Τέχνης Φλόγα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τέχνης Φλόγα είναι η ονομασία του εικαστικού θεσμού της Βόρειας Ελλάδας που τελoύσε αρχικά υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού, Μακεδονίας- Θράκης, Ανάπτυξης και άλλων Υπουργείων.Οι εκθέσεις του στηρίχτηκαν από Δήμους και από τις υπάρχουσες τότε Νομαρχίες.Δημιουργήθηκε από τον εκδότη-δημοσιογράφο Σταύρο Δεληγιάννη του εκδοτικού και ραδιοφωνικού συγκροτήματος ΝΕΑΠΟΛΙΣ της Μακεδονίας και τον εκδότη-δημοσιογράφο Κώστα Χατζηγεωργίου.

Το 2000 ο εικαστικός θεσμός «Τέχνης Φλόγα» προσκάλεσε τον καταξιωμένο Έλληνα ζωγράφο Α. Φασιανό στην Καβάλα και πραγματοποίησε προς τιμή του 2 αναδρομικές εκθέσεις με έργα του στο χώρο του ξενοδοχείου Ιμαρέτ (9-11 Ιουνίου) στη Καβάλα και σε χώρο της Μακρυάμμου στη Θάσο (20-27 Αυγούστου ) [1]. Η απήχηση στο κοινό, η επιτυχία των εκδηλώσεων,η οργάνωση και η προσέλευση επισκεπτών γοήτευσαν τον δημιουργό και έτσι παρουσίασε το 2002 στο νησί της Σαμοθράκης Πορτοφόλιο με τα έργα του με κεντρικό τίτλο “Οι νικητές στη νίκη της Σαμοθράκης” σε μια νέα έκθεση που διοργανώθηκε πάλι από τον εικαστικό θεσμό από τις 1 ως τις 6 Σεπτεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του νησιού.

Από το ξεκίνημα του ο εικαστικός θεσμός είχε εντάξει στο δυναμικό τον διακεκριμένο θεωρητικό και ιστορικό τέχνης Λεόντιο Πετμεζά γνωστό για την σημαντική παρουσία και την πολύχρονη προσφορά του στη τέχνη, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς συνεργάστηκε ως επιστημονικός σύμβουλος και καλλιτεχνικός διευθυντής στη διοργάνωση των εκθέσεων του θεσμού και επίσης δίδαξε ιστορία τέχνης σε φοιτητές σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η πρώτη ομαδική έκθεση του εικαστικού Θεσμού έγινε με μεγαλειώδες δρώμενο τέχνης και πολιτισμού το καλοκαίρι του 2004 στη Καβάλα με τη συμμετοχή 32 Ελλήνων και διεθνών δημιουργών στο χώρο του Αμφιθεάτρου του Διοικητηρίου και εγκαινιάστηκε στις 16 Αυγούστου από προσωπικότητες της πόλης με διάρκεια ως τις 19 Αυγούστου. Οι εκθέσεις συνεχίστηκαν στις πόλεις Ξάνθη(20-23 Αυγούστου),Δράμα(26-29 Αυγούστου),Κομοτηνή(2-5 Σεπτεμβρίου),Αλεξανδρούπολη(10-13 Σεπτεμβρίου),Σαμοθράκη(16-19 Σεπτεμβρίου),Σέρρες(23-26 Σεπτεμβρίου). Την εποχή αυτή ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που ήταν παράλληλα και Υπουργός Πολιτισμού έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον νέο εικαστικό θεσμό της Βόρειας Ελλάδας.

Το 2005 από τον Μαιο ως τον Δεκέμβριο παρουσίασε εκθέσεις στις πόλεις Θεσσαλονίκη (25 Μαίου-4 Ιουνίου),Σέρρες(23-27 Ιουνίου),Σαμοθράκη(30 Ιουνίου-4 Ιουλίου),Καβάλα(19-23 Ιουνίου),Ξάνθη(3-8 Σεπτεμβρίου),Δράμα(18-22 Σεπτεμβρίου),Γρεβενά(13-17 Οκτωβρίου),Κατερίνη(15-19 Οκτωβρίου),Κοζάνη(22-26 Οκτωβρίου),Φλώρινα(4-8 Νοεμβρίου ),Καστοριά(5-9 Νοεμβρίου),Πτολεμαΐδα(16-20 Νοεμβρίου),Κιλκίς(21-25 Νοεμβρίου),Τρίπολη(2-6 Δεκεμβρίου),Έδεσσα(9-13 Δεκεμβρίου),Ιερισσός(16-20 Δεκεμβρίου),Θάσος(26-30 Δεκεμβρίου).

Το 2005 κυκλοφόρησε από το Υπουργείο Πολιτισμού πολυτελές λεύκωμα για τα δρώμενα τέχνης και πολιτισμού του θεσμού με πλούσιο φωτογραφικό .

Το 2006 παρουσίασε τη μεγαλύτερη ομαδική έκθεση 94 καλλιτεχνών ,ζωγραφικής, γλυπτικής, γραφικών,αγιογραφίας, μικτής τεχνικής, εγκατάστασης, φωτογραφίας και ψηφιακής τέχνης, η οποία περιόδευσε σε 20 πόλεις, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Φλώρινα. Ξεκίνησε από τον Ιούνιο και τελείωσε τον Δεκέμβριο 2006 παρουσιάζοντας ουσιαστικά ένα πλήρες Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών. Εκτός από τη παρουσίαση διάφορων μορφών απόδοσης και δημιουργίας στα πλαίσια του θεσμού γίνονται μαθήματα ιστορίας τέχνης και ζωγραφικής σε μαθητές και φοιτητές. Σημαντικές προσωπικότητες εγκαινίασαν κατά καιρούς τα δρώμενα τέχνης και πολιτισμού του εικαστικού θεσμού. Μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο πρώην Υφυπουργός Πολιτισμού και τώρα Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης,ο π.Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης,οι π.Υπουργοί Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος,Πάρις Κουκουλόπουλος,Νίκος Τσιαρτσώνης, Γεώργιος Κωνσταντόπουλος ,οι βουλευτές Ιωάννης Αμοιρίδης,Γιώργος Λιάνης, ιστορικοί τέχνης,άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών και άλλοι.

Την περίοδο 2006-2007 παρουσίασε την ομαδική έκθεση καταξιωμένων δημιουργών με τίτλο Χρώμα στο χρόνο 20ος-21ος αιώνας σε χώρους τέχνης της Αθήνας,της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας.Στην έκθεση εκτέθηκαν έργα των:Αλέκου Φασιανού,Γιάννη Γαΐτη,Νικηφόρου Λύτρα,Γιώργου Σικελιώτη,Νικολάου Γύζη,Παναγιώτη Τέτση,Ουμβέρτου Αργυρού,Επαμεινώνδα Θωμόπουλου,Νίκου Χατζηκυριάκου- Γκίκα και άλλων.

O θεσμός έχει παρουσιάσει εκθέσεις σε εναλλακτικούς χώρους,σε αίθουσες τέχνης και στην ύπαιθρο όπως στον ποταμό Νέστο με τον τίτλο Οpen air,[2],σε χώρο τέχνης στην Κορυτσά και σε χώρο τέχνης του Κατάρ.

Με γνώμονα πάντα την αναγκαιότητα του κοινού για τα πολιτιστικά γεγονότα ,με οργάνωση και στελέχωση στηρίζει και οργανώνει σπονδυλωτές εκθέσεις με ιδιωτική πρωτοβουλία συνεχίζοντας την δραστηριότητα του στη διάρκεια των χρόνων.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Τέχνης Φλόγα». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Αυγούστου 2013. Ανακτήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2008. 
  2. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Αυγούστου 2009. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τέχνης Φλόγα,έκδοση Εκπαιδευτικής,Εικαστικής,Καλλιτεχνικής Εταιρείας(2004)
  • Τέχνης Φλόγα,έκδοση του Υπουργείου Πολιτισμού(2005)