PlayStation 1

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από PlayStation)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
PlayStation logo wordmark 1994to2009.svg
Playstation logo colour.svg

Το PlayStation (ή αλλιώς PS, PSone, PS1, PSX) είναι 32-bit κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών πέμπτης γενιάς, η οποία κυκλοφόρησε από την εταιρεία Sony Computer Entertainment το Δεκέμβριο του 1994 στην Ιαπωνία και τον Σεπτέμβριο του 1995 σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Είναι μία από τις πιο επιτυχημένες κονσόλες όλων των εποχών.

Το PlayStation είναι η πρώτη κονσόλα της σειράς PlayStation, η οποία περιλαμβάνει κονσόλες και φορητές παιχνιδομηχανές. Συνέχειες και αναβαθμίσεις της αποτελούν τα εξής: Net Yaroze, PSone, PSX, PocketStation (το πρώτο φορητό σύστημα PlayStation), PlayStation 2, PlayStation Portable, PlayStation 3 και PlayStation 4.

Έως τις 31 Μαρτίου 2005, το PlayStation μαζί με το PSone, από κοινού, έφτασαν σε συνολικές πωλήσεις τα 102,49 εκατομμύρια μονάδες. Έως τον Ιούλιο του 2008, το PlayStation είχε πουλήσει 102 εκατομμύρια μονάδες. Η Sony σταμάτησε την παραγωγή του το Μάρτιο του 2006, 11 χρόνια μετά την αρχική του διάθεση.

Λειτουργίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

PSX-Console-wController.jpg

Το PlayStation, εκτός από το να παίζει παιχνίδια, έχει τη δυνατότητα να διαβάζει και να παίζει CD μουσικής. Το πρόγραμμα μουσικής μπορεί να αναμιγνύει τη σειρά των τραγουδιών, να δημιουργήσει λίστα εκτέλεσης των κομματιών, να κάνει επανάληψη ενός τραγουδιού ή και όλου του CD. Αυτή η λειτουργία, καθώς και η λειτουργία διαχείρισης της κάρτας μνήμης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν απλώς ξεκινώντας την κονσόλα, χωρίς την τοποθέτηση CD.

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το επίσημο χειριστήριο της πρώτης κονσόλας της SONY.

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2007, συνολικά 7.918 διαφορετικοί τίτλοι βιντεοπαιχνιδιών είχαν διανεμηθεί παγκοσμίως. Έως τις 31 Μαρτίου 2007, η συνολική διανομή έφτασε τα 962 εκατομμύρια τεμάχια. Το τελευταίο παιχνίδι που κυκλοφόρησε για το PlayStation ήταν το FIFA Football 2005. Αξίζει να αναφερθεί ότι, στις 26 Ιουλίου 2007 στην Ιαπωνία και στις 18 Μαρτίου 2008 στις ΗΠΑ, κυκλοφόρησε το Metal Gear Solid: The Essential Collection, το οποίο περιείχε νέες εκδόσεις του παιχνιδιού Metal Gear Solid που είχε κυκλοφορήσει για το αυθεντικό PlayStation. Τα CD ήταν γραμμένα με τον τρόπο αποθήκευσης δεδομένων του PlayStation και ήταν δυνατό να αναπαραχθούν από τα PlayStation και PSone.

Ο τίτλος με τις υψηλότερες πωλήσεις, για το PlayStation, ήταν το Gran Turismo με 10,85 εκατομμύρια τεμάχια (έως 30 Απριλίου 2008).

Περίοδος διάθεσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

PSone-Console-Set-NoLCD.jpg

Με διάρκεια 11 ετών, το PlayStation είχε μια από τις μακρύτερες περιόδους διάθεσης στην αγορά των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Στις 23 Μαρτίου 2006, η Sony ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την παραγωγή.

Διάδοχοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

PlayStation 2[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: PlayStation 2

Ο άμεσος διάδοχος του PlayStation είναι το PlayStation 2, το οποίο είναι συμβατό με την παλιότερη τεχνολογία του προκατόχου του, δηλαδή μπορεί να παίξει όλα τα παιχνίδια του PlayStation. Σε αντίθεση με προσομοιωτές παιχνιδιών (emulators) που τρέχουν σε PC, το PlayStation 2 στην ουσία περιλαμβάνει τον αρχικό επεξεργαστή του PlayStation, επιτρέποντάς του να παίξει τα παλιότερα παιχνίδια όπως ακριβώς έπαιζαν στην προηγούμενη κονσόλα. Για τα παιχνίδια του PlayStation 2, ο εν λόγω επεξεργαστής, με ονομασία IOP, χρησιμοποιείται για δευτερεύουσες λειτουργίες (κάρτες μνήμης, λειτουργία του DVD, δίκτυο). ‘Όπως και στην περίπτωση του προκατόχου του, το PS2, κατασκευάστηκε εξολοκλήρου από τη Sony.

PlayStation 3[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: PlayStation 3

Η Τρίτη γενιά PlayStation γνωστή ως PlayStation 3 (σύντμηση: PS3) κυκλοφόρησε στις 11 Νοεμβρίου 2006 στην Ιαπωνία, στις 17 Νοεμβρίου 2006 στη Βόρεια Αμερική και στις 23 Μαρτίου 2007 στην Ευρώπη. Το PlayStation 3 ήταν αρχικά συμβατό με όλα τα παιχνίδια των PlayStation και PlayStation 2, όμως εξαιτίας της αφαίρεσης του επεξεργαστή του PlayStation 2 (Emotion Engine Chip) ύστερα από την κυκλοφορία της έκδοσης των 40 GB, η δυνατότητα να παίζει δίσκους του PlayStation 2 έχει περιοριστεί στην προσομοίωση αυτών, παράλληλα είναι δυνατό να παίζει παιχνίδια του αυθεντικού PlayStation. Ενώ τα παιχνίδια του PS3 δεν έχουν περιορισμούς σχετικά με τη γεωγραφική τοποθεσία, τα παιχνίδια των PlayStation και PlayStation 2 εξακολουθούν να παίζουν μόνο σε κονσόλες από την ίδια περιοχή. Η νεώτερη και λεπτότερη εκδοχή (Slim) του PS3 κυκλοφόρησε το 2009 και δεν έχει καθόλου τη δυνατότητα να παίζει παιχνίδια του PlayStation 2 ενώ συνεχίζει να παίζει τα παιχνίδια του αρχικού PlayStation.

PlayStation 4[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: PlayStation 4

Κυκλοφόρησε το 2013.

PlayStation Portable[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: PlayStation Portable

Το PlayStation Portable (PSP) είναι φορητή παιχνιδομηχανή η οποία κυκλοφόρησε στα τέλη του 2004. Το PSP έχει τη δυνατότητα να παίξει παιχνίδια του PlayStation εφόσον τα κατεβάσεις μέσω του διαδικτυακού καταστήματος της Sony καθώς επίσης μπορεί να παίξει κάθε παιχνίδι οποιοδήποτε PlayStation game χρησιμοποιώντας τη λειτουργία απομακρυσμένου ελέγχου του PlayStation 3 ενόσω υπάρχει δίσκος στο PlayStation 3. Η Sony ελπίζει να κυκλοφορήσει όλα τα παιχνίδια όλων των PlayStation σταδιακά.

PSP Go[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: PSP Go

Το PSP Go είναι επίσης μια φορητή παιχνιδομηχανή η οποία κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2009. Το PSP Go, έχει πολλά κοινά στοιχεία με το PS3, αφού έχει μεγαλύτερη ποιότητα γραφικών από ότι έχει το αρχικό PSP. Η μορφή της κονσόλας αυτής, είναι πιο καμυλωτή και πιο σύγχρονη βέβαια, ενώ έχει στην διάθεση του και πιο ωραίους τίτλους.

PlayStation Vita[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: PlayStation Vita

Το PlayStation Vita (PS VITA) είναι μια φορητή κονσόλα παιχνιδιών της Sony Computer Entertainment. Είναι ο διάδοχος του PlayStation Portable και είχε κυκλοφορήσει στην Ιαπωνία και τμήματα της Ασίας στις 17 Δεκεμβρίου, 2011. Κυκλοφόρησε στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική στις 22 Φεβρουαρίου 2012 και στην Αυστραλία στις 23 Φεβρουαρίου 2012. Περιλαμβάνει δύο αναλογικούς μοχλούς, και υποστηρίζει bluetooth, WiFi και οθόνη αφής 5 ιντσών. Επίσης, προαιρετικά διαθέτει 3G.

Υστεροφημία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επιτυχία του PlayStation οδήγησε στο τέλος της εποχής των κονσολών με κασέτες (cartridges). Παρότι δεν ήταν το πρώτο σύστημα που έκανε χρήση οπτικού δίσκου, ήταν το πρώτο εμπορικά επιτυχημένο και κατέληξε να αναμετρηθεί με την τελευταία κονσόλα με φυσίγγια, το Nintendo 64. Η Nintendo εξέφραζε δημόσια τη δυσπιστία της σχετικά με τη χρήση CD και DVD για την αποθήκευση παιχνιδιών, παραθέτοντας ως επιχείρημα το μεγαλύτερο χρόνο φόρτωσης καθώς ζητήματα σχετικά με την αντοχή των αποθηκευτικών αυτών μέσων. Είναι ευρέως διαδεδομένη η θεωρία ότι η εταιρεία είχε ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία σχετικά με την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, δεδομένου ότι η εταιρεία είχε την αποκλειστικότητα πολλών παιχνιδιών και δεν έκανε χρήση πολλών τίτλων από άλλες εταιρείες. Η διαρκώς αυξανόμενη πολυπλοκότητα των παιχνιδιών (σε περιεχόμενο, γραφικά και ήχο) έσπρωξε τις κασέτες στα όριά τους, σχετικά με τις αποθηκευτικές τους δυνατότητες. Ακόμη, τα CD θεωρήθηκαν καλύτερη επιλογή από τους κατασκευαστές, λόγω του ιδιαιτέρως χαμηλότερου κόστους παραγωγής τους καθώς και της ελαστικότητας που αυτά προσέφεραν (είναι ευκολότερο να τροποποιηθεί η παραγωγή ανάλογα με τη ζήτηση). Εν συνεχεία, ήταν δυνατό να μεταφέρουν αυτή τη μείωση του κόστους στον τελικό καταναλωτή.

Για τις εταιρείες ένα πολύ μεγάλο μειονέκτημα των CD ήταν η παράνομη αντιγραφή τους που έγινε εύκολη με την έλευση των συσκευών αντιγραφής του καθώς και των τροποποιητικών τσιπς. Παρά το μειονέκτημα αυτό για τα CD, η Sony τα υποστήριξε έναντι των φυσιγγίων και βοήθησε στην προώθηση της χρήσης των CD ως μέσα αποθήκευσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Η απόπειρά αυτή στέφτηκε με επιτυχία, το PlayStation έχει πουλήσει γύρω 102 εκατομμύρια κονσόλες παγκοσμίως.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα