Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας
Ίδρυση2003 ως οργάνωση, 2017 ως πολιτικός οργανισμός αναζήτησης και συμβολής
ΈδραΡεθύμνου 11, Αθήνα
ΕφημερίδαΔρόμος της Αριστεράς
Ιδεολογίαδημιουργικά εντοπισμένος μαρξισμός
Πολιτικό φάσμαΑριστερά
Χρώματα     Κόκκινο
Σημαία κόμματος
Ιστότοπος
www.koel.gr
Πολιτικό σύστημα Ελλάδας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (Κ.Ο.Ε.) είναι πολιτικός οργανισμός αναζήτησης και συμβολής. Η ιδεολογία της ΚΟΕ είναι ο "δημιουργικά εντοπισμένος μαρξισμός"[1]. Παλιότερα, ως οργάνωση, ήταν ο "επαναστατικός μαρξισμός" (μαρξισμός-λενινισμός και Σκέψη Μάο Τσε Τουνγκ).

Ιστορική προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απαρχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Νοέμβριο του 1976 ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (μαρξιστικό-λενινιστικό) από την πλειοψηφία των μελών και των στελεχών της Οργάνωση Μαρξιστών Λενινιστών Ελλάδας. Μέσα σε λίγα χρόνια το Κ.Κ.Ε. (μ-λ) καταφέρνει να συγκινήσει εκατοντάδες Έλληνες, φτάνοντας τα 3.000 μέλη. Όμως, δεν κατάφερε να κάνει μια ανάλυση της νέας φάσης της γενικής κρίσης στην οποία εισήλθε ο καπιταλισμός, ούτε συνεπώς να αναλύσει και να απαντήσει πολιτικά στο «φαινόμενο ΠΑΣΟΚ» στην Ελλάδα και να ερμηνεύσει την παλινόρθωση του καπιταλισμού στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Έτσι ήρθε η αργή διάλυσή του ή (διάσπαση του κατά άλλους πολιτικούς φορείς), από το 2ο συνέδριο του ΚΚΕ (μ-λ) (1981) έως τα μέσα του 1982.

Πολιτική και εκδοτική ομάδα Α/συνέχεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1982 μετά την διάσπαση του ΚΚΕ (μ-λ), 20 περίπου μέλη και στελέχη του ιδρύουν την πολιτική και εκδοτική ομάδα Α/συνέχεια. Πολιτικός και ιδεολογικός καθοδηγητής της Α/συνέχεια γίνεται, όταν αργότερα προσχώρησε σε αυτή, μέχρι και τον θάνατό του το 1994, ο Γιάννης Χοντζέας, επονίτης, μέλος του Κ.Κ.Ε. από τα 14 του, κατά τιμητική εξαίρεση, μακρονησιώτης που δεν υπέγραψε δήλωση μετανοίας, αργότερα συνεκδότης της Αναγέννησης, συνιδρυτής της ΣΠΑΚ και μέλος του Κ.Κ.Ε. (μ-λ) ως το 1982.

Η Α/συνέχεια παρεμβαίνει από το 1982 στους φοιτητικούς χώρους μέσα από τις ΑΣΦ-Σ (Αριστερές Συσπειρώσεις Φοιτητών-Σπουδαστών) μέχρι το 1989, οπότε και δημιουργεί τα Αριστερά Σχήματα. Η Α/συνέχεια επίσης κυκλοφορεί το ομώνυμο πολιτικό δελτίο της, και το περιοδικό ΜΗ ΠΩΣ[2], που από το 1989 γίνεται μηνιαίο, ενώ το Φλεβάρη του 1996 κυκλοφορεί τη μηνιαία εφημερίδα «Αριστερά!»[3].

Στις δημοτικές εκλογές του 1998, οι εκπρόσωποί της σε κάποιες μεγάλες πόλεις και νομούς, αποσπούν κατά μ.ό. το 4% των ψήφων. Στις ευρωεκλογές του 1999, μετά την άρνηση των υπόλοιπων οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, η Α/συνέχεια συμμετέχει στις εκλογές με την επωνυμία "Αριστερά!" και αποσπά 9.693 ψήφους (0.15%). Η αριστεροποίηση της ελληνικής κοινωνίας εκείνη τη χρονιά ωθεί την Α/συνέχεια να απευθύνει εκ νέου κάλεσμα στις οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, για ένα πρόγραμμα με συγκεκριμένες πολιτικές προτεραιότητες, όμως μόνο το Μ-Λ Κ.Κ.Ε. απαντά θετικά. Στις εθνικές εκλογές του 2000, στην πρώτη συμμετοχή της Α/συνέχεια σε βουλευτικές εκλογές, το ενωτικό ψηφοδέλτιο Αριστερά!-Μ-Λ ΚΚΕ αποσπά μόλις 5.866 ψήφους. Το Μάη του 2000, η Α/συνέχεια, συνεχίζοντας την ποσοτική και ποιοτική της αλλαγή, μετατρέπει την εφημερίδα της "Αριστερά!" σε 15ήμερη.

Από την ίδρυση της Κ.Ο.Ε. μέχρι σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά από μια συνεχή διαδικασία ποσοτικών και ποιοτικών αλλαγών της πολιτικής ομάδας Α/συνέχεια, τον Ιανουάριο του 2003 ιδρύεται η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας. Την ίδια χρονιά προσχωρεί στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, πρωτοστατώντας στη δημιουργία του «Αντιιμπεριαλιστικού Χώρου» από 81 οργανώσεις και κινήματα (κυρίως από την Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή)[4] στο 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, που έλαβε χώρα στην Αθήνα τον Μάιο 2006[5]. Στις εθνικές εκλογές του 2004 προέτρεψε τα μέλη και τους φίλους της να ψηφίσουν το Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), αν και δεν συμμετείχε στους εκλογικούς συνδυασμούς του σχήματος. Στις δημοτικές εκλογές του 2006, η οργάνωση εκλέγει αρκετούς δημοτικούς και δύο περιφερειακούς συμβούλους. Η Κ.Ο.Ε. ανακοινώνει τη συμμετοχή της στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το καλοκαίρι του 2007[6].

2ο Συνέδριο ΚΟΕ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2ο Συνέδριο της ΚΟΕ πραγματοποιήθηκε στις 22, 23 και 24 Ιουνίου του 2007, με κεντρικά συνθήματα «Με τη Διεθνή Κοινότητα των Λαών, για την ενότητα της Αριστεράς, στο δρόμο της Κομμουνιστικής Αριστεράς!»[7].

2008-2011[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούνιο του 2008 πολυμελής αποστολή της ΚΟΕ έφτασε στο Νεπάλ για επιτόπια μελέτη της πολιτικής του ΚΚ Νεπάλ (Μαοϊκού), το οποίο μετά από 12ετή ένοπλο αγώνα βγήκε πρώτο στις εκλογές του Απρίλη του 2008, με ποσοστό 38,5%[8]. Είχε προηγηθεί αντίστοιχη επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΚΟΕ στην Αργεντινή με αφορμή τα 40 χρόνια από την ίδρυση του Επαναστατικού Κ.Κ. (PCR).[9][10]

Από το φθινόπωρο του 2008 η ΚΟΕ πήρε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία πλατιών επιτροπών ενάντια στην ακρίβεια, Ακρίβεια-STOP[11], οι οποίες προβαίνουν σε μια σειρά ακτιβισμών και παρεμβάσεων, με πιο γνωστή το άνοιγμα πολλών σταθμών διοδίων σε όλη τη χώρα.

Συμμετείχε ενεργά στον ξεσηκωμό της νεολαίας τον Δεκέμβρη του 2008, με αφορμή την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκέμβρη του 2008[12].

Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2009, η Ελένη Σωτηρίου, ιδρυτικό μέλος της ΚΟΕ, τοποθετήθηκε στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, όμως απέτυχε να εκλεγεί.

Στις 15 Ιανουαρίου 2010 διακόπτει την κυκλοφορία της εφημερίδας «Αριστερά!» για να κυκλοφορήσει μαζί με την ΚΕΔΑ την εβδομαδιαία εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς[13] από τις 20 Φλεβάρη του 2010, σε ένα πρωτότυπο πείραμα για την ελληνική Αριστερά.

Στις περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοέμβρη 2010 εκλέγει 2 περιφερειακούς συμβούλους σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, 3 δημοτικούς συμβούλους στο Ίλιον, 1 στη Νίκαια κ.α. Από το Μάιο του 2011, προτείνει την Πολιτική, Οικονομική και Κοινωνική Διέξοδο της Χώρας την οποία θα φέρει μια Μεταπολίτευση του Λαού.

Η ΚΟΕ συμμετείχε ενεργά από την πρώτη ημέρα (25 Μαΐου 2011) στο κίνημα των Πλατειών εκτιμώντας ότι "ο λαός εισβάλει ορμητικά στο προσκήνιο και κάνει τα πρώτα βήματα ενός μεγάλου κοινωνικού, δημοκρατικού και εθνικού ξεσηκωμού"[14].

Αποχώρηση στελεχών και μελών της ΚΟΕ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρκετά στελέχη και μέλη της ΚΟΕ διαφώνησαν με τις πολιτικές επιλογές της οργάνωσης το 2012 και αποχώρησαν. Συγκρότησαν την πολιτική οργάνωση Παρέμβαση[15][16].

3ο Συνέδριο ΚΟΕ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 3ο συνέδριο της ΚΟΕ πραγματοποιήθηκε στις 16-18 Μάρτη 2012 με κεντρικά συνθήματα "Πολιτικός Αγώνας για να γκρεμίσουμε την Τρόικα και το Μνημονιακό Μέτωπο-Ανεξαρτησία-Δημοκρατία-Χειραφέτηση"[17].

Στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου 2012 η ΚΟΕ συμμετείχε δραστήρια μέσα από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και εξέλεξε 4 και 5 βουλευτές αντίστοιχα.

Από το Δεκέμβρη του 2012, δεδομένης της εμβάθυνσης της ερήμωσης της οικονομίας, της ανθρωπιστικής κρίσης, της εξάρτησης από τον ιμπεριαλισμό, και της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε αξιωματική αντιπολίτευση, η ΚΟΕ συμπληρώνει την πρότασή της για Πολιτική, Οικονομική και Κοινωνική Διέξοδο της Χώρας με την πρόταση για δημιουργία όχι απλώς ενός "ενιαίου φορέα"-κόμματος, αλλά ενός Αριστερού Πολιτικού Ρεύματος Διεξόδου, που θα απαντά σε πιο στρατηγικά ζητήματα για τη χώρα.

Με ανακοίνωσή της στις 5 Ιουλίου 2013, σε μια προσπάθεια συμβολής της στην ενιαία έκφραση του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει του 1ου (ιδρυτικού) του συνεδρίου, η ΚΟΕ ανακοίνωσε την "αναστολή της αυτοτελούς δημόσιας παρουσίας της", διατηρώντας παράλληλα την οργανωτική, πολιτική και ιδεολογική της αυτονομία, η οποία ωστόσο συρρικνώθηκε.[18]

Αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λίγο μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 και τη μη υλοποίηση του αποτελέσματός του από την κυβέρνηση Τσίπρα τα μέλη της ΚΟΕ ήταν τα πρώτα που αποχώρησαν από την κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ[19]. Η ΚΟΕ δεν συμμετείχε στις εκλογές που ακολούθησαν τον Σεπτέμβριο 2015, εκτιμώντας ότι "δεν πρόκειται να προκύψει κάποιο θετικό για τους απλούς ανθρώπους μέσα από την εκλογική διαδικασία"[20].

Πανελλαδικές Συναντήσεις 2017-2021[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μάρτιο του 2017 η ΚΟΕ πραγματοποίησε ανοιχτό πανελλαδικό σώμα και αποφάσισε την αλλαγή των θέσεων της και την μετεξέλιξή της από οργάνωση σε "πολιτικό οργανισμό αναζήτησης και συμβολής" με βασικό πολιτικό της βήμα την εφημερίδα Δρόμος.[21] Νέες πανελλαδικές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν το 2018[22] με θέμα "Απειλή πολέμου, τουρκική επιθετικότητα - Οι επιλογές μας σε μια ταραγμένη εποχή"[23], το 2019[24] με θέματα "1. Η επικαιρότητα των εθνικών θεμάτων και απειλών, 2. Η κατάσταση του υποκειμενικού παράγοντα στην Ελλάδα, 3. Η πολιτική συγκυρία"[25] και το 2021 με 4 θεματικές ενότητες[26].

Το 2019 η ΚΟΕ εξέφρασε την αντίθεσή της στη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το Μακεδονικό[27] και μετέπειτα στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών[28]. Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 υποστήριξε ότι "η ψήφιση του «Κανένα» είναι επιλογή ουσίας"[29] θεωρώντας ότι "χρειαζόμαστε δρόμους για τη διέξοδο της χώρας και όχι «καταγραφές», «φωνές στη Βουλή»"[30].

4ο Συνέδριο ΚΟΕ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα μέσα Ιανουαρίου 2023 η ΚΟΕ ανακοίνωσε ότι "αποφάσισε να μπει σε μια πολύπλευρη διαδικασία πολιτικής προετοιμασίας και κινητοποίησης των δυνάμεών της ώστε να προχωρήσει στη σύγκληση του 4ου Συνεδρίου της, μέσα στην ερχόμενη άνοιξη" [31]. Το σχέδιο θέσεων για το 4ο Συνέδριο δημοσιεύθηκε σε ένθετο στην εφημερίδα Δρόμος (φύλλο 622). Το 4ο Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 29-30 Απριλίου 2023 και κατέληξε σε πολιτική απόφαση, που δημοσιοποιήθηκε λίγες ημέρες αργότερα[1].

Εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές του 2010, η ΚΟΕ από κοινού με την ΚΕΔΑ αποφάσισαν να σταματήσουν την έκδοση των εφημερίδων τους (Αριστερά! και Ενότητα αντίστοιχα) προκειμένου να εκδώσουν μια νέα εφημερίδα της Αριστεράς, η οποία θα εκφράζει όλο το χώρο της Αριστεράς. Το νέο εγχείρημα, που έκανε την εμφάνισή του το Φλεβάρη του 2010, ονομάστηκε Δρόμος της Αριστεράς και κυκλοφορεί κάθε Σάββατο.

Η συντακτική επιτροπή της εφημερίδας αρχικά αποτελούνταν από ανένταχτους αριστερούς, καθώς και μέλη των δύο οργανώσεων. Ο πιο γνωστός συνεργάτης εξωτερικού της εφημερίδας είναι ο Μουμία Αμπού Τζαμάλ, δημοσιογράφος, ακτιβιστής και μέλος των Μαύρων Πανθήρων, πολιτικός κρατούμενος στις ΗΠΑ. Επίσης συνεργάτης της εφημερίδας είναι ο Βραζιλιάνος σκιτσογράφος και ακτιβιστής Κάρλος Λατούφ, τα σκίτσα του οποίου (ιδιαίτερα αυτά για την Παλαιστίνη και τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού) είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο.

Μετωπικά σχήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΚΟΕ παρενέβαινε στους εργασιακούς χώρους μέσα από την «Ένωση Εργαζομένων». Η φοιτητική νεολαία της παρενέβαινε στα Πανεπιστήμια της χώρας, αρχικά μέσα από τα Αριστερά Σχήματα, ενώ από το 2007 συμμετείχε μέσα από την Αριστερή Ενότητα, που ήταν συσπείρωση αριστερών παρατάξεων, από την οποία αποχώρησε το 2015. Από το 2007 μέχρι τον Ιούλιο του 2015, η ΚΟΕ ήταν συνιστώσα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ). Παράλληλα, το 2010 αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του Μετώπου Ανατροπής και Αλληλεγγύης, από το οποίο αποχώρησε τον Μάρτιο του 2012. Το 2011 και μέχρι τις εκλογές του 2012, η ΚΟΕ παρακολουθούσε και πιο πλατιά σχήματα όπως το Μέτωπο του ΟΧΙ καθώς και την ΕΛΑΔΑ, χωρίς να είναι μέλος των συντονιστικών τους οργάνων.

Διεθνή Φόρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συμμετείχε στη Διάσκεψη Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων των Βαλκανίων και στη Διεθνή Συνδιάσκεψη Μαρξιστικών Λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων, στη Διεθνή Λίγκα των Λαϊκών Αγώνων ILPS και την ΙCOR.

Resistance Festival[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φεστιβάλ Resistance (Αντίσταση) είναι ένα διεθνιστικό φεστιβάλ που διοργανωνόταν από το 2008 και κάθε χρόνο ως και το 2018 από την ΚΟΕ αρχικά στον χώρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας και τα τελευταία χρόνια στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, με αποστολές από κινήματα, κόμματα και οργανώσεις από όλο τον κόσμο, πολιτικές συζητήσεις και συναυλίες. Το φεστιβάλ Resistance από το 2013 διεξαγόταν υπό τη διοργάνωση του «Δρόμου της Αριστεράς». Μετά την πανδημία, τον Σεπτέμβριο 2022, ξανάρχισε η διεξαγωγή του Resistance Festival[32]. Το 2023 στο Resistance Festival στους διεθνείς προσκεκλημένους περιλαμβάνονταν ο Δρ Αλί Φαγιάντ, εκπρόσωπος του Μπλοκ της Αντίστασης στη βουλή του Λιβάνου, και ο Μομάρ Σάμπε, μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Σενεγάλης[2].

Αποτελέσματα εκλογών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλή των Ελλήνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Αρχηγός κόμματος Αριθμός ψήφων Ποσοστό ψήφων Έδρες Θέση
2004 διοικούσα επιτροπή στήριξε τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στήριξε τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
0 / 300
στήριξε
τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
2007 διοικούσα επιτροπή 361.101
(ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
5,04%
(ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
0 / 300
4ο κόμμα
Αντιπολίτευση
2009 διοικούσα επιτροπή 315.665
(ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
4,60%
(ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
0 / 300
5ο κόμμα
Αντιπολίτευση
2012 Ι διοικούσα επιτροπή 1.061.928
(ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
16,79%
(ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
3 / 300
2ο κόμμα
2012 ΙΙ διοικούσα επιτροπή 1.655.022
(ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
26,89%
(ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
5 / 300
Αξιωματική
Αντιπολίτευση

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Αρχηγός κόμματος Αριθμός ψήφων Ποσοστό ψήφων Έδρες Θέση Ομάδα
2009 διοικούσα επιτροπή 240.971
(ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
4,70%
(ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
0 / 22
-

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. 1,0 1,1 Θέσεις του ανοιχτού πανελλαδικού σώματος της ΚΟΕ Παράρτημα 1: Μαρξισμός και Αριστερά στον 21ο αιώνα
 2. 2,0 2,1 «ΜΗ ΠΩΣ περιοδικό για το ζωντανό στοιχείο της εκπαίδευσης φοιτητική ομάδα ΜηΠως». εκδόσεις A/συνεχεια. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2023. 
 3. «Αρχική». εφημερίδα Αριστερά!. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2023. 
 4. «Anti-imperialist Space». Anti-imperialist Camp (στα Αγγλικά). 11 Απριλίου 2006. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2023. 
 5. 4ο Ευρωπαϊκό κοινωνικό φόρουμ, https://www.youtube.com/watch?v=DIZbTOHzvms, ανακτήθηκε στις 2023-01-22 
 6. ΚΟΕ (24 Αυγούστου 2007). «ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΟΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ, 20/08/2007». Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας | Communist Organization of Greece. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2023. 
 7. «ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Archives». Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας | Communist Organization of Greece. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2023. 
 8. Αριστερά!, Εφημερίδα (30 Ιουνίου 2008). «Ιστορικής σημασίας διεθνής πρωτοβουλία του Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό)». εφημερίδα Αριστερά!. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2023. 
 9. Αριστερά!, Εφημερίδα (27 Αυγούστου 2008). «"Θα έρθουν νέες, νικηφόρες επαναστάσεις", του Ερρίκου Φινάλη». εφημερίδα Αριστερά!. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2023. 
 10. Αριστερά!, Εφημερίδα (2 Σεπτεμβρίου 2008). «Αργεντινή: Μια χώρα σε συνεχή αναταραχή». εφημερίδα Αριστερά!. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2023. 
 11. Ακρίβεια-STOP Αρχειοθετήθηκε 2010-01-31 στο Wayback Machine., ιστοσελίδα των επιτροπών ενάντια στην Ακρίβεια
 12. «ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2008 Archives». Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας | Communist Organization of Greece. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2023. 
 13. «Δρόμος της Αριστεράς | Kάθε Σάββατο | Εναλλακτική πληροφόρηση». Δρόμος της Αριστεράς. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2023. 
 14. ΚΟΕ (30 Μαΐου 2011). «Ανακοίνωση της ΚΟΕ». Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας | Communist Organization of Greece. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2023. 
 15. Νέα εποχή, νέα ματιά, νέα καθήκοντα. Από το αδιέξοδο στη χρεοκοπία. Μετά τι;[νεκρός σύνδεσμος]
 16. [1]
 17. «Τρίτο Συνέδριο Archives». Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας | Communist Organization of Greece. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2023. 
 18. Μπροστά στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
 19. «Παραιτήθηκαν 17 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ». www.naftemporiki.gr. 30 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2023. 
 20. ΚΟΕ (10 Σεπτεμβρίου 2015). «Ανακοίνωση της ΚΟΕ: Για τη συγκυρία και τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, 10/9/2015». Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας | Communist Organization of Greece. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2023. 
 21. https://koel2017.wordpress.com/2017/03/16/%ce%b8%ce%ad%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%b9%cf%87%cf%84%ce%bf%cf%8d-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%8e%ce%bc/
 22. «Πανελλαδική Συνάντηση 2018 Archives». Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας | Communist Organization of Greece. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2023. 
 23. ΚΟΕ (Απρίλιος 2018). «Α. Η απειλή του πολέμου, η τούρκικη επιθετικότητα και η στάση μας Β. Οι επιλογές μας σε μια ταραγμένη εποχή». πολιτικό-ιδεολογικό δελτίο 17. https://koel.gr/wp-content/uploads/2018/04/DELTIO_KOE_no17.pdf. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2023. 
 24. «Πανελλαδική Συνάντηση 2019 Archives». Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας | Communist Organization of Greece. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2023. 
 25. ΚΟΕ (18 Απριλίου 2019). «Εισηγητικό υλικό για την Πανελλαδική Συνάντηση της ΚΟΕ | 13-14 Απριλίου 2019». Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας | Communist Organization of Greece. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2023. 
 26. «Πανελλαδική Συνάντηση 2021 Archives». Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας | Communist Organization of Greece. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2023. 
 27. ΚΟΕ (13 Ιουνίου 2018). «Ανακοίνωση της ΚΟΕ για τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ». Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας | Communist Organization of Greece. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2023. 
 28. ΚΟΕ (16 Ιανουαρίου 2019). «Να μην κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών». Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας | Communist Organization of Greece. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2023. 
 29. ΚΟΕ (21 Μαΐου 2019). «Για τις πολιτικές εξελίξεις, την Ευρώπη και τις εκλογές». Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας | Communist Organization of Greece. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2023. 
 30. ΚΟΕ (2 Ιουλίου 2019). «Η «τοποθέτηση ψήφου» μας». Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας | Communist Organization of Greece. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2023. 
 31. δρόμος (20 Ιανουαρίου 2023). «Η ΚΟΕ προχωρά προς το 4ο συνέδριό της». Δρόμος της Αριστεράς. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2023. 
 32. Festival, Resistance (12 Σεπτεμβρίου 2022). «Resistance Festival 2022 | 17 & 18 Σεπτεμβρίου | Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών». Resistance Festival. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]