Ακρόπολις (εφημερίδα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ακρόπολις (εφημερίδα)
Ίδρυση1883
ΙδρυτήςΒλάσης Γαβριηλίδης
Διάλυση1921
ΈδραΑθήνα, Ελλάδα

Η «Ακρόπολις» είναι αθηναϊκή ημερήσια εφημερίδα. Ιδρύθηκε το 1883 και άρχισε να εκδίδεται από τις 30 Οκτωβρίου του ιδίου έτους, από τον Βλάση Γαβριηλίδη και γρήγορα εξελίχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες της εποχής. Η έκδοση της εφημερίδας Ακρόπολις από πολλές απόψεις αποτέλεσε σταθμό στην ελληνική δημοσιογραφία.

Η εφημερίδα αποτελεί συνέχεια της δισεβδομαδιαίας έκδοσης Μη Χάνεσαι, που εξέδιδε ο ίδιος εκδότης από το 1880. Ήταν φιλελεύθερη και αντιπροσώπευε προοδευτικές ιδέες. Στην εφημερίδα έγραψαν πολλοί εκπρόσωποι της πνευματικής κίνησης του τόπου. Δεν έλειψαν οι περιπτώσεις, που η Ακρόπολις έγινε στόχος του όχλου όπως στα γεγονότα των Ευαγγελικών, όπου εκατοντάδες άτομα κατέστρεψαν τα τυπογραφεία της εφημερίδας μετά τη δημοσίευση του Ευαγγελίου στη δημοτική γλώσσα.

Η έκδοση της διακόπηκε το 1921, οκτώ μήνες μετά τον θάνατο του εκδότη της. Ξεκίνησε την επανέκδοσή της το 1929 μέχρι το 1945. Μετά από ολιγόμηνη διακοπή συνέχισε να εκδίδεται μέχρι το 1989, οπότε διέκοψε επί χρόνια για οικονομικούς λόγους. Άρχισε να εκδίδεται και πάλι το 1998 και συνεχίζει μέχρι σήμερα.