ΤΣΣΚΑ Σόφιας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
ΤΣΣΚΑ Σόφιας
ΌνομαЦентрален спортен клуб на армията
Ίδρυση5 Μαΐου 1948
Χρώματα          Κόκκινο, Λευκό
Τμήματα της ΤΣΣΚΑ Σόφιας
Ποδόσφαιρο Μπάσκετ (Ανδρών) Μπάσκετ (Γυναικών)
Βόλεϊ Χόκεϊ επί πάγου Χάντμπολ
Στίβος Γυμναστική Τένις
Πυγμαχία Άρση βαρών Ποδηλασία
Πάλη Τζούντο Τάε κβον ντο
Σκοποβολή

Η ΤΣΣΚΑ Σόφιας (βουλγαρικά: Централен спортен клуб на армията, αγγλικά: Central Sports Club of the Army) είναι βουλγαρική αθλητική κοινωνία από τη Σόφια της Βουλγαρίας, η οποία ιδρύθηκε στις 5 Μαΐου του 1948 ως Σεπτέμβρι πρι ΣΔΒ (Септември при ЦДВ), μετά την ενοποίηση των δύο αθλητικών συλλόγων της πόλης, Χαβντάρ (Чавдар) και Σεπτέμβρι (Септември). Από τότε, ο σύλλογος άλλαξε το όνομά του αρκετές φορές πριν την καθιέρωση του ονόματος «ΤΣΣΚΑ» το 1989.

Ο σύλλογος είναι ιστορικά γνωστός ως βουλγαρικό αθλητικό σωματείο Στρατού (спортен клуб на армията). Επί του παρόντος οι υπηρεσίες του αθλητικού συλλόγου είναι αυτόνομες από το 1992. Έκτοτε, η μόνη σύνδεση των τμημάτων με το στρατό είναι οι ιστορικές παραδόσεις και το Στάδιο «Μπαλγκάρσκα Άρμια». Παρ' όλ' αυτά, πλέων όλες οι ομάδες που έχουν σχέση με τον αθλητικό σύλλογο, είναι ενσωματωμένες σε μία κοινή αθλητική κοινωνία που ονομάζεται Ομπεντινένι Σπόρτνι Κλουμπόβε ΤΣΣΚΑ - 1948 (Обединени спортни клубове ЦСКA - 1948, που σημαίνει Ηνωμένοι Αθλητικοί Σύλλογοι), η οποία είναι επί του παρόντος ο διάδοχος της προηγούμενης οργάνωσης.

Τα τμήματα που ανήκουν πλέων στην ΤΣΣΚΑ Σόφιας είναι το ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση, πετοσφαίριση, αντισφαίριση, πάλη, στίβος, χόκεϊ επί πάγου, σκάκι, γυμναστική, χειροσφαίριση, τάε κβο ντο, πυγμαχία, ποδηλασία, άρση βαρών και τζούντο.

Τμήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πιο δημοφιλή τμήματα του αθλητικού σωματείου είναι:

  • ΠΦΚ ΤΣΣΚΑ Σόφιας, ομάδα ποδοσφαίρου
  • ΠΜΚ ΤΣΣΚΑ Σόφιας, ομάδα καλαθοσφαίρισης
  • ΒΚ ΤΣΣΚΑ Σόφιας, ομάδα πετοσφαίρισης
  • ΠΧΚ ΤΣΣΚΑ Σόφιας, ομάδα χόκεϊ επί πάγου

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα CSKA Sofia (sports club) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).