Λουτζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δρομείς λουτζ σε δράση

Το λουτζ είναι ένα μικρό έλκηθρο στο οποίο επιβαίνουν ένα ή δύο άτομα. Τα έλκηθρα κούρσας ζυγίζουν 21-25 κιλά (46-55 λίβρες) στο μονό και 25-30 κιλά (55-66 λίβρες) στο διπλό.[1] Το λουτζ αποτελεί επίσης ονομασία ολυμπιακού αθλήματος. Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του όρου "λουτζ" χρονολογείται στο 1905 και προέρχεται από τη σαβοϊακή/ελβετική διάλεκτο της γαλλικής λέξης luge, που σημαίνει "μικρό παρασυρόμενο έλκηθρο" (έλκηθρο που γλιστράει από μόνο του σε ολισθηρό έδαφος, χωρίς να σύρεται από κάποιο μέσο έλξης όπως ζώο, μηχανή, ιστίο κ.λπ.).[2][3]

Διαφορές με το αγωνιστικό έλκηθρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στο άθλημα του λουτζ (ελληνικά, γαλλικά και γερμανικά: έλκηθρο· ιταλικά: ελκηθράκι) οι δρομείς στην εκκίνηση είναι καθιστοί στο έλκηθρο, ενώ στο σπορ του αγωνιστικού έλκηθρου (μπόμπσλεϊ και σκέλετον) οι αθλητές σπρώχνουν το όχημα για 50 μ. μέχρι να πηδήξουν όλοι μέσα.
  • Στο λουτζ η χρονομέτρηση γίνεται με ακρίβεια χιλιοστού του δευτερολέπτου (μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972, όταν και δόθηκαν δύο χρυσά μετάλλια στο διπλό), ενώ στο αγωνιστικό έλκηθρο με ακρίβεια εκατοστού του δευτερολέπτου.
  • Κατά την κατάβαση, στο λουτζ οι δρομείς είναι ξαπλωμένοι ανάσκελα στο έλκηθρο με τα πόδια προς τα κάτω, στο σκέλετον οι αθλητές είναι ξαπλωμένοι μπρούμυτα με το κεφάλι προς τα κάτω, ενώ στο μπόμπσλεϊ είναι καθιστοί.
  • Μεγάλες διαφορές παρουσιάζουν μεταξύ τους και τα έλκηθρα που χρησιμοποιούνται στα τρία αθλήματα.
  • Το λουτζ θεωρείται ξεχωριστό Ολυμπιακό σπορ από το αγωνιστικό έλκηθρο και διοικείται από διαφορετική διεθνή ομοσπονδία: το λουτζ από τη FIL (Fédération Internationale de Luge de course), ενώ το αγωνιστικό έλκηθρο από την IBSF (International Bobsleigh and Skeleton Federation), πρώην FIBT (Fédération Internationale de Bobsleigh et de Tobogganing).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Rules of Artificial Track Luge» (PDF). 
  2. «Online Etymology Dictionary». Etymonline.com. Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2011. 
  3. «Luge, extreme sport disciplines». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιουνίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]