Xbox

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η κονσόλα Xbox με το χειριστήριό της.

Το Xbox είναι οικιακή κονσόλα έκτης γενιάς της Microsoft, και το πρώτο μέρος της ομώνυμης της σειράς κονσολών. Κυκλοφόρησε στις 15 Νοεμβρίου του 2001 αρχικά στην Βόρεια Αμερική ακολουθώντας στις αγορές της Ιαπωνίας, της Ευρώπης και της Αυστραλίας. Ήταν ανταγωνιστής του PlayStation 2, του Nintendo GameCube και του Sega Dreamcast. Είναι η πρώτη Αμερικάνικης προέλευσης κονσόλα, μετά την παύση της κονσόλας Atari Jaguar, το 1996. Το όνομα Xbox προήλθε από τo API γραφικών που παράγει η Microsoft ακόμη και σήμερα, το DirectX.

Ιστορικό και ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λογότυπο της κονσόλας.

Το 1998, τέσσερις τεχνικοί του DirectX, οι Ζίμους Μπλάκλεϊ, Κέβιν Μπάχους, Τεντ Χέιζ και Ότο Μπέρκς είχαν αποφασίσει να δημιουργήσουν μια οικιακή κονσόλα που θα ανταγωνιζόταν το PlayStation 2, διότι το PlayStation είχε φέρει μια επανάσταση η οποία είχε καθηλώσει όλες τις υπόλοιπες κονσόλες του είδους και οι εκδόσεις για υπολογιστές άρχιζαν να μειώνονται. Έτσι κατά την ανάπτυξη της κονσόλας που αρχικά λεγόταν DirectX Box, είχε αποφασιστεί να γίνει πιο πειστική και σύντομη η ονομασία, και προτιμήθηκε να ονομαστεί Xbox. H Microsoft στην αρχή, αμφισβητούσε την ονομασία αναφέροντας πόσο αποτυχημένο όνομα θα είναι, αλλά μετά από πολλές αλχημείες, κατέληξε η οριστική ονομασία όπως είχε προτιμηθεί. Η πρώτη αναφορά στην κονσόλα, είχε γίνει προς στα τέλη του 1999 σε μια συνέντευξη με τον διευθυντή της εταιρείας, Μπιλ Γκέιτς διευκρινίζοντας πως θέλουν "το Xbox να γίνει η κονσόλα με την οποία θα ασχοληθούν οι καλύτεροι και δημιουργικοί παραγωγοί βιντεοπαιχνιδιών". Τελικά, η ανακοίνωση της κονσόλας έγινε στην έκθεση Game Developers Conference, το 2000. Οι ιδιότητες που είχε η κονσόλα είχαν κεντρίσει το ενδιαφέρον στους σχετικούς, ενώ το PlayStation 2 θα κυκλοφορούσε το ίδιο έτος. Η ουσία του Sega Dreamcast άρχισε ήδη να χάνεται, ζητώντας υποστήριξη στα βιντεοπαιχνίδια από τον Γκέιτς, κάτι που τελικά απέτυχε.

Τον Ιανουάριο του 2001 στην έκθεση Consumer Electronics Show, το Xbox με παρουσιαστές τον ίδιο τον Γκέιτς και τον πρώην επαγγελματία παλαιστή Dwayne "The Rock" Johnson, ακολούθως και στην έκθεση E3 του ίδιου έτους ανακοινώθηκε η κυκλοφορία και οι τιμές της. Παιχνίδια που θα κυκλοφορούσαν στην κονσόλα είχαν ήδη διαρρεύσει και κάποια από αυτά ήταν το Halo: Combat Evolved και το Dead or Alive 3.

H Microsoft περίμενε τη μέγιστη ανταπόκριση από την κοινότητα της Ιαπωνίας, αλλά τελικά την μεγαλύτερη έκανε η ευρωπαϊκή αγορά με 6 εκατομμύρια πωλήσεις, μετά τις 12 της Βόρειας Αμερικής.

Προδιαγραφές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Xbox ήταν ένας επανασυναρμολογημένος υπολογιστής Dell, γιατί η ομάδα του DirectX δεν είχε μηχανικούς για να φτιάξουν υλικό, και είχε έναν επεξεργαστή Intel Pentium III, που έτρεχε στα 773 ΜΗz, μια κάρτα γραφικών Nvidia NV2A με ταχύτητα 233 MHz, και είχε 64ΜΒ DDR1 SDRAM στα 200MHz. Επίσης ο εσωτερικός Σκληρός Δίσκος ερχόταν είτε σε 8 είτε σε 10GB, ανάλογα με την έκδοση, που ήταν στην επέκταση υλικού exFat, με ταχύτητα 5.400RPM, δηλαδή γύρω στα 230ΜΒ το δευτερόλεπτο. Επίσης για αποθήκευση, χρησιμοποιούσε κάρτες μνήμης 32ΜΒ, σχεδόν ίδιες με αυτές τις 8, 16, 32, και 128MB που χρησιμοποιούσε το PlayStation 2. Είχε και φυσικά ενσωματωμένη θύρα για καλώδιο Ethernet, και ήταν δυνατό να πάρετε έναν αντάπτορα για να έχετε ασύρματο Internet, ο οποίος μπορούσε να προμηθευτεί από τη Microsoft, είτε ξεχωριστά είτε σε Bundle. Ήταν η πρώτη κονσόλα η οποία επέτρεπε να παίζεις διαδικτυακά είτε με φίλους σε LAN, είτε σε διαφορετικές τοποθεσίες χρησιμοποιώντας την υπηρεσία Xbox Live. Τελευταίο, επέτρεπε τα παιχνίδια να τρέχουν σε 1080p (pixels) σε 60 καρέ το δευτερόλεπτο, επίσης η πρώτη κονσόλα που είχε αυτή τη δυνατότητα.

Ικανότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πλατίνα της κονσόλας με όλα της τα εξαρτήματα.

Το Xbox είχε ιδιότητες που το έκαναν ασφαλώς ανταγωνιστικό προς τις υπόλοιπες της ίδιας γενιάς. Συγκεκριμένα, είχε ενσωματωμένο έναν μικροεπεξεργαστή της Intel που ήταν αρχικά κατασκευασμένος για υπολογιστή ενώ άλλη μια ενδιαφέρουσα ιδιότητα ήταν το μέγεθος και το βάρος που είχε, όμοιο με ενός υπολογιστή της εποχής εκείνης και επίσης ήταν η πρώτη κονσόλα που είχε εσωτερικό σκληρό δίσκο. Τον Νοέμβριο του 2002, η Microsoft κυκλοφόρησε την online υπηρεσία Xbox Live για πρώτη φορά, η οποία ήταν σαφώς πιο αποδοτική από αυτές της Sega και της Sony. Επιπλέον, η δημοφιλία που απέκτησε από το βιντεοπαιχνίδι Halo 2, έφερε την κονσόλα στην δεύτερη θέση πωλήσεων, ξεπερνώντας την πρωτότυπη ιδέα του GameCube.

H κάρτα γραφικών που υπήρχε στην κονσόλα ήταν ειδικά κατασκευασμένη για αυτόν τον ρόλο, και ήταν μια NV2A της γνωστής Nvidia. Η κάρτα αυτή είχε 7.3 Gigaflops με αποτέλεσμα να μεταφέρει στο μέγιστο, 932 megapixels to δευτερόλεπτο.

Τέλος το λογισμικό που τρέχει είναι όμοιο με αυτό των τότε Windows και το πρόγραμμα γραφικών ήταν το Direct3D 8.1, και πάλι ίδιο με αυτό των Windows.

Παραγωγή και πωλήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήπειρος Πωλήσεις Πρώτη κυκλοφορία
Βόρεια Αμερική 16 εκατομμύρια 15 Νοεμβρίου 2001
Ευρώπη 6 εκατομμύρια 14 Μαρτίου 2002
Ασία-Ωκεανία 2 εκατομμύρια 22 Φεβρουαρίου 2002
Παγκοσμίως 24 εκατομμύρια

Την ημέρα κυκλοφορίας του, ο προωθούμενος αριθμός των κονσολών στην Βόρεια Αμερική είχε κιόλας ολοκληρωθεί. Εντός τριών μηνών πουλήθηκαν 1,3 εκατομμύρια Xbox ξεπερνώντας σε αυτό το συμβάν όλες τις παραγωγές πρώτου τριμήνου κάτι που ισχύει ακόμη και σήμερα. Μέχρι τον Μάιο του 2006, πουλήθηκαν 24 εκατομμύρια Xbox εκ των οποίων τα περισσότερα ήταν στην Βόρεια Αμερική. Ανέκαθεν το Xbox ήταν πίσω από το Playstation 2, κάτι που όμως τον Απρίλιο του 2004 αντιστράφηκε με το Xbox να ξεπερνά το Playstation 2 στην Αμερική. Επίσης, στην Microsoft η παραγωγή ενός Xbox κόστιζε 500 ευρώ, και μετά τα πούλαγαν για 200 ευρώ, και επειδή είχε καλύτερες προδιαγραφές από το PlayStation 2 (που είχε την ίδια τιμή), το PlayStation 2 είχε τώρα τιμή 100 ευρώ.