Εστία (εφημερίδα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ἑστία
ΤύποςΚαθημερινή εφημερίδα
Μορφήμεγάλο σχήμα, φωτογραφίες μαυρόασπρες
ΙδιοκτήτηςΕφημερίς Εστία Α.Ε.Ε.
ΑρχισυντάκτηςΑλέξης Ι. Ζαούσης (διευθυντής)
Ίδρυση1876
Πολιτική τοποθέτησηΚεντροδεξιά
ΓλώσσαΕλληνικά
ΈδραΟμήρου 13, Αθήνα
Παρεμφερείς εφημερίδεςΔημοκρατία
Ιστοσελίδαestianews.gr
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter

Η Εστία (πολυτονικό: Ἑστία) είναι αθηναϊκή απογευματινή πολιτική, πολιτιστική και οικονομική εφημερίδα που εκδίδεται από το 1876. Εκατό χρόνια μετά, το 1995, είχε περίπου 3.900 αναγνώστες. Αναφορικά με την πολιτική και τον πολιτισμό μπορεί να διαβαθμίζεται σαν συντηρητική εφημερίδα που επίσης δεν απορρίπτει τις εθνικές ιδέες. Ενίοτε προειδοποιεί για τους κινδύνους που θεωρεί ότι υπάρχουν για την ελληνική γλώσσα (ξένες λέξεις, λατινικά γράμματα, κτλ.). Η Εστία χρησιμοποιεί μία μετριοπαθή μορφή της καθαρεύουσας. Είναι η μοναδική καθημερινή εφημερίδα που δεν ακολούθησε τη μεταρρύθμιση της ελληνικής ορθογραφίας που έγινε το 1982 και γι' αυτό ακόμα χρησιμοποιεί το πολυτονικό σύστημα (χωρίς βαρείες). Επίσης, ήταν η τελευταία εφημερίδα η οποία τυπωνόταν με τη μέθοδο της λινοτυπίας, στα ιδιόκτητα πιεστήριά της, στην οδό Άνθιμου Γαζή αρ. 7, έως το 1997.

Διευθυντής της Εστίας από το 2017 είναι ο δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης,[1] και ιδιοκτήτης (εκδότης) είναι ο Ιωάννης Φιλιππάκης.[2]

Η ιστορία της Εστίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1894, όταν ιδρύθηκε στην Αθήνα, ξεκίνησε η έκδοσή της ως εβδομαδιαίο λογοτεχνικό περιοδικό με το όνομα Εστία, το οποίο και διεύθυνε ο Παύλος Διομήδης. Τον ίδιο χρόνο όμως ο Διομήδης το εκχώρησε στον ποιητή Γεώργιο Δροσίνη ο οποίος και το μετέτρεψε από περιοδικό σε ημερήσια εφημερίδα. Το 1898 ο Δροσίνης τη μεταβίβασε στους Σπύρο Δάσιο και Άδωνη Κύρου. Το 1900, η διεύθυνση της εφημερίδας περιήλθε αποκλειστικά στον Κύρου, ο οποίος και τη μετέτρεψε σε πολιτική ημερήσια εφημερίδα. Μετά το θάνατό του Άδωνη Κύρου, το 1918, η εφημερίδα περιήλθε στους γιους του, Αχιλλέα και Κύρο.

Το 1916 και για 5 μήνες υποχρεώθηκε να διακόψει την κυκλοφορία της, όταν καταστράφηκαν τα πιεστήριά της και επανακυκλοφόρησε στις 15 Μαρτίου 1917. Στην επανάσταση του 1922 διατάχθηκε η παύση της, αλλά στη συνέχεια επανεκδόθηκε. Στη δικτατορία του Παγκάλου διακόπηκε η κυκλοφορία της δύο φορές. Τέλος, η Εστία διέκοψε αυτοβούλως την κυκλοφορία της από το καλοκαίρι του 1941 έως την απελευθέρωση της Αθήνας το 1944· αργότερα ο Αχιλλέας Κύρου φυλακίστηκε από τους Ιταλούς για τη συμμετοχή του στην εθνική αντίσταση.

Από το 1950, μετά το θάνατο του Αχιλλέα Κύρου, τη διεύθυνση της εφημερίδας είχε μόνο ο αδερφός του Κύρος, και από το 1974 ο ανιψιός του Άδωνις. Το 1995 τη διεύθυνση της εφημερίδας ανέλαβε ο δισέγγονος του Άδωνη Αλέξης Ι. Ζαούσης. Έτσι, σχεδόν από την ίδρυση της, διευθύνεται από την οικογένεια Κύρου.

Στις 31 Μαρτίου 1997, η εφημερίδα προχώρησε σε εκσυγχρονισμό της εμφάνισής της. Εγκατέλειψε τη λινοτυπία και την εκτύπωση σε πιεστήριο, και άλλαξε την ανάποδη σελιδοποίηση της (μέχρι τότε εκδιδόταν με τη ράχη δεξιά). Η αλλαγή της εμφάνισής της έγινε θετικά δεκτή από το αναγνωστικό της κοινό.

Την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014, κυκλοφόρησε το 40.000ό φύλλο της εφημερίδας. Στις 16 Απριλίου 2015, ανακοινώθηκε η συμμετοχή της Α.Ε. Δημοκρατικός Τύπος (του Γιάννη Φιλιππάκη, που εκδίδει τις εφημερίδες Δημοκρατία και Espresso) στην έκδοση της Εστίας.[3] Καθημερινά έχει 8 σελίδες και κοστίζει 1,50 ευρώ.

Τις σελίδες της λάμπρυναν κορυφαίοι δημοσιογράφοι, επιστήμονες και λογοτέχνες: Ανδρέας Ανδρεάδης, Χαράλαμπος Άννινος, Γιάννης Βλαχογιάννης, Στέφανος Γρανίτσας, Ιωάννης Δαμβέργης, Πολύβιος Δημητρακόπουλος, Βίκτωρ Δούσμανης, Γεώργιος Δροσίνης, Νικόλαος Επισκοπόπουλος, Δημήτριος Καμπούρογλου, Ανδρέας Καρκαβίτσας, Ιωάννης Κονδυλάκης, Σπυρίδων Λάμπρος, Νικηφόρος Λύτρας, Μιλτιάδης Μαλακάσης, Γεράσιμος Μαρκοράς, Τίμος Μωραϊτίνης, Γρηγόριος Ξενόπουλος, Κωστής Παλαμάς, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Ζαχαρίας Παπαντωνίου, Καλλιρρόη Παρρέν, Ιωάννης Πολέμης, Νικόλαος Πολίτης, Εμμανουήλ Ροΐδης, Γεώργιος Ροϊλός, Ιωάννης Σβορώνος, Γεώργιος Σουρής, Νικόλαος Σπανδωνής, Δημήτριος Ταγκόπουλος, Γεώργιος Τσοκόπουλος, Ζάχος Χατζηφωτίου, Κωσταντίνος Χατζόπουλος, Κωνσταντίνος Χρηστομάνος κ.ά. Τη στήλη του χρονογραφήματος κράτησε για χρόνια ο Παύλος Νιρβάνας και μετά το θάνατό του ο Σπύρος Μελάς και ο Νικόλαος Πετμεζάς - Λαύρας. Αρθρογράφος της διετέλεσε ο Τιμολέων Φιλήμων και μετά για πολλά χρόνια ο Εμμανουήλ Ρέπουλης.

Σχολιογράφος αλλά και αρθρογράφος της εφημερίδας για περίπου 35 χρόνια υπήρξε ο δημοσιογράφος και φιλόλογος Κωνσταντίνος Σ. Φίλιππας. Σήμερα αρθρογραφούν ο Τηλέμαχος Μαράτος, η Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου, ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος κ.ά.

Στις 24 Οκτωβρίου του 2021, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, η Εστία-Έκδοσις της Κυριακής, η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας, με 32 σελίδες μεγάλου μεγέθους, σε 2 εκδόσεις: την απλή (χωρίς προσφορές), που κοστίζει 2 ευρώ και την έκδοση με τις προσφορές, που κόστιζε αρχικά 4,25 ευρώ αλλά από την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021 κοστίζει 4,50 ευρώ, με τις προσφορές να περιλαμβάνουν μηνιαίως το περιοδικό ΕΣΤΙΑζω, αλλά και διάφορα βιβλία, ιστορικού κυρίως χαρακτήρα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Κοττάκης Μανώλης». Εκδόσεις Λιβάνη. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2024. 
  2. «Αλλαγή φρουράς στη διεύθυνση σύνταξης της "Εστίας"». Τυπολογίες - όλα γύρω από τα media (στα Αγγλικά). 11 Ιουνίου 2020. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2024. 
  3. «Ανακοίνωση της εταιρείας Δημοκρατικός Τύπος». Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2015. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]