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: ΕΝΑΔ.
Ύδρα Ασφαλιστική Ε.Ν.Α.Δ
ENAD BC logo.png
Ταυτότητα
Πλήρες όνομαΈνωσις Νέων Αγίου Δομετίου
Ίδρυση28 Φεβρουαρίου 1937
ΧρώματαΜπλε, Λευκό
         
ΚατηγορίαΒ΄ Κατηγορία
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρόσωπα
ΠροπονητήςΚύπρος Μαριος Αργυρού
Διακρίσεις
Εμφανίσεις
Kit body.png
Kit shorts.png
Εντός
Kit body.png
Kit shorts.png
Εκτός
Τμήματα ΕΝΑΔ
Football pictogram.svg Basketball pictogram.svg Volleyball (indoor) pictogram.svg
Ποδόσφαιρο Καλαθοσφαίριση ανδρών Καλαθοσφαίριση γυναικών

Η Ένωσις Νέων Αγίου Δομετίου πιο γνωστή ως Ε.Ν.Α.Δ. είναι ένας από τους παλαιότερους συλλόγους μπάσκετ της Κύπρου. Ιδρύθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1937 με την ένωση τριών κοινοτικών σωματείων της «Νέας Γενεάς», «Ομονοίας» και «Απόλλωνος» Αγίου Δομετίου.

Διαθέτει και ποδοσφαιρική ομάδα η οποία αγωνίζεται στα αγροτικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου.Στο παρελθόν διέθετε και ομάδες επιτραπέζιας αντισφαίρισης και πετόσφαιρας οι οποίες δεν υπάρχουν πλέον.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ένωσις Νέων Αγίου Δομετίου (Ε.Ν.Α.Δ.) ιδρύθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1937. Τα μέλη των τριών σωματείων (Νέας Γενεάς, Ομονοίας, Απόλλωνος) του Αγίου Δομετίου συνήλθαν εκείνη τη μέρα σε σύσκεψη για την πρόοδο των σωματείων και για την από κοινού συνεργασία για πληρέστερη μορφωτική και ηθική ανάπτυξη των μελών και γενικά ολόκληρης της κοινότητας του Αγίου Δομετίου, αποφασίζοντας να ενωθούν σε ένα σωματείο με την επωνυμία «ΕΝΩΣΙΣ ΝΕΩΝ ΑΓΙΟΥ ΔΟΜΕΤΙΟΥ».

Μέλη του πρώτου Δ.Σ. εκλέγησαν οι Χαρής Παπαϊωάννου (Πρόεδρος), Χριστάκης Παπαέλληνας (Αντιπρόεδρος), Μιλτιάδης Σελίπας (Ταμίας), Νικόλαος Πογιατζής (Γραμματέας), Σταύρος Χριστοδουλίδης (Επιμελητής), Γεώργιος Σελίπας (Έφορος Αθλημάτων), Κυπριανός Στυλιανού (Έφορος Βιβλιοθήκης) και οι Κώστας Αναστασιάδης και Ευαγόρας Παπαϊωάννου (Σύμβουλοι).

Στον αθλητικό τομέα, η συμβολή της ΕΝΑΔ.υπήρξε πάντοτε ανεκτίμητη. Στον κλασικό αθλητισμό διέπρεψε και έγινε ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά κέντρα του τόπου μας. Ανέδειξε μεγάλους παγκυπριονίκες και άξιους αθλητές τόσο σε αθλητικό ήθος όσο και σε επίδοση. Υπήρξε «Πολυνίκης Σύλλογος» από το 1937 μέχρι το 1948.

Η ΕΝΑΔ υπήρξε επίσης ένας από τους κυριότερους τροφοδότες του ΓΣΠ με αθλητές που έλαβαν μέρος σε διεθνείς αγώνες στίβου με αξιοσημείωτες επιδόσεις. Η ΕΝΑΔ υπήρξε επίσης ιδρυτικό μέλος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Αθλοπαιδιών και διαθέτει από την ίδρυση της ομάδες καλαθόσφαιρας. Στο παρελθόν διέθετε και ομάδες ποδοσφαίρου, επιτραπέζιας αντισφαίρισης, πετοσφαίρισης και χειροσφαίρισης.

Το Σωματείο στεγάζεται σε ιδιόκτητο οίκημα το οποίο είχε αρχικά ανεγερθεί το 1952. Ενός μεγαλεπήβολου έργου, για την τότε εποχή, μέσα στο οποίο ανδρώθηκαν και γαλουχήθηκαν με τα εθνικά ιδεώδη πολλά εκλεκτά μέλη της τότε, αλλά και της σημερινής κοινωνίας μας. Λόγω των πολλών φθορών αλλά και με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών του σωματείου για τις δεκαετίες που ακολουθούν, το Δ.Σ. με την υποστήριξη μερικών άλλων μελών και φίλων της ΕΝΑΔ πήρε τη θαρραλέα απόφαση και προχώρησε με την εκ θεμελίων ανοικοδόμηση του οικήματος και την προσθήκη ενός ακόμη ορόφου, έργο που ολοκληρώθηκε το 2002.

Στην καλαθόσφαιρα η ΕΝΑΔ ανέπτυξε αξιόλογη δραστηριότητα. Ο Αντώνης Παγούρας ήταν από τους προπονητές που δούλεψαν και έβαλαν τις βάσεις για τη δημιουργία της ισχυρής ΕΝΑΔ που παρουσιάστηκε το 1969, κατακτώντας και τον πρώτο τίτλο της!

Ο Αντώνης Παγούρας, καθηγητής τότε στο Παγκύπριο Οικονομικό Λύκειο (Λύκειο Νεοκλέους) είχε στην ομάδα του μεγάλα ταλέντα, όπως τον Κόκο Λάμπρου, τον Τάκη Κληρίδη, τον Κυριάκο Τσαούση και τους πήρε στην ΕΝΑΔ. Έτσι η ομάδα του Αγίου Δομετίου έγινε πανίσχυρη και κατέκτησε τον τίτλο το 1969 με τον Παλλάδιο Νικολάου προπονητή. Τον δεύτερο της τίτλο τον κατέκτησε το 1990, με προπονητή τον Τάκη Μιραλλάη. Η ΕΝΑΔ είναι παραδοσιακά μια από τις δυνατές ομάδες του κυπριακού μπάσκετ.

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωτάθλημα

Κύπελλο

 • Κύπελλο Κύπρου Ανδρών
  • Κυπελλούχος (1): 1986-87
 • Κύπελλο Γυναικών
  • Κυπελλούχος (2): 1987-88, 1993-94
 • Κύπελλο Εφήβων
  • Κυπελλούχος (7): 1982-83, 1984-85, 1985-86, 1990-91, 1993-94, 1995-96, 2007-08

Ασπίδα Ομοσπονδίας

 • Ασπίδα Ανδρών
  • Κατακτητής (1): 1986-87

Ποδόσφαιρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ποδοσφαιρικό τμήμα της ΕΝΑΔ έχει συμμετοχές στη Β΄ κατηγορία, στη Γ΄ κατηγορία και στη Δ΄ κατηγορία της Κύπρου. Αρχές της δεκαετίας του '90 είχε αναστείλει τη λειτουργία της.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]