Το Ποντίκι (εφημερίδα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το Ποντίκι
Τύποςπεριοδική έκδοση
Ίδρυση1979
Πολιτική τοποθέτησηΚεντροαριστερά
ΓλώσσαΕλληνικά
ΈδραΑθήνα
Ιστοσελίδαhttps://www.topontiki.gr

Το Ποντίκι είναι εβδομαδιαία εφημερίδα που εκδίδεται στην Ελλάδα, στην ελληνική γλώσσα. Η ύλη της αποτελείται κυρίως από σατιρικά - πολιτικά σχόλια και αποκαλύψεις, χωρίς να λείπει και το παραδοσιακό ρεπορτάζ. Η πολιτική της κατεύθυνση δεν διαφαίνεται πάντα ξεκάθαρα, αλλά γενικά δίνει την εντύπωση ότι είναι αριστερή.

Το πρώτο φύλλο της εφημερίδας κυκλοφόρησε στις 9 Μαρτίου 1979, σε δώδεκα σελίδες. Οι πρώτοι πέντε μέτοχοι της «Ποντίκι ΕΠΕ», Κώστας Παπαϊωάννου (ο οποίος ανέλαβε και εκδότης-διευθυντής), Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος, Παντελής Τρωγάδης, Γιώργος Κοντογιάννης και Δημήτρης Κωστιδάκης παρουσίασαν την ταυτότητά της σε τέσσερις λέξεις: «πολιτική - αποκαλυπτική - σα­τιρική εφημερίδα». Το Ποντίκι σημείωσε τις μεγαλύτερες επιτυχίες -και είχε την σημαντικότερη επιρροή του- κατά τη δεκαετία του 1980, όταν κατάφερε να δημοσιεύσει πολλές αποκλειστικότητες, έχοντας καλή πρόσβαση στο περιβάλλον του Ανδρέα Παπανδρέου.

Το καλοκαίρι του 2005 η εφημερίδα άλλαξε ιδιοκτησία: πέρασε από τον Κώστα Παπαϊωάννου στον Αντώνη Δελλατόλα και στον Δημήτρη Μπενέκο. Ο Μπενέκος αποχώρησε από την εφημερίδα το 2009.

Αυτό που συνήθως προκαλεί εντύπωση και γενικότερα χαρακτηρίζει την εφημερίδα είναι το πρωτοσέλιδό της, που συνήθως προβάλλει κάποια γελοιογραφία σε μορφή κολλάζ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]