Οικογένεια Σοφιανού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Οικογένεια Σοφιανού αποτελείται από τους Φαίδωνα Σοφιανό, Ήβη Σοφιανού, Μπριγκίτε Σοφιανού και Δήμο Σοφιανό. Είναι γνωστή για την παραγωγή πολλών τηλεοπτικών σειρών με κούκλες, όπως η Ψαροκωστούλα, αγάπη μου, η Φρουτοπία και Του Κουτιού τα Παραμύθια. Κοινή καλλιτεχνική δραστηριότητα των μελών της οικογένειας είναι το κουκλοθέατρο, με το οποίο ασχολούνται από το 1953, όταν στην Κωνσταντινούπολη δημιουργήθηκε η «Μικρή Σκηνή». Η αναγκαστική μετεγκατάσταση στη δεκαετία του 1960 έφερε την οικογένεια Σοφιανού στην Αθήνα και η "Μικρή Σκηνή" έγινε το καλλιτεχνικό κούκλοθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε. Οι παραστάσεις περιλαμβάνουν έργα για μεγάλους (Φάουστ, Μικρός πρίγκιπας) και παιδιά (Φεγγαροφάναρο, Νάνος Μυταράς). Οι παραστάσεις παρουσιάστηκαν και εκτός Ελλάδος, και η "Μικρή Σκηνή" απέκτησε διεθνή αναγνώριση, κυρίως στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Από το 1974 η οικογένεια ξεκινάει τηλεοπτική συνεργασία με την ΕΡΤ και από το 1978 με την Γερμανική τηλεόραση (ARD, Bayerischer Rundfunk, ZDF, SAT1) ειδικευόμενη σε όλα τα είδη παιδικών προγραμμάτων με ιδιαίτερη προτίμηση στις τηλεοπτικές κούκλες. Σειρές όπως η Φρουτοπία, του Κουτιού τα Παραμύθια και οι γερμανικές Marchen der Welt & Flickerl-Fleckerl διακρίνονται στα τηλεοπτικά φεστιβάλ του εξωτερικού (Prix Jeunesse, Κάννες) ενώ εκπομπές όπως το Στούντιο Φούσκοι, η Ψαροκωστούλα, Οι Μύθοι του Αισώπου, Ποπ και Πάμε με παρουσιαστή τον Άνταμ Άρνολντ, Disney club και η Φραπαιδιά με Μαρμελλάδα απέκτησαν φανατικό κοινό μικρών και μεγάλων.

Η Φρουτοπία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες παραγωγές της ελληνικής τηλεόρασης. Όλες οι κούκλες και τα σκηνικά που κατασκευάστηκαν ήταν χειροποίητα, ενώ χρησιμοποιήθηκαν πολυάριθμα ντεκόρ με έμφαση σε λεπτομέρειες (π.χ το Φρουτοπία γραμμένο σε τοίχο, με το Α γραμμένο όπως το σύμβολο της αναρχίας). Η μουσική ήταν αυθεντική, γραμμένη σε τζαζ και ροκ μονοπάτια από το Φαίδωνα Σοφιανό. Στη Φρουτοπία συμμετείχαν μερικοί από τους καλύτερους Έλληνες ηθοποιούς, όπως ο Δάνης Κατρανίδης (Αιμίλιος το Μήλο), ο Δημήτρης Πιατάς (Πίκος Απίκος), η Άννα Παναγιωτοπούλου (Μάτα η Ντομάτα), η Βάσια Τριφύλλη (Βεατρίκη το Σπαράγγι) και ο Παύλος Κοντογιαννίδης (Μανώλης ο Μανάβης). Η σειρά προβλήθηκε σε χώρες του εξωτερικού και συνεχίζει να προβάλλεται συχνά από την ΕΡΤ. Το αντίπαλο δέος της Φρουτοπίας σε δημοτικότητα, στην ιστορία των ελληνικών προγραμμάτων για παιδιά, ήταν η σειρά Του Κουτιού Τα Παραμύθια.

Τη δεκαετία του 1990, η οικογένεια Σοφιανού παρουσίασε τη σειρά Disney Club, με σκετς ανάμεσα σε κινούμενα σχέδια και παρουσιαστές τους Λυκούργο και Καρολίνα για περίπου 7-8 χρόνια. Στη συνέχεια - και για 3 χρόνια- την παρουσίαση ανέλαβαν ο Μιχάλης, ο Χρήστος και ο Άκης. Η πιο πρόσφατη επιτυχία της Οικογένειας Σοφιανού στην ΕΡΤ, ήταν η οικογενειακή εκπομπή Φραπαιδιά με Μαρμελλάδα, ένα χιουμοριστικό πρωινό οικογενειακό τηλεοπτικό πρόγραμμα. Η στήλη για τις κατασκευές θεωρήθηκε από τις πιο πετυχημένες και πολλοί άρχισαν να φτιάχνουν χειροποίητα πράγματα στο σπίτι, εμπνεόμενοι από τις ιδέες της εκπομπής. Επίσης δημιούργησε την πρωϊνή οικογενειακή εκπομπή "Κουκλομέγαλοι και πολυσπόρια" με κατασκευές, κουκλοθέατρο, κουβέντα και τραγούδια.

Το 2008, η Οικογένεια Σοφιανού παρουσίασε την καθημερινή σατιρική σειρά "Κρα", στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Τα κείμενα υπογράφουν τα Υποκείμενα. Σκηνοθεσία από τον Φαίδωνα Σοφιανό και την Ήβη Σοφιανού.

Στο ΚΡΑ (εκ του ΚΡΑξίματος) πρωταγωνιστούν κούκλες με τη μορφή γνωστών πολιτικών, δημοσιογράφων, τραγουδιστών σε εξωπραγματικές σουρεαλιστικές καταστάσεις με βιτριολικό χιούμορ. Το ΚΡΑ ανήκει στo καλλιτεχνικό είδος "puppet cabaret". Σκληρή, δεικτική σάτιρα, αθυρόστομοι διάλογοι. Ανάμεσα στα καυστικά σκετς, παρεμβαίνουν κράζοντας και δύο κοράκια, ο μεθυσμένος Αιμίλιος και ο ρεαλιστής Βλαδίμηρος.

Η οικογένεια Σοφιανού έχει δημιουργήσει το STUDIO MABRIDA, όπου γυρίζονται τα προγράμματά της για την Ελλάδα και το εξωτερικό και πλέον ασχολείται με το ανέβασμα παραστάσεων κουκλοθεάτρου για το κοινό τα Σαββατοκύριακα και τα σχολεία μέσα στην εβδομάδα. Οι παραστάσεις συνοδεύονται με περιήγηση στο μουσείο κούκλας. Επίσης λειτουργεί εκδοτικό οίκο με την επωνυμία "Εκδόσεις Mabrida" και έχει δημοσιεύσει δύο βιβλία: Τη "Βασίλισσα της Θάλασσας" της Ήβης Σοφιανού και το βιβλίο "Από 'δω ως το σύννεφο μας" της Ηδύλης Κυριακίδη και τα δύο με την εικονογράφηση της Καλλιρόης Παναγοπούλου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]