PlayStation 2

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το PlayStation 2 ή PS2 (Ιαπ:プレイステーション2 Pureisutēshon Tsū) είναι μια 128-bit κονσόλα παιχνιδιών έκτης γενιάς, η οποία κυκλοφόρησε από την εταιρεία Sony Computer Entertainment. Είναι ο διάδοχος του PlayStation και ο πρόγονος του PlayStation 3. Το PlayStation 2 είναι μια παιχνιδομηχανή της σειράς PlayStation, η οποία περιλαμβάνει κονσόλες και φορητές παιχνιδομηχανές. Η κατασκευή της ανακοινώθηκε το Μάρτιο του 1999 και κυκλοφόρησε ένα χρόνο αργότερα στην Ιαπωνία. Οι κύριοι ανταγωνιστές του ήταν το Dreamcast της Sega, το Xbox της Microsoft και το Gamecube της Nintendo.

Το PS2 είναι η κονσόλα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, έως σήμερα, έχοντας φτάσει τα 155,1 εκατομμύρια τον Μάρτιο του 2012. Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian στις 4 Ιανουαρίου 2013 η Sony ανακοίνωσε την λήξη της παραγωγής της κονσόλας παγκοσμίως. Ο λόγος είναι το Playstation 4, το οποίο κυκλοφόρησε στην Ελλάδα στις 13 Δεκεμβρίου του 2013.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Απρίλη του 1999 κυκλοφόρησαν οι πρώτες ειδήσεις από τη διάδοχο του PlayStation, λίγο μετά από το λανσάρισμα της Dreamcast. Αν και η Sony έχει κρατήσει μυστικές τις λεπτομέρειες της ανάπτυξης του PlayStation 2, οι εργασίες στην κονσόλα ξεκίνησαν περίπου όταν κυκλοφόρησε το αρχικό PlayStation (στα τέλη του 1994). Οι Insiders δήλωσαν ότι αναπτύχθηκε στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ από πρώην μέλη της Argonaut Software. Μέχρι το 1997 είχε διαρρεύσει στον τύπο η λέξη ότι η κονσόλα θα είχε συμβατότητα με το αρχικό PlayStation, ένα ενσωματωμένο πρόγραμμα αναπαραγωγής DVD και σύνδεση στο Διαδίκτυο. Επισήμως, ωστόσο, η Sony συνέχισε να αρνείται ότι αναπτύσσεται διάδοχος του PlayStation. Η Sony ανακοίνωσε το PlayStation 2 (PS2) την 1η Μαρτίου 1999. Η κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών τοποθετήθηκε ως ανταγωνιστής του Dreamcast της Sega, της πρώτης κονσόλας έκτης γενιάς που κυκλοφόρησε, αν και τελικά οι κύριοι αντίπαλοι του PS2 ήταν το GameCube της Nintendo και η Microsoft Xbox. Το ίδιο το Dreamcast ξεκίνησε πολύ επιτυχώς στη Βόρεια Αμερική αργότερα εκείνο το έτος, πουλώντας πάνω από 500.000 μονάδες μέσα σε δύο εβδομάδες.

Λίγο μετά την κυκλοφορία του Dreamcast στη Βόρεια Αμερική η κυκλοφορία του PlayStation 2 ήταν λιγότερο εντυπωσιακή, αν τη συγκρίνει κάποιος με το καλά σχεδιασμένο λανσάρισμα που πραγματοποίησε η Sega για την Dreamcast, με σκοπό να προσελκύσει τους καταναλωτές.

Οι αρχικές θεαματικές πωλήσεις του PlayStation 2, οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία του προκατόχου του, το PlayStation, καθώς και το γεγονός ότι είναι συμβατό με αυτό το παιχνίδι. Μόνο στην Ιαπωνία στην πρώτη εβδομάδα του πωλήθηκαν περίπου 900.000 κονσόλες. Αργότερα, η Sony κέρδισε περισσότερη δημοτικότητα χάρη στους δυνατούς τίτλους και στην ανάπτυξη των εξελιγμένων περιφερειακών από τρίτους.

Η Sony παρουσίασε το PlayStation 2 στο Tokyo Game Show στις 20 Σεπτεμβρίου 1999. Η Sony παρουσίασε πλήρως παιχνίδια επίδειξης των επερχόμενων παιχνιδιών PlayStation 2, συμπεριλαμβανομένων των Gran Turismo 2000 (που αργότερα κυκλοφόρησαν ως Gran Turismo 3: A-Spec) και Tekken Tag Tournament-που έδειξαν τις γραφικές ικανότητες και τη δύναμη της κονσόλας.

Το PS2 κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2000 στην Ιαπωνία, τον Οκτώβριο στη Βόρεια Αμερική και τον Νοέμβριο στην Ευρώπη. Οι πωλήσεις της κονσόλας, των παιχνιδιών και των αξεσουάρ κέρδισαν 250 εκατομμύρια δολάρια την πρώτη ημέρα, ξεπερνώντας τα 97 εκατομμύρια δολάρια που πραγματοποιήθηκαν την πρώτη ημέρα του Dreamcast. Αμέσως μετά την κυκλοφορία του, ήταν δύσκολο να βρεθούν μονάδες PS2 στα ράφια λιανικής λόγω καθυστερήσεων στην κατασκευή. Μια άλλη επιλογή ήταν η αγορά της κονσόλας στο διαδίκτυο μέσω ιστότοπων δημοπρασιών όπως το eBay, όπου οι άνθρωποι πλήρωναν πάνω από χίλια δολάρια για την κονσόλα. Το PS2 πωλήθηκε αρχικά καλά εν μέρει με βάση τη δύναμη της μάρκας PlayStation και τη συμβατότητα της κονσόλας, πουλώντας πάνω από 980.000 μονάδες στην Ιαπωνία έως τις 5 Μαρτίου 2000, μία ημέρα μετά την κυκλοφορία. Αυτό επέτρεψε στο PS2 να αξιοποιήσει τη μεγάλη βάση εγκατάστασης που δημιουργήθηκε από το PlayStation - ένα άλλο σημαντικό σημείο πώλησης σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Αργότερα, η Sony πρόσθεσε νέα κιτ ανάπτυξης για προγραμματιστές παιχνιδιών και περισσότερες μονάδες PS2 για τους καταναλωτές. Η ενσωματωμένη λειτουργικότητα του PS2 διεύρυνε επίσης το κοινό του πέρα ​​από το gamer, καθώς η τιμή του για το ντεμπούτο ήταν η ίδια ή μικρότερη από μια αυτόνομη συσκευή αναπαραγωγής DVD. Αυτό έκανε την κονσόλα μια χαμηλού κόστους είσοδο στην αγορά οικιακού κινηματογράφου.

Η επιτυχία του PS2 στα τέλη του 2000 προκάλεσε προβλήματα στη Sega τόσο οικονομικά όσο και ανταγωνιστικά, και η Sega ανακοίνωσε τη διακοπή του Dreamcast τον Μάρτιο του 2001, μόλις 18 μήνες μετά την επιτυχημένη κυκλοφορία του από τη Δύση. Παρά το γεγονός ότι το Dreamcast εξακολουθούσε να λαμβάνει υποστήριξη έως το 2001, το PS2 παρέμεινε η μόνη κονσόλα έκτης γενιάς για πάνω από 6 μήνες πριν αντιμετωπίσει ανταγωνισμό από νέους αντιπάλους: το GameCube της Nintendo και το Xbox της Microsoft. Πολλοί αναλυτές προέβλεψαν μια στενή αντιστοίχιση τριών κατευθύνσεων μεταξύ των τριών κονσολών. Το Xbox είχε το πιο ισχυρό υλικό, ενώ το GameCube ήταν η φθηνότερη κονσόλα και η Nintendo άλλαξε την πολιτική της για να ενθαρρύνει προγραμματιστές τρίτων. Ενώ το PlayStation 2 θεωρητικά είχε τις πιο αδύναμες προδιαγραφές από τα τρία, είχε ένα ξεκίνημα λόγω της εγκατεστημένης βάσης και της ισχυρής δέσμευσης προγραμματιστή, καθώς και ενός ενσωματωμένου DVD player (το Xbox απαιτούσε προσαρμογέα, ενώ το GameCube δεν είχε υποστήριξη εξ ολοκλήρου ). Ενώ η αρχική σειρά παιχνιδιών του PlayStation 2 θεωρήθηκε μέτρια, αυτό άλλαξε κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου του 2001 με την κυκλοφορία πολλών παιχνιδιών blockbuster που διατήρησαν τη δυναμική των πωλήσεων του PS2 και απέκρουσαν τους νεότερους αντιπάλους του. Η Sony αντιμετώπισε επίσης το Xbox εξασφαλίζοντας προσωρινά τα αποκλειστικά PlayStation 2 για πολυαναμενόμενα παιχνίδια όπως η σειρά Grand Theft Auto και το Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty.

Η Sony μείωσε την τιμή της κονσόλας τον Μάιο του 2002 από 299 $ σε 199 $ στη Βόρεια Αμερική, καθιστώντας την ίδια τιμή με το GameCube και 100 $ λιγότερο από το Xbox. Σχεδιάζει επίσης να μειώσει την τιμή στην Ιαπωνία εκείνη την περίοδο. Μείωσε την τιμή δύο φορές στην Ιαπωνία το 2003. Το 2006, η Sony μείωσε το κόστος της κονσόλας εν αναμονή της κυκλοφορίας του PlayStation 3.

Σε αντίθεση με το Dreamcast της Sega, η Sony αρχικά έδωσε λίγη έμφαση στα διαδικτυακά παιχνίδια κατά τα πρώτα χρόνια της, αν και αυτό άλλαξε με την κυκλοφορία του Xbox με δυνατότητα διαδικτύου. Ταυτόχρονα με την κυκλοφορία του Xbox Live, η Sony κυκλοφόρησε το PlayStation Network Adapter στα τέλη του 2002, με αρκετούς διαδικτυακούς τίτλους πρώτου μέρους που κυκλοφόρησαν μαζί του, όπως οι SOCOM US Navy SEALs για να επιδείξουν την ενεργό υποστήριξή του στο παιχνίδι στο Διαδίκτυο. Η Sony επίσης διαφημίστηκε έντονα και το ηλεκτρονικό της μοντέλο είχε την υποστήριξη της Electronic Arts (EA). Η EA δεν προσέφερε τίτλους στο διαδίκτυο Xbox μέχρι το 2004. Αν και η Sony και η Nintendo ξεκίνησαν καθυστερημένα και αν και οι δύο ακολούθησαν ένα αποκεντρωμένο μοντέλο διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών, όπου η ευθύνη ανήκει στον προγραμματιστή να παρέχει τους διακομιστές, οι κινήσεις της Sony έκαναν τα παιχνίδια στο διαδίκτυο ένα σημαντικό σημείο πώλησης του PS2.

Τον Σεπτέμβριο του 2004, εγκαίρως για την κυκλοφορία του Grand Theft Auto: San Andreas, η Sony αποκάλυψε ένα νεότερο, πιο λεπτό PS2. Προετοιμασία για την κυκλοφορία των νέων μοντέλων (SCPH-700xx-9000x), η Sony σταμάτησε να κατασκευάζει τα παλαιότερα μοντέλα (SCPH-3000x-500xx) για να αφήσει το κανάλι διανομής να αδειάσει το απόθεμά του από τις μονάδες. Μετά από μια εμφανή κατασκευή το ζήτημα - η Sony φέρεται να υποτίμησε τη ζήτηση - προκάλεσε κάποια αρχική επιβράδυνση στην παραγωγή της νέας μονάδας που προκλήθηκε εν μέρει από ελλείψεις μεταξύ του χρόνου που η Sony διέλυσε τις παλιές μονάδες και οι νέες μονάδες ήταν έτοιμες. Το ζήτημα επιδεινώθηκε στη Βρετανία όταν ένα ρωσικό δεξαμενόπλοιο έμεινε κολλημένο στη Διώρυγα του Σουέζ, εμποδίζοντας ένα πλοίο από την Κίνα που μετέφερε PS2 με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας τον Νοέμβριο, οι βρετανικές πωλήσεις ανήλθαν σε 6.000 μονάδες - σε σύγκριση με 70.000 μονάδες μερικές εβδομάδες πριν. Υπήρχαν ελλείψεις σε περισσότερα από 1.700 καταστήματα στη Βόρεια Αμερική την προηγούμενη ημέρα των Χριστουγέννων.

Διάδοχοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο διάδοχος του PlayStation 2 είναι το PlayStation 3. Η Τρίτη γενιά PlayStation γνωστή και ως PS3, κυκλοφόρησε στις 11 Νοεμβρίου 2006 στην Ιαπωνία, στις 17 Νοεμβρίου 2006 στη Βόρεια Αμερική και στις 23 Μαρτίου 2007 στην Ευρώπη. Το PlayStation 3 ήταν αρχικά συμβατό με όλα τα παιχνίδια των PlayStation και PlayStation 2, όμως εξαιτίας της αφαίρεσης του επεξεργαστή του PlayStation 2 (Emotion Engine Chip) ύστερα από την κυκλοφορία της έκδοσης των 40 GB, η δυνατότητα να παίζει δίσκους του PlayStation 2 έχει περιοριστεί στην προσομοίωση αυτών. Ενώ τα παιχνίδια του PS3 δεν έχουν περιορισμούς σχετικά με τη γεωγραφική τοποθεσία, τα παιχνίδια των PlayStation και PlayStation 2 εξακολουθούν να παίζουν μόνο σε κονσόλες από την ίδια περιοχή. Η νεώτερη και λεπτότερη εκδοχή (Slim) του PS3 κυκλοφόρησε το 2009 και δεν έχει καθόλου τη δυνατότητα να παίζει παιχνίδια του PlayStation 2 ενώ συνεχίζει να παίζει τα παιχνίδια του αρχικού PlayStation.

Το λογότυπο της κονσόλας

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]