ΡΚΝ Μαγιόρκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ρεάλ Μαγιόρκα)
ΡΚΝ Μαγιόρκα
Επίσημη ονομασίαReal Club Deportivo Mallorca, S. A. D.[1]
Ίδρυση5  Μαρτίου 1916
ΈδραΠάλμα ντε Μαγιόρκα, Ισπανία
ΣτάδιοΣον Μοίς, Πάλμα ντε Μαγιόρκα
Χρώματακόκκινο και μαύρο
ΙδιοκτήτηςΡόμπερτ Σάρβερ
ΠρόεδροςΆντι Κόλμπεργκ
ΠροπονητήςΧαβιέρ Αγκίρε
ΠρωτάθλημαΛα Λίγα
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση
Τρίτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η Ρεάλ Κλαμπ Ντεπορτίβο Μαγιόρκα (ισπανικά: Real Club Deportivo Mallorca) είναι ισπανική ποδοσφαιρική ομάδα με έδρα την πόλη Πάλμα στο νησί της Μαγιόρκα. Η ομάδα ιδρύθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1916 και αγωνίζεται στη πρώτη κατηγορία του Ισπανικού ποδοσφαίρου τη Λα Λιγα.Η έδρα της ομάδας είναι το στάδιο Σον Μοίς χωρητικότητας 23.142 θεατών.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαγιόρκα είναι η παλιότερη ομάδα των Βαλεαρίδων νήσων. Ιδρύθηκε το 1916 από τον μηχανικό Αδόλφο Βάθκεθ που αρχικά ονόμασε την ομάδα Junta Directiva del Alfonso XIII FBC προς τιμή του τότε βασιλιά Αλφόνσο της Ισπανίας. Αργότερα τίμησε την ομάδα με τον τίτλο της Royal Society και έτσι η ομάδα άλλαξε το όνομά της σε Ρεάλ Σοσιεδάδ Αλφόνσο XIII.Το 1931 μετονομάστηκε σε Κλαμπ Ντεπορτίβο Μαγιόρκα για πολιτικούς λόγους. Από το 1949, ως βασιλική προστασία, χορηγήθηκε και προστέθηκε το Ρεάλ ως πρόθεμα στο όνομα στην ομάδα.

Το 1931, η Μαγιόρκα άρχισε να αγωνίζεται στις εθνικές κατηγορίες. Στις 22 Σεπτεμβρίου 1945, εγκαινιάστηκε το νέο γήπεδο του συλλόγου Ες Φορτί και η ομάδα έφτασε πρώτη φορά στη Σεγούντα Ντιβιζιόν το 1959, και στη Πριμέρα Ντιβιζιόν μόλις μία σεζόν αργότερα. Στην πρώτη κατήγορια του Ισπανικού ποδοσφαίρου, αγωνίστηκε για άλλες 3 χρονιές μέχρι το 1975.

Στη δεκαετία του 1980 και του 1990, η Μαγιόρκα ανεβοκατέβαινε μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας του Ισπανικού πρωταθλήματος, έως ότου επιστρέψει και εδραιωθεί για τα καλά στην Πριμέρα Ντιβιζιόν το 1996-97, τερματίζοντας στη Σεγούντα Ντιβιζιόν τρίτη, πίσω από την πρωταθλήτρια ΚΠ Μέριδα και τη δεύτερη Σαλαμάνκα.

Η αγωνιστική περίοδος 1998-99 αποδεικνύεται η πιο επιτυχυμένη στην ιστορία του συλλόγου, καθώς με προπονητη τον Αργεντίνο Έκτορ Ραούλ Κούπερ παίζει στις αρχές της περιόδου στον τελικό του Σούπερ Καπ Ισπανίας (ως φιναλίστ του Κυπέλλου Ισπανίας της χρονιάς 1997-98) και με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα το κατακτά με δύο νίκες (2-1 στην Πάλμα και 0-1 στον επαναληπτικό της Βαρκελώνης), με αυτό να είναι το πρώτο στην πολύχρονη ιστορία της. Την ίδια χρονιά φτάνει στον τελικό του τελευταίου Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης, αποκλείοντας κατα σειρά τη σκοτσέζικη Χάρτς, τη βελγική Γκένκ, την κροατική Βάρτεκς και την αγγλική Τσέλσι μέχρι την πορεία της για τον τελικό και την ήττα από την ιταλική Λάτσιο με 1-2. Στο πρωταθλήμα Ισπανίας τερματίζει στην 3η θέση με επακόλουθο να συμμετέχει για πρώτη φορά σε προκριματική φάση του ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λίγκ τη σεζόν 1999-00. Στα προκριματικά του Τσ. Λιγκ εκείνης της χρονιάς, παίζοντας με την Πρωταθλήτρια Νορβηγίας Μόλντε, μένει εκτός ομίλων με 1-1 συνολικό σκορ, λόγω του κανονισμού των εκτός έδρας γκολ (0-0 στη Νορβηγία και 1-1 στην Ισπανία) και υποβιβάζεται στο κύπελλο Ουέφα. Φτάνει έως τα προημιτελικά του θεσμού αποκλείοντας την τσέχικη Τέπλιτσε, τον Άγιαξ και την Μονακό, αλλά μένει εκτός από τη μετέπειτα τροπαιούχο του ΟΥΕΦΑ εκείνης της χρονιάς, Γαλατασαράι.

Την αγωνιστική περίοδο 2000-01 με προπονητή τον Ισπανό Λουίς Αραγονές τερματίζει για δεύτερη φορά στην ιστορία του συλλόγου στην 3η θέση του πρωταθλήματος Ισπανίας και ξαναέχει την ευκαιρία να συμμετάσχει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λίγκ της σεζόν 2001-02, όπου το πραγματοποιεί αποκλείοντας τη Χάιντουκ Σπλιτ με 2-1 (1-0 στην Κροατία και 2-0 στην Ισπανία). Στους ομίλους αντιμετωπίζει την Άρσεναλ, τη Σάλκε και τον Παναθηναϊκό και με σύνολο 3 νίκες - 3 ήττες και 9 βαθμούς καταλαμβάνει την 3η θέση στον όμιλο, υστερώντας στην ισοβαθμία με την Άρσεναλ για την 2η θέση λόγω χειρότερης διαφοράς τερμάτων, υποβιβάζεται στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ και με αντίπαλο τη Σλόβαν Λίμπερετς μένει εκτός συνέχειας με 2 ήττες, 3-1 στην Τσεχία και 2-1 στην Ισπανία αντίστοιχα.

Το 2002-03, με προπονητή τον Γκρεγκόριο Μανθάνο, η ομάδα τερμάτισε ένατη στο πρωτάθλημα, αλλά κέρδισε το πρώτο Κύπελλο Ισπανίας στην ιστορία της, πέντε χρόνια μετά την τελευταία παρουσία της στον τελικό, νικώντας τη Ρεκρεατίβο Ουέλβα με 3-0 μπροστά σε 35000 κόσμο στο Στάδιο Μαρτίνεθ Βαλέρο του Έλτσε.

Στις 22 Ιουλίου 2008, ανακοινώθηκε ότι το 96% των μετοχών της Μαγιόρκα είχαν αγοραστεί για ποσό άνω των € 50 εκατομμυρίων από τον αμφιλεγόμενο Βρετανό επιχειρηματία Πολ Ντέιβιντσον. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, αποκαλύφθηκε ότι ο Ντέιβιντσον δεν ήταν σε θέση να ολοκληρώσει τη συμφωνία, λόγω έλλειψης χρημάτων, εγείροντας ερωτήματα ως προς το αν το ενδιαφέρον του ήταν κάτι περισσότερο από μια επίδειξη δημοσιότητας και τίποτα παραπάνω. Στις 15 Ιανουαρίου 2009, ο ισπανός επιχειρηματίας Ματέο Αλεμανύ αγόρασε τον σύλλογο από την οικογένεια Μάρτι-Μινγκάρρο, επιστρέφοντας στον προεδρικό θώκο τρία χρόνια μετά την αναχώρηση του.

Στα τέλη Μαΐου του 2010, η Μαγιόρκα κήρυξε πτώχευση και προσέφυγε στα δικαστήρια για να εισαχθεί σε εθελοντική χορήγηση με χρέη που εκτιμώνται μεταξύ 42,5 εκ. και 51.3 εκ. λιρών. Στις 28 Ιουνίου 2010 ανακοινώθηκε κοινοπραξία επιχειρηματιών για να αγοράσει το σύλλογο με επικεφαλής τον παλιό προπονητή του συλλόγου Λορένθο Σέρρα Φερρέρ, που συμπεριλάμβανε μεταξύ άλλων τον σούπερ σταρ του παγκόσμιου τένις και γέννημα θρέμμα της πόλης της Μαγιόρκα, Ραφαέλ Ναδάλ με την πώληση να ολοκληρώνεται στις 9 Ιουλίου 2010.

Λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης στον σύλλογο, η ΟΥΕΦΑ αποφάσισε στις 22 Ιουλίου 2010 να μην χορηγήσει άδεια στη Μαγιόρκα για να συμμετέχει στο ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ της περιόδου 2010-11, παρόλο που η ομάδα είχε τερματίσει πέμπτη στο πρωτάθλημα της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου στην Ισπανία.

Με όλα αυτά τα προβλήματα οικονομικής φύσεως που ταλάνιζαν τον σύλλογο για έτη, στο τέλος της περιόδου 2012-13 υποβιβάστηκε ξανά μετά από 16 συνεχόμενες χρονιές από την Πριμέρα Ντιβιζιόν στη Σεγούντα, τελειώνοντας ένα σερί μακροχρόνιας θητείας στην πρώτη κατηγορία της Ισπανίας. Έχει αγωνιστεί 27 αγωνιστικές περιόδους συνολικά στην Πριμέρα Ντιβιζιόν.

Στις 5 Ιανουαρίου 2015 και μετά από τις αποτυχίες να ανέβει η ομάδα ξανά στην πρώτη κατηγορία, ο Λορένθο Σέρρα Φερρέρ πωλεί τις μετοχές του στον επιχειρηματία Ουτζ Κλάασεν και έτσι ο Γερμανός γίνεται ο νέος μεγαλομέτοχος του συλλόγου.

Τίτλοι - Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαγιόρκα εκτός του Κυπέλλου Ισπανίας που κατέκτησε το 2003 ήταν άλλες δυο φορές φιναλίστ στον τελικό κυπέλλου το 1991 με αντίπαλο την Ατλέτικο Μαδρίτης και το 1998 με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα. Έχει κατακτήσει το Σούπερ καπ Ισπανίας όταν αγωνίστηκε στο τελικό του 1998, μιας και η Μπαρτσελόνα είχε κάνει το νταμπλ την προηγούμενη χρονιά, οπότε έτσι η Μαγιόρκα αγωνίστηκε ως φιναλίστ του κυπέλλου Ισπανίας. Έχει κατακτήσει 2 φορές το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας στην Ισπανία και τέλος έπαιξε στον τελευταίο τελικό του Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης το 1999 όταν και ηττήθηκε από την Σ.Σ. Λάτσιο με 2-1.

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κύπελλο Ισπανίας: 2003: Μαγιόρκα - Ρεκρεατίβο Ουέλβα 3-0
  • Σουπερ καπ Ισπανίας: 1998: Μαγιόρκα - Μπαρτσελόνα 2-1, Μπαρτσελόνα - Μαγιόρκα 0-1
  • Πρωτάθλημα δεύτερης κατηγορίας Ισπανίας: 1959–60, 1964–65
  • Πρωτάθλημα τρίτης κατηγορίας Ισπανίας: 1980–81

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Φιναλίστ Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης: 1998–99
  • Προημιτελικά Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ: 1999-00
  • 3η Θέση στην πρώτη κατηγορία Ισπανίας: 1998-99, 2000-01
  • Φιναλίστ Κυπέλλου Ισπανίας: 1990–91, 1997–98
  • Φιναλίστ Σούπερ καπ Ισπανίας: 2003

Ρεκόρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ομαδικά Ρεκόρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ατομικά Ρεκόρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Καταλανικά) www.rcdmallorca.es/ca/club/llei-de-transparencia. Ανακτήθηκε στις 15  Νοεμβρίου 2021.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]