Silent Hill: Origins

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Silent Hill: Origins
ΔημιουργόςClimax Group
ΕκδότηςKonami
ΣχεδιαστήςSam Barlow
ΠλατφόρμαPlayStation 2[1] και PlayStation Portable
Ημ/νία κυκλοφορίας6  Νοεμβρίου 2007
δεδομένα (π  σ  ε )

Το Silent Hill: Origins (ιαπωνικά: サイレントヒル ゼロ, Χέπμπορν: Sairentohiru Zero) γνωστό και ως Silent Hill: Zero στην Ιαπωνία, είναι βιντεοπαιχνίδι επιβίωσης τρόμου τρίτου προσώπου που αναπτύχθηκε από την Climax Studios και διανεμήθηκε σε όλο τον κόσμο από την Konami Digital Entertainment το 2007 για το PSP. Στις αρχές του 2008, κυκλοφόρησε και ένα port του παιχνιδιού για το PlayStation 2. Είναι το πέμπτο παιχνίδι της σειράς Silent Hill και prequel του πρώτου παιχνιδιού της σειράς. Διαδραματίζεται στη φανταστική αμερικάνικη πόλη του Silent Hill και ακολουθεί τον πρωταγωνιστή, Travis Grady (Mikey O'Conner, νεαρός Travis: Ben Eli), ένα νταλικέρη που ψάχνει πληροφορίες για ένα κοριτσάκι που έσωσε από μια πυρκαγιά. Στη διαδρομή, ανασύρει καταπιεσμένες παιδικές του αναμνήσεις. Το παιχνίδι έχει χαρακτηριστικά παρόμοια με άλλα παιχνίδια της σειράς, όπως την εξερεύνηση και την επίλυση γρίφων.

Το παιχνίδι αναπτύχθηκε από παρακλάδι της Climax Studios στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού μεταφέρθηκε από αυτό των Η.Π.Α., καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα με τη μηχανή του παιχνιδιού και το όραμα του παιχνιδιού: το σενάριο, τα τέρατα και ο σχεδιασμός του χώρου δημιουργήθηκαν ξανά, και η ατμόσφαιρα και ο τρόπος του παιχνιδιού αντέγραψαν σκόπιμα το πρώτο Silent Hill. Το Origins δέχθηκε γενικότερα θετικές κριτικές, ενώ μερικοί κριτικοί έγραψαν πως το παιχνίδι ακολουθούσε πολύ στενά τη φόρμουλα της σειράς και απέτυχε να προσθέσει κάτι νέο σε αυτή. Επίσης, υπήρξαν μερικές ενστάσεις όσον αφορά την ποιότητα των γραφικών της port εκδοχής του για το PlayStation 2.

Τρόπος παιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να συλλέξει ο Travis Grady πληροφορίες για το κορίτσι που έσωσε από το φλεγόμενο σπίτι, ενώ ταυτόχρονα θυμάται την ξεχασμένη παιδική του ηλικία. Χρησιμοποιείται οπτική τρίτου προσώπου, με την οποία δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στο στοιχείο της μάχης. Εναλλάσσεται με προκαθορισμένες οπτικές γωνίες. Το παιχνίδι ακολουθεί τον τρόπο παιχνιδιού των προηγούμενων παιχνιδιών της σειράς, περιλαμβάνοντας στοιχεία εξερεύνησης, επίλυσης γρίφων και μάχης. Οι εναλλαγές του πραγματικού και του εναλλακτικού κόσμου γίνονται μέσω καθρεπτών που βρίσκονται σε διάφορα σημεία μέσα στο παιχνίδι. Συχνά, οι πράξεις που γίνονται στον ένα κόσμο επηρεάζουν τον άλλο. Η εναλλακτική διάσταση είναι πιο σκοτεινή, ερειπωμένη και γεμάτη με περισσότερο τρομακτικά τέρατα, ενώ εκεί βρίσκονται και τα σημαντικά αντικείμενα και κλειδιά για την επίλυση των γρίφων και των παζλ. Ο Travis έχει ένα φακό, ένα ράδιο που τον προειδοποιεί για την ύπαρξη κοντινών εχθρών, και ο ίδιος στρέφει το κεφάλι του προς την κατεύθυνση κάποιου σημαντικού αντικειμένου. Συνήθως, όταν λυθεί ένας γρίφος ακολουθεί μάχη με ένα δυνατό εχθρό, και η νίκη του παίκτη οδηγεί στο ξεκλείδωμα μίας άλλης περιοχής. Με τον τερματισμό του παιχνιδιού και ανάλογα με τα επιτεύγματα του παίκτη, ξεκλειδώνονται ειδικά αντικείμενα ή εναλλακτικές ενδυμασίες για τον Travis.

Στη μάχη, πέρα από τις γροθιές του, ο Travis μπορεί να βρει πολλά όπλα στην πόλη, από πυρομαχικά μέχρι όπλα για μάχη σώμα με σώμα, τα οποία σπάνε μετά από έναν αριθμό χρήσεων. Το παιχνίδι συστήνει το σύστημα "grapple", όπου όταν ένα τέρας πιάσει τον Travis συμβαίνει ένα quick time event. Αν ξεφύγει, δεν δέχεται βλάβες ούτε αυτός ούτε το τέρας. Καθώς το παιχνίδι δε διαθέτει heads-up οθόνη (οθόνη όπου καταγράφεται η κατάσταση του χαρακτήρα), το επίπεδο υγείας του Travis αναγράφεται στο μενού inventory. Όταν όμως η υγεία του είναι υπερβολικά μειωμένη, οι άκρες της οθόνης γίνονται κόκκινες και ακούγεται ένας χτύπος καρδιάς.

Σενάριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Travis Grady
Κύριο λήμμα: Travis Grady

Γιος του ζεύγους Helen και Richard Grady. Κατά τα παιδικά χρόνια του Travis, η μητέρα του υπέφερε από ψυχικά προβλήματα και παραισθήσεις, υποστηρίζοντας πως πλάσματα μέσα από ένα καθρέπτη της είπαν ότι ο γιος της ήταν ένα "διαβολικό παιδί". Προσπάθησε να σκοτωθεί μαζί με το παιδί της με δηλητηριώδη αέρια. Ο Travis είναι πλέον ένας νταλικέρης που υποφέρει από οράματα που του είναι κατά κάποιο τρόπο οικεία. Μία νύχτα άργησε να παραδώσει μια παραγγελία στο Brahms και κόβει δρόμο μέσα από το Silent Hill. Εκεί, σώζει ένα μικρό κορίτσι από μια πυρκαγιά και λιποθυμά. Ψάχνει να βρει πληροφορίες για το κορίτσι και εγκλωβίζεται στην πόλη, με κάθε δρόμο να είναι μπλοκαρισμένος.

  • Lisa Garland
Κύριο λήμμα: Lisa Garland

Μία ασκούμενη νοσοκόμα που δουλεύει στο νοσοκομείο Alchemilla. Όταν ο Travis ξυπνά στη ρεσεψιόν του νοσοκομείου είναι στο πλευρό του και του συστήνεται, ενώ ανησυχεί για την υγεία του. Αποκαλύπτει στον Travis ότι η Alessa πέθανε από τα εγκαύματά της.

  • Michael Kaufmann
Κύριο λήμμα: Michael Kaufmann

Γιατρός και διευθυντής του νοσοκομείου Alchemilla. Όταν ο Travis τον ρωτά για την κατάσταση του κοριτσιού αυτός αρνείται ότι έχει γνώση του συμβάντος και τον προτρέπει να φύγει.

  • Helen Grady
Κύριο λήμμα: Helen Grady

Μητέρα του Travis και σύζυγος του Richard. Προσπάθησε να σκοτώσει τον γιο της και τον εαυτό της με δηλητηριώδη αέρια όταν αυτός ήταν παιδί. Όταν ρωτήθηκε από την αστυνομία γιατί έκανε τέτοιο πράγμα είπε πως οι "άνθρωποι στους καθρέπτες" της είπαν να "σκοτώσει τον διαβολικό παιδί". Σύντομα μετά το συμβάν κλείστηκε στο σανατόριο Cedar Grove, όπου οι γιατροί της παρατήρησαν πως είχε ισχυρές φαντασιώσεις και ένα σύνδρομο καταδίωξης. Σε πολλές περιστάσεις, όταν την επισκεπτόταν ο σύζυγός της, είχε βίαια ξεσπάσματα απαιτώντας να δει το γιο της. Για να προστατεύσει τον Travis, ο πατέρας του τού είπε ότι η μητέρα του πέθανε. Η Helen συνέχιζε να μιλά για τους "ανθρώπους στους καθρέπτες" σε σημείο εμμονικό και όταν οι γιατροί τής έκαναν ερωτήσεις για να καταλάβουν σε τι πνευματική κατάσταση βρίσκεται, αυτή συνήθως βρισκόταν σε κατατονία. Ισχυριζόταν ότι μέσω των καθρεπτών μπορούσε να μετακινείται μεταξύ των κόσμων όσες φορές ήθελε και ότι κανένας δεν μπορούσε να τη σταματήσει. Καθώς περνούσε ο καιρός, ωστόσο, έδειχνε να έχει γνώση των πράξεών της και μάλιστα έδειχνε περήφανη για την απόπειρά της να σκοτωθεί με το γιο της.

  • Richard Grady
Κύριο λήμμα: Richard Grady

Πατέρας του Travis και σύζυγος της Helen. Επισκεπτόταν συχνά τη γυναίκα του στο Cedar Groove Sanitarium. Αυτοκτόνησε περίπου 15 χρόνια πριν τα γεγονότα του παιχνιδιού, στις 12 Ιουνίου του 1961, γιατί δεν άντεχε να βλέπει τη γυναίκα του να βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Το φάντασμά του βρίσκεται στο δωμάτιο 500 του μοτέλ Riverside.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο νταλικέρης Travis Grady, ο οποίος υποφέρει από οράματα που κατά κάποιο τρόπο του είναι οικεία, αργεί στην παράδοση μιας παραγγελίας στο Brahms και αλλάζει δρόμο, περνώντας μέσα από το Silent Hill. Στα προάστια της πόλης, εμφανίζεται στο δρόμο μπροστά του μία φιγούρα. Ο Travis πατάει τα φρένα και βγαίνει από το φορτηγό του για να δει τι συνέβη. Αντικρίζει ένα κορίτσι με καστανά μαλλιά με μπλε ρούχα και την κυνηγά. Καθώς συμβαίνει αυτό, βλέπει ένα σπίτι που καίγεται και μία γυναίκα έξω από το σπίτι. Πριν προλάβει να της μιλήσει, ακούει μια κραυγή ενός κοριτσιού μέσα από το σπίτι και μπαίνει στο σπίτι για να τη βρει. Βρίσκει ένα σοβαρά καμένο νεαρό κορίτσι, ξαπλωμένο στο πάτωμα, πάνω σε ένα τελετουργικό σχέδιο. Την βγάζει έξω από το φλεγόμενο σπίτι με ασφάλεια και καθώς ακούγονται σειρήνες από μακρυά, ο Travis λιποθυμά. Την επόμενη μέρα ξυπνά σε ένα παγκάκι στο κέντρο του Silent Hill και ενθυμούμενος τα γεγονότα της χθεσινής μέρας, πηγαίνει στο νοσοκομείο Alchemilla, για να μάθει πληροφορίες για την κατάσταση του κοριτσιού.

Εκεί, συναντά τον Δρ. Michael Kaufmann (John Chancer) αλλά εκείνος αρνείται πως έγιναν νέες εισαγωγές στο νοσοκομείο και μπαίνει στο ασανσέρ όπου υπάρχει ένα φορείο με ματωμένα σεντόνια. Ο Travis πηγαίνει στο δεύτερο όροφο του νοσοκομείου και εκεί του επιτίθεται μία νοσοκόμα με τερατώδη όψη. Ο Travis συνεχίζει την αναζήτησή του στο νοσοκομείο, και σε ένα δωμάτιο βλέπει ένα καθρέπτη με παράξενη αντανάκλαση: τον Άλλο Κόσμο και ένα κορίτσι με καστανά μαλλιά. Ο Travis ακουμπά τον καθρέπτη και μεταφέρεται στον κόσμο της αντανάκλασης. Αντιμετωπίζει σπασμωδικό τέρας και μόλις το σκοτώνει, ένα περίεργο τριγωνικό αντικείμενο εμφανίζεται. Τότε εμφανίζεται και το κορίτσι με τα καστανά μαλλιά, αλλά ο Travis χάνει τις αισθήσεις του μόλις ακούγεται η σειρήνα. Μόλις ξυπνά βρίσκεται πίσω στον "Ομιχλώδη" κόσμο (Fog World), στην αίθουσα αναμονής και συναντά για πρώτη φορά την εκπαιδευόμενη νοσοκόμα Lisa Garland (Jennifer Woodward), η οποία του λέει πως το κορίτσι, η Alessa (Jennifer Woodward), πέθανε στην πυρκαγιά και τον ενημερώνει για το σανατόριο. Ο Travis δεν αναφέρει τα τέρατα που είδε στην πόλη γιατί πιστεύει ότι ήταν όλα ένας εφιάλτης, ωστόσο, η πόλη συνεχίζει να είναι γεμάτη από αυτά.

Προχωρώντας στην πόλη, ο Travis περνά μέσα από το τοπικό χασάπικο και γίνεται μάρτυρας του ακρωτηριασμού και δολοφονίας ενός τέρατος νοσοκόμας (Faceless Nurse) από ένα άλλο τέρας, το Χασάπη (Butcher). Καταφθάνει στο σανατόριο Cedar Grove και συναντά τυχαία τη Dahlia Gillespie (Laurence Bouvard), τη γυναίκα που συνάντησε στην πυρκαγιά. Της κάνει ερωτήσεις και αυτή αποκρίνεται με μπερδεμένες και παραπλανητικές απαντήσεις. Αποκαλύπτει ότι το κορίτσι που πέθανε στη φωτιά είναι η κόρη της, Alessa Gillespie. Συνεχίζοντας την εξερεύνηση, αποκαλύπτεται πως μητέρα του Travis, Helen Grady (Laurence Bouvard), αποπειράθηκε να τον σκοτώσει όταν ήταν παιδί και ότι κρατούνταν στο θάλαμο απομόνωσης γυναικών του σανατορίου. Ο Travis πηγαίνει στο κελί της και βρίσκει την τερατώδη εκδοχή της (Momma), παγιδευμένη σε ένα μεγάλο κλουβί απαγχονισμού. Αφού την κατατροπώνει, βρίσκει ένα ακόμα τριγωνικό κομμάτι. Η Alessa εμφανίζεται και ο Travis λιποθυμά ξανά. Όταν ξυπνά, βρίσκεται στο λόμπι του σανατορίου. Εκεί βρίσκει ένα εισιτήριο για το Θέατρο Atraud και αποφασίζει να πάει εκεί.

Στην κύρια αίθουσα του θεάτρου, ο Travis βρίσκει τη Lisa Garland και αυτή του εκμυστηρεύεται ότι το όνειρό της ήταν να γίνει ηθοποιός και πριν φύγει, του δείχνει την "υποκριτική της ικανότητα", φλερτάροντάς τον. Στην εξερεύνηση του θεάτρου, ο Travis αντιμετωπίζει νέα τέρατα και μαθαίνει ότι η Alessa συνήθιζε να επισκέπτεται το θέατρο όταν οι ηθοποιοί πρόβαραν το έργο Η Τρικυμία"του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Το κοστούμι του χαρακτήρα Caliban τρόμαζε την Alessa, και ανταπέδωσε χρησιμοποιώντας σιωπηλά την ψυχοκινητική της ικανότητα για να προκαλέσει στον ηθοποιό πονοκέφαλο και αιμορραγία της μύτης. Ο Travis ανακαλύπτει ότι μπορεί να αλλάξει τα σκηνικά του θεάτρου και να δημιουργήσει διαφορετικές εκδοχές του Άλλου Κόσμου. Στην τελική σκηνή εμφανίζεται ένα σκοτεινό και ζοφερό σκηνικό, το σπίτι του τέρατος "Caliban". Ο Travis το εξοντώνει και εμφανίζεται ένα ακόμα τριγωνικό κομμάτι. Η Alessa εμφανίζεται, κλοτσά το νεκρό τέρας και προκαλεί ξανά τη λιποθυμία του Travis. Ξυπνά στην υποδοχή του θεάτρου, και δίπλα σε ένα ακρωτηριασμένο νεκρό τέρας Ariel βρίσκει ένα κλειδί για το μοτέλ Riverside. Πρόκειται για το μέρος όπου έμενε ο μικρός Travis με τον πατέρα του, όταν επρόκειτο να επισκεφθούν την άρρωστη μητέρα του. Πηγαίνει εκεί περνώντας μέσα από το βιβλιοπωλείο Andy's Books και ένα παντοπωλείο.

Στο μοτέλ συναντά πολλά νέα τέρατα και έπειτα από πολλές μεταβάσεις μεταξύ των κόσμου της Ομίχλης και του Άλλου Κόσμου πολεμά τον Χασάπη, τον οποίο σκοτώνει και αποτελειώνει με τον ίδιο του το μπαλτά. Συνεχίζει να ψάχνει απαντήσεις σχετικά με την οικογένειά του και κάποια στιγμή συναντά, σε ένα ερωτικά διαμορφωμένο δωμάτιο, το Δρ. Kaufmann με τη Lisa, οι οποίοι φαίνονται σα να έχουν μόλις ολοκληρώσει μία ερωτική περίπτυξη. Η Lisa φεύγει από το δωμάτιο νευριασμένη και ο Kaufmann την ακολουθεί, αφού απειλήσει τον Travis και κλειδώσει την πόρτα. Ο Travis, εξερευνώντας το χώρο, βρίσκει ναρκωτικά. Χρησιμοποιεί ένα καθρέπτη μπάνιου και φέρνει τον Άλλο Κόσμο, για να βγει από το κλειδωμένο δωμάτιο.

Τελικά, βρίσκει το κλειδί του δωματίου 500, όπου πριν πολλά χρόνια έμενε με τον πατέρα του, Richard (John Chancer). Μπαίνει στο δωμάτιο και τελικά, με μία αναδρομή, αποκαλύπτεται πως ο Richard Grady είχε αυτοκτονήσει, κρεμώντας τον εαυτό του από μία θηλιά εκεί. Το πτώμα του Richard λέει στον Travis ότι είναι καιρός να αντιμετωπίσει όσα έγιναν, και έπειτα μεταμορφώνεται σε ένα σωληνοειδές τέρας παγιδευμένο μέσα σε ένα κουτί που κρέμεται από το ταβάνι (Sad Daddy). Ο Travis καταστρέφει με πόνο τον πατέρα του, εμφανίζεται ένα ακόμα τριγωνικό κομμάτι. Εμφανίζεται ξανά η Alessa και αυτή τη φορά ο Travis, φανερά ταραγμένος, στρέφεται εναντίον της. Και πάλι, η σειρήνα ακούγεται και ο Travis χάνει τις αισθήσεις του. Ξυπνά στο υπόγειο του νοσοκομείου Alchemilla και εκεί βρίσκει το κεντρικό κομμάτι του αντικειμένου. Ενώνει τα κομμάτια και δημιουργείται το Flauros. Πρόκειται για ένα σημαντικό αντικείμενο, ένα κουτί, που λέγεται ότι μπορεί να παγιδεύει δαίμονες και να ελέγχει τη σκέψη. Περιλαμβάνει τις δυνάμεις της Alessa, οι οποίες αρχικά παγιδεύτηκαν στη συσκευή από τη Dahlia, και με την ένωσή της ελευθερώθηκαν.[2]

Βγαίνοντας από το νοσοκομείο, ο Travis συναντά τη Dahlia, η οποία τον κατηγορεί ότι ελευθέρωσε την Alessa. Βρίσκει την Alessa, η οποία έχει ξανά τις ψυχοκινητικές της δυνάμεις και με αυτές καίει την πόλη, φέρνοντάς τη σε μία εφιαλτική κατάσταση. Ο Travis ξεφεύγει στη διάσταση του Άλλου Κόσμου στους δρόμους της πόλης, η οποία αλλιώς λέγεται και Πουθενά ("Nowhere"). Χρησιμοποιεί ένα χάρτη σχεδιασμένο από παιδί και κατευθύνεται στο σημαδεμένο σημείο όπου αναγράφεται "Πάνε Εδώ", δηλαδή στο κατάστημα Green Lion Antiques.

Στο κατάστημα, ο Travis βρίσκει τα μέλη του Τάγματος του Silent Hill, το οποία εκτελούν άλλη μία τελετή χρησιμοποιώντας την καμμένη Alessa. Ο Δρ. Kaufmann τον αναισθητοποιεί με αέριο ύπνου και ο Travis ξυπνά σε μία εφιαλτική πραγματικότητα όπου αντιμετωπίζει μία διαβολική οντότητα που βρισκόταν μέσα στο Flauros. Σκοτώνει το δαίμονα, επιστρέφει στο κατάστημα, μία ακτίνα φωτός βγαίνει από το Flauros και χτυπά την Alessa δημιουργώντας μία λαμπερή ύπαρξη με τη μορφή μωρού πάνω στο κορμί της. Οι τερματισμοί του παιχνιδιού είναι πολλαπλοί και είναι οι ακόλουθοι.

Τερματισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Καλός τερματισμός

Ο Travis αποδέχεται και ξεπερνά το παρελθόν του και βρίσκεται στον Πραγματικό Κόσμο. Περπατώντας την εθνική οδό έξω από την πόλη, βρίσκει τη νταλίκα του και μπαίνει μέσα. Στην αντανάκλαση του καθρέπτη του οχήματος βλέπει την Alessa να κρατά στην αγκαλιά της ένα μωρό, τη Cheryl Mason. Χαμογελά, επαναφέρει το κοντέρ, πράγμα που συμβολίζει μία νέα αρχή στη ζωή του, και ξεκινά.

  • Κακός τερματισμός

Επιτυγχάνεται αν ο παίκτης σκοτώσει τουλάχιστον 200 τέρατα στο παιχνίδι. Ο Travis ξυπνά δεμένος σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου και βρίσκεται ακόμη στον Άλλο Κόσμο. Καθώς προσπαθεί να λυθεί, ακούγονται διάλογοι ανθρώπων που τον συναντούν και έπειτα ουρλιάζουν. Ανάμεσα σε αυτούς, μία γυναίκα ισχυρίζεται ότι δεν είναι η μητέρα του, ο πατέρας του και ο ιδιοκτήτης του μοτέλ. Υπάρχουν επίσης σκηνές τρόμου, όπως ο νεκρός Χασάπης και ο Travis στο ίδιο δωμάτιο, καλυμμένος με αίμα. Παρά τις προσπάθειές του, ο Travis δε μπορεί να λυθεί. Η κάμερα απομακρύνεται και εμφανίζεται ένα καθρέπτης δύο όψεων, πίσω από τον οποίο ένα μέλος του Τάγματος παρακολουθεί τον Travis.

  • UFO τερματισμός

Μετά τον τερματισμό του παιχνιδιού μία φορά, δίνεται η ευκαιρία στον παίκτη να ανέβει τις σκάλες απέναντι από το νοσοκομείο Alchemilla και να πάρει το κλειδί για το δωμάτιο 502. Το κλειδί χρησιμοποιείται στον Άλλο Κόσμο στο μοτέλ Riverside. Σε ένα στυλ καρτούν, ο Travis προσπαθεί να ανοίξει την πόρτα αλλά αυτή δεν ανοίγει, ακόμα και με το κλειδί. Προς έκπληξή του, ένα UFO κατεβαίνει από τον ουρανό και ανοίγει, αποκαλύπτοντας έναν εξωγήινο και το σκύλο από τον τερματισμό Dog του Silent Hill 2. Τον χαιρετούν και ο εξωγήινος του λέει πως η νταλίκα του είναι στον πλανήτη τους. Με χαρά, ο Travis ρωτάει αν θα μπορούσε να οδηγήσει το UFO. Πηγαίνει μαζί τους και πετούν μακριά.

Ο canon τερματισμός του παιχνιδιού, σύμφωνα με τα γεγονότα του πρώτου Silent Hill και του Silent Hill: Homecoming, είναι ο Καλός τερματισμός.

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σκηνή από την πρώιμη μορφή του παιχνιδιού η οποία απορρίφθηκε, όπως και το τέρας που πολεμά ο Travis.

Στην E3 του 2006 ανακοινώθηκε ότι το παιχνίδι αναπτύσσεται από την Climax Studios και όχι την Team Silent, η οποία ανέπτυξε τις περισσότερες από τις προηγούμενες προσθήκες της σειράς.

Ο Travis τρέχει στους δρόμους του Silent Hill. Η πρώιμη μορφή της κάμερας είχε την οπτική κάμερας πάνω από τον ώμο.

Πρώιμα δείγματα του παιχνιδιού είχαν μία οπτική τρίτου προσώπου διαφορετική από αυτή των προηγούμενων τίτλων, περισσότερο όμοια με την οπτική του Resident Evil 4, ο οποία προσέδιδε έμφαση στη μάχη περισσότερο από κάθε προηγούμενο παιχνίδι της σειράς. Στα previews, ο Travis είχε έξι όπλα, τα μισά από τα οποία ήταν για μάχη σώμα με σώμα και τα άλλα μισά πυρομαχικά. Επίσης, το πιστόλι του Travis είχε λέιζερ και ο υπήρχε μία επιλογή για τον παίκτη να φράζει περιοχές. Εκείνη την περίοδο, το παιχνίδι επρόκειτο να κυκλοφορήσει τα τέλη του 2006.

Η ανάπτυξη του παιχνιδιού μεταφέρθηκε από τη Climax Studios των Η.Π.Α. σε ένα άλλο στούντιο στο Ηνωμένο Βασίλειο ώστε να διαβεβαιωθεί ότι το τελικό προϊόν θα ήταν "ένα πιο βαρύ, επικεντρωμένο παιχνίδι που θα προσφέρει στους φανατικούς την εμπειρία που θέλουν... μία Silent Hill εμπειρία". Η ημερομηνία κυκλοφορίας του παιχνιδιού μεταφέρθηκε στο 2007. Η εκδοχή του παιχνιδιού που δέχθηκε η εταιρία ήταν μία μαύρη κωμωδία εμπνευσμένη από την τηλεοπτική σειρά Scrubs.

Η Konami επέτρεψε στην ομάδα να αλλάξει το παιχνίδι, δεδομένου ότι οι αλλαγές θα γίνονταν με το ίδιο ποσό και χρονικό πλαίσιο. Το σενάριο του παιχνιδιού, ο σχεδιασμός των περιοχών και τα τέρατα ανασχεδιάστηκαν σε μία εβδομάδα από τον Sam Barlow. Οι υπεύθυνοι ανάπτυξης άλλαξαν σκόπιμα την ατμόσφαιρα και τον τρόπο του παιχνιδιού, ώστε να θυμίζουν το πρώτο παιχνίδι. Για παράδειγμα τα τέρατα φέρονται πιο επιθετικά από αυτά των προηγούμενων παιχνιδιών, ως αναδρομή στο πρώτο Silent Hill. Οι αλλαγές δέχθηκαν καλές κριτικές από τους δημοσιογράφους. Στις 19 Αυγούστου του 2007 διέρρευσε ένα demo του παιχνιδιού στις ιστοσελίδες κατεβάσματος και η Climax Studios αρνήθηκε ότι ήταν αυτή η πηγή της διαρροής.

Το παιχνίδι αρχικά κυκλοφόρησε για το PSP στις 6 Νοεμβρίου του 2007 στη Βόρεια Αμερική, στις 16 Νοεμβρίου του ίδιου έτους στην Ευρώπη, και στις 29 Νοεμβρίου του ίδιου μήνα και έτους στην Αυστραλία και στις 6 Δεκεμβρίου στην Ιαπωνία.[3] Η Ιαπωνική εκδοχή του παιχνιδιού είχε τον τίτλο Silent Hill Zero. Στις 22 Ιανουαρίου του 2008, η Konami επιβεβαίωσε επίσημα ότι αναπτύσσεται ήδη ένα port του παιχνιδιού για το PlayStation 2. Το port κυκλοφόρησε στις 5 Μαρτίου του 2008 στη Βόρεια Αμερική, στις 16 Μαΐου του ίδιου έτους στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις 24 του ίδιου μήνα και έτους στην Αυστραλία. Έγινε διαθέσιμο στην Ευρώπη στις 28 Απριλίου του 2014 μέσω του PlayStation Network.

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σύνθεση της μουσικής του παιχνιδιού, όπως και όλων των προηγούμενων τίτλων της σειράς, έγινε από τον Άκιρα Γιαμαόκα. Το soundtrack του παιχνιδιού κυκλοφόρησε με τον τίτλο Silent Hill Zero Original Soundtracks στις 25 Ιανουαρίου του 2008 στην Ιαπωνία από την Konami Music Entertainment, Inc. Καθώς πρόκειται για σίκουελ, ο Γιαμαόκα ήθελε να εμποτίσει τη μουσική του με την ατμόσφαιρα του πρώτου Silent Hill. Τους στίχους τεσσάρων τραγουδιών έγραψε ο Joe Romersa, τα οποία ερμηνεύθηκαν από τη Mary Elizabeth McGlynn.

Silent Hill Zero Original Soundtracks
Αρ. Τίτλος Διάρκεια
1. Shot down in flames (φωνητικά της Mary Elizabeth McGlynn) 3:59
2. Meltdown 3:13
3. Evil appetite 2:05
4. Wrong is right 2:25
5. Not tomorrow 3 1:42
6. Monster Daddy 2:26
7. King of adiemus 2:28
8. Don't abuse me 1:39
9. Underworld 4" 3:06
10. Acid horse 2:10
11. O.R.T. (φωνητικά της Mary Elizabeth McGlynn) 4:23
12. Insecticide 2:11
13. Raw power 1:16
14. A million miles 1:31
15. Battle drums 2:17
16. The wicked end 2:17
17. Blow back (φωνητικά της Mary Elizabeth McGlynn) 3:13
18. Real solution 2:55
19. The healer 2:52
20. Snowblind 2:00
21. Behind the wall of sleep 2:19
22. Drowning 2:25
23. Murder song "S" 3:04
24. Not tomorrow 4 2:15
25. Theme of sabre dance 1:33
26. Hole in the sky (φωνητικά της Mary Elizabeth McGlynn) 4:10

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι περισσότερες κριτικές του παιχνιδιού όταν κυκλοφόρησε για το PSP ήταν θετικές. Το GameDaily έγραψε πως το παιχνίδι "εντυπωσιακά φέρνει όλα τα στοιχεία που αγαπάμε από το franchise Silent Hill σε μια φορητή μορφή που δουλεύει υπέροχα". Ο Kristan Reed του Eurogamer δήλωσε: "Αναμφίβολα θυμήθηκε να μείνει πιστό στην κληρονομιά της σειράς, η Climax δίνει τόσο μεγάλη προσοχή στα συστατικά των πρώτων παιχνιδιών Silent Hill που είναι βασικά ένας μη απολογητικός φόρος τιμής σε αυτά".

Κριτής Βαθμολογία
1UP.com B (PSP)
GamePro 4.5/5 (PSP)
GameSpot 6.5/10 (PSP)

6.0/10 (PS2)

GameSpy 4/5 stars (PSP)
IGN 8.0/10 (PSP)

7.0/10 (PS2)

Metacritic 78/100 (PSP)

70/100 (PS2)

PALGN 7/10 (PSP)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) redump.org.
  2. «Flauros» (στα αγγλικά). Silent Hill Wiki. http://silenthill.wikia.com/wiki/Flauros#Silent_Hill:_Origins. Ανακτήθηκε στις 2018-03-06. 
  3. Silent Hill Origins - IGN.com, http://www.ign.com/games/silent-hill-origins, ανακτήθηκε στις 2018-03-06 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]