Τακαγιόσι Σάτο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τακαγιόσι Σάτο
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
佐藤 隆善 (Ιαπωνικά)
Χώρα πολιτογράφησηςΙαπωνία
Ιδιότηταvideo game developer
Σημαντικά έργαSilent Hill 2 και Silent Hill

Ο Τακαγιόσι Σάτο (ιαπωνικά: 佐藤隆善, Χέπμπορν: Sato Takayoshi) είναι Ιάπωνας σχεδιαστής χαρακτήρων βιντεοπαιχνιδιών και διευθύνων CGI. Είναι γνωστότερος ως μέλος της Team Silent, θυγατρικής της Konami Computer Entertainment Tokyo, και για το έργο του στο σχεδιασμό των χαρακτήρων και της εξ ολοκλήρου CGI διεύθυνσης του πρώτου Silent Hill και του Silent Hill 2.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σάτο γεννήθηκε στο Τόκιο. Το 1992 σπούδασε Καλές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο Tama Art στο Τόκιο, παίρνοντας μπάτσελορ στη ελαιογραφία το 1996. Το 2011 πήρε το πτυχίο Advanced Character Animation.

Konami[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσελήφθη από την Konami τον Απρίλιο του 1996, αφού έκανε τρία τεστ τέχνης και πέντε συνεντεύξεις. Η παλαιότερη δουλειά του εκεί έγινε την ίδια χρονιά σε πολλά animation στο παιχνίδι Sexy Parodius για το PlayStation και το Sega Saturn. Έπειτα, προσχώρησε στην Konami Computer Entertainment Tokyo, το Σεπτέμβρη του 1996. Τότε ξεκίνησε τη δουλειά του στο πρώτο Silent Hill για το PlayStation. Δούλεψε στους χαρακτήρες, στα περιβάλλοντα, στην ατμόσφαιρα αλλά και στη δημιουργία της ιστορίας. Δήλωσε: "Προσπάθησα να απεικονίσω μια πόλη που είναι εγκαταλελειμμένη, γεμάτη με θλίψη ωστόσο εσύ να μη μπορείς να σταματήσεις να την αγαπάς". Του πήρε δυόμισι χρόνια να δημιουργήσει μόνος όλες τις CGI σκηνές του παιχνιδιού. Δημιούργησε του σημαντικότερους χαρακτήρες μόνος του, τα περιβάλλοντα, όλα τα στοιχεία μοντελισμού και υφών, αλλά και τον φωτισμό των CGI ταινιών. Αναγνώρισε την επιτυχία του τίτλου δηλώνοντας: "Το Silent Hill έγινε πολύ επιτυχημένο και κέρδισα τρία βραβεία από αυτό. Αυτό μου επέτρεψε να κυνηγήσω το δικό μου δημιουργικό όραμα".[1] Στο Silent Hill 2 δούλεψε στην ιστορία, στο σύστημα του παιχνιδιού, και κατεύθυνε όλες τις δραστηριότητες προπαραγωγής.

Konami of America[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τη δουλειά του στο Silent Hill 2 άρχισε να έχει διαφορετικές απόψεις από την εργοδότριά του, Konami Japan. Έκανε στους ανώτερούς του την πρόταση να σκεφτούν σοβαρά τη δυτική αγορά. Συγκεκριμένα, δήλωσε: "Αυτοί δεν ήταν τόσο σίγουροι -έλεγαν ότι "ένα καλό παιχνίδι πουλάει, ανεξάρτητα από την κουλτούρα, ανεξάρτητα από το που αναπτύσσεται." Δεν πίστευα πως αυτό ήταν σωστό. Σκέφτηκα πως για να πουλήσεις κάτι σε κάποιον, πρέπει να το ξέρεις αυτό το κοινό. Και η ιαπωνική αγορά βιντεοπαιχνιδιών είχε ήδη αρχίσει να συρρικνώνεται, και έτσι σκέφτηκα ότι έπρεπε να δω την Ευρώπη και τις Η.Π.Α., αφού θα ήταν η επόμενη κύρια αγορά."[2] Έτσι, τον Ιανουάριο του 2002, αποφάσισε να μετακομίσει και δούλεψε για λίγα χρόνια στην Konami της Αμερικής, όπου βοήθησε το προσωπικό να εστιάσει σε σημαντικά στοιχεία του τρόπου παιχνιδιού στα παιχνίδια τους. Ωστόσο, παραδέχτηκε πως οι καλύτερες δουλειές του ήταν αυτές στους τίτλους Silent Hill, δηλώνοντας: "Πιστεύω ακόμη πως το Silent Hill και το Silent Hill 2 απεικονίζουν τις καλύτερες δουλειές μου. Έχουν τη μεγαλύτερη μου επιρροή. Ωστόσο, τώρα μπορώ να κάνω πολύ καλύτερα".

Electronic Arts[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το Φεβρουάριο του 2003 έως το Μάιο του 2007 δούλευε για την εταιρία Electronic Arts στα παιχνίδια GoldenEye: Rogue Agent για τα PlayStation 2, Xbox και GameCube, και το Tiberium για τα Xbox 360 και PlayStation 3, το οποίο τελικά ακυρώθηκε.[3]

ARA[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εργάστηκε σε ένα νέο είδος βιντεοπαιχνιδιών, αυτό των "σοβαρών" βιντεοπαιχνιδιών, και συγκεκριμένα στο παιχνίδι Virtual Heroes, ως συνεργάτης ερευνητής και διευθύνων τέχνης. Έχει βοηθήσει στον προγραμματισμό, το σχεδιασμό, και την ολοκλήρωση περισσότερων από 20 παιχνιδιών σε διάστημα δύο χρόνων. Επίσης, έχει σχεδιάσει τους χαρακτήρες των παιχνιδιών Tale of Tales και Fatale.

Nintendo[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Φεβρουάριο του 2012 εισήλθε στη Nintendo, στη θέση του παραγωγού οπτικών εφέ.[3]

Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλος Κυκλοφορία Ρόλος
Sexy Parodius 1996 Animator
Silent Hill[4] 1999 Διευθύνων CGI, σχεδιαστής χαρακτήρων
Silent Hill 2 2001 Διευθύνων CGI, σχεδιαστής χαρακτήρων
GoldenEye: Rogue Agent 2004 Διευθύνων τέχνης
Tiberium Unreleased Διευθύνων τέχνης
Moonbase Alpha 2010 Διευθύνων τέχνης
Mario and Donkey Kong: Minis on the Move 2013 Οπτικός παραγωγός
Mario vs. Donkey Kong: Tipping Stars 2015 Οπτικός παραγωγός
Mario Tennis: Ultra Smash 2016 Οπτικός παραγωγός
Paper Mario: Color Splash 2016 Οπτικός παραγωγός, διευθύνων τέχνης
Dillon's Dead-Heat Breakers 2018 Οπτικός παραγωγός, διευθύνων τέχνης

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Interview with Takayoshi Sato – The old Blog of Tale of Tales». tale-of-tales.com (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2017. 
  2. «Silence Is Golden: Takayoshi Sato's Occidental Journey» (στα αγγλικά). http://www.gamasutra.com/view/feature/130793/silence_is_golden_takayoshi_.php. Ανακτήθηκε στις 2017-10-08. 
  3. 3,0 3,1 «Takayoshi Sato, Visual Producer at Nintendo». Linkedin. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Αυγούστου 2009. Ανακτήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2017. 
  4. kevingifford. «Silent Hill creator discusses how he joined the game biz and why AAA horror is 'difficult' to fund». Polygon. Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]