Επεξεργαστής εγγράφου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Open Office Writer

Επεξεργαστής εγγράφων (word processor) ή, πιο τυπικά, σύστημα προετοιμασίας εγγράφων, είναι μια συσκευή (παλαιότερα) ή μια εφαρμογή υπολογιστή που χρησιμοποιείται για την δημιουργία και την επεξεργασία (σύνθεση, διόρθωση, μορφοποίηση και, πιθανώς, εκτύπωση) διαφόρων εγγράφων[1]. Σύγχρονοι επεξεργαστές εγγράφων, σε αντίθεση με τους επεξεργαστές κειμένου, προσφέρουν δυνατότητες μορφοποίησης του κειμένου (όπως αλλαγή γραμματοσειράς, χρώματος, κλπ.), προσθήκη πολυμέσων και εξωκειμενικών μετα-στοιχείων (όπως μέγεθος χαρτιού, περιθώρια, κλπ.).

Λογισμικό επεξεργασίας κειμένου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πρώτες εφαρμογές που μπορούσαν να χειριστούν ένα κείμενο ως έγγραφο εμφανίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του '70, με πρωτοπόρες το Electric Pencil του Michael Shrayer (για γραφικούς σταθμούς εργασίας)[2] και το WordStar (για σειριακούς σταθμούς εργασίας)[3].

Σημαντικά παραδείγματα σύγχρονων επεξεργαστών κειμένου αποτελούν το Microsoft Word (από το πακέτο Microsoft Office, η εφαρμογή Writer των Apache OpenOffice και LibreOffice (πακέτα που είναι παρόμοια, βασίζονται στον κώδικα του ιστορικού StarOffice[4] και είναι ελεύθερο λογισμικό) και οι αντίστοιχες εφαρμογές των πακέτων WPS Office και ONLYOFFICE (κλειστού κώδικα).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Λήμμα 'Word Processor' στο λεξικό Merriam-Webster». Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2020. 
  2. «"Electric Pencil, first micro world processor" – InfoWorld 10/05/1982». Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2020. 
  3. «WordStar History». Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2020. 
  4. «LibreOffice timeline». Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]