Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Αγίου Μαρίνου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καμπεονάτο Σαμμαρινέζε
ΔιοργανωτήςΠοδοσφαιρική Ομοσπονδία Αγίου Μαρίνου
Ίδρυση1985
Χώρα Άγιος Μαρίνος
Αριθμός ομάδων16
Επίπεδο1
Τοπικά κύπελλαΚόπα Τιτάνο
Προκρίνει σεΤσάμπιονς Λιγκ
Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ
Τρέχων κάτοχοςΤρε Πέννε (5)
(2022-23)
Περισ. κατακτήσειςΤρε Φιόρι (8)
Ιστοσελίδαfsgc.sm
2022-23

Το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Σαν Μαρίνο (ιταλικά: Campionato Sammarinese di Calcio) είναι η σημαντικότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση του Αγίου Μαρίνου. Ξεκίνησε το 1985. Τους περισσότερους τίτλους κατέχει η Τρε Φιόρι. Το πρωτάθλημα του Σαν Μαρίνο συγκαταλέγεται στα πιο αδύναμα πρωταθλήματα που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της UEFA αφού το 2022 κατείχε την τελευταία θέση στην ειδική βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ (55η).

Κανόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι το 1996, το πρωτάθλημα είχε δύο κατηγορίες, την Σέριε Α1, την Σέριε A2 και σύστημα ανόδου/υποβιβασμού. Ωστόσο, οι ομάδες που προβιβάζονταν από την Σέριε Α2, μπορούσαν επίσης να συμμετάσχουν στα play-off εναντίον των ομάδων που προπορεύονταν στην Σέριε Α1. Σήμερα, όλες οι ομάδες αγωνίζωνται στην ίδια κατηγορία, η οποία χωρίζεται σε δύο τμήματα που ονομάζονται Τζιρόνε (Girone). Οι τρεις πρώτες ομάδες σε κάθε Τζιρόνε συνεχίζουν στα play-off σε νοκ-άουτ αγώνες για την ανάδειξη του πρωταθλητή ο οποίος αποκτά μια θέση στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και του φιναλίστ με μια θέση για τα προκριματικά του Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ. Ο εκάστοτε Κυπελλούχος του Σαν Μαρίνο κερδίζει επίσης μια θέση στα προκριματικά του Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ.

Οι ομάδες παίζουν εντός και εκτός έδρας αγώνες με τις αντίστοιχες που απαρτίζουν το Τζιρόνε τους και μια φορά με τις ομάδες από το άλλο Τζιρόνε.

Τίτλοι ανά έτος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

-Τη σεζόν 2019-2020, το Πρωτάθλημα δεν ολοκληρώθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η Τρε Φιόρι, που είχε τους περισσότερους βαθμούς μέχρι την διακοπή, αναδείχθηκε πρωταθλήτρια και πήρε το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Τίτλοι ανά ομάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ομάδα Τίτλοι
Τρε Φιόρι
8
Λα Φιοριτα
6
Φολγκόρε Φαλτσιάνο
5
Τρε Πέννε
5
Ντομαγκνιανο
4
Μουράτα
3
Κάλτσιο Φαετάνο
3
Πεννιαρόσα
1
Μοντεβίτο
1
Λιμπερτάς
1
ΦΚ Κόσμος
1

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]