Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ακρόπολις (εφημερίδα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ακρόπολις
Εφημερίδα Ακρόπολις, πρώτη σελίδα, 31 Δεκεμβρίου 1883
Τύποςημερήσια εφημερίδα
Μορφήμεγάλο σχήμα
ΙδρυτήςΒλάσης Γαβριηλίδης
Ίδρυση1883
ΓλώσσαΕλληνικά
Διακοπή έκδοσης1921
ΈδραΑθήνα

Η Ακρόπολις ήταν ελληνική εφημερίδα με έδρα την Αθήνα. Ιδρύθηκε το 1883 από τον Βλάση Γαβριηλίδη και άρχισε να εκδίδεται από τις 30 Οκτωβρίου του ιδίου έτους. Έπαιξε μεγάλο ρόλο στο γλωσσικό ζήτημα. Η έκδοση της εφημερίδας Ακρόπολις από πολλές απόψεις αποτέλεσε σταθμό στην ελληνική δημοσιογραφία.

Η εφημερίδα αποτελούσε συνέχεια της δισεβδομαδιαίας έκδοσης Μη Χάνεσαι, που εξέδιδε ο Γαβριηλίδης από το 1880.[1] Ήταν φιλελεύθερη και αντιπροσώπευε προοδευτικές ιδέες. Στην εφημερίδα έγραψαν πολλοί εκπρόσωποι της πνευματικής κίνησης του τόπου. Δεν έλειψαν οι περιπτώσεις που η Ακρόπολις έγινε στόχος του όχλου όπως στα γεγονότα των Ευαγγελικών, όπου εκατοντάδες άτομα κατέστρεψαν τα τυπογραφεία της εφημερίδας μετά τη δημοσίευση του Ευαγγελίου στη δημοτική γλώσσα.

Η έκδοση της διακόπηκε το 1921, οκτώ μήνες μετά τον θάνατο του εκδότη της. Ξεκίνησε την επανέκδοσή της το 1929 μέχρι το 1945. Μετά από ολιγόμηνη διακοπή συνέχισε να εκδίδεται μέχρι το 1989, οπότε διέκοψε επί χρόνια για οικονομικούς λόγους. Άρχισε να εκδίδεται και πάλι το 1998 αλλά έκλεισε ξανά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Λειβαδίτης, Χρυσοβαλάντης (2021). Η λογοτεχνία στις στήλες της εφημερίδας Ακρόπολις κατά τη δεκαετία του 1880. Κομοτηνή: ΔΠΘ. σελ. 7.