Σούπερμαν: Τα Χρόνια της Νιότης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σούπερμαν: Τα Χρόνια της Νιότη
Smallville
The word "SMALLVILLE" appears in red, block letters in front of a background of a small town as a meteor shower occurs.
ΕίδοςΔράμα, φαντασία
ΔημιουργοίJerry Siegel
Joe Shuster
ΠρωταγωνιστέςΤομ Γουέλινγκ
Κριστίν Κρεκ
Μάικλ Ρόζενμπαουμ
Άλισον Μακ
ΧώραΗΠΑ
Αριθμός επεισοδίων218 (10 κύκλοι)
Παραγωγή
ΠαραγωγήAlfred Gough
Miles Millar
Mike Tollin
Brian Robbins
Joe Davola
Διάρκεια± 42' (ανα Επεισόδιο)
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςThe WB (2001-2006)
The CW (2006–2011)
Star Channel (Ελλάδα)
Αναλογία πλευρών4:3, 16:9
Προβολή16 Οκτωβρίου 2001
13 Μαΐου 2011

Το Smallville είναι αμερικανική υπερηρωική σειρά επιστημονικής φαντασίας και δράσης, η οποία παρουσιάζει τα εφηβικά χρόνια του Κλάρκ Κέντ πρίν γίνει ο Σούπερμαν.[1] Στη σειρά πρωταγωνιστούν οι Τομ Γουέλινγκ, Κριστίν Κρεκ, Μάικλ Ρόζενμπαουμ και Άλισον Μακ. Η σειρά είναι βασισμένη στα κόμικς της DC με τον ομώνυμο χαρακτήρα κι έκανε πρεμιέρα στην Αμερική, στις 16 Οκτωβρίου του 2001, μέσα από τη συχνότητα του τηλεοπτικού σταθμού The WB, από όπου πρόβαλλε τις πρώτες πέντε σεζόν. Από την έκτη σεζόν μέχρι και τη δέκατη, η σειρά μεταδίδονταν απο το σταθμό The CW. Η σειρά ολοκληρώθηκε μετά από δέκα σεζόν στις 13 Μαΐου του 2011, έχοντας προβάλλει 218 επεισόδια.[2]

Στην Ελλάδα η σειρά μεταδόθηκε μέσα από τη συχνότητα του Star Channel, με τον τίτλο Σούπερμαν: Τα χρόνια της Νιότης.[3]

Τηλεοπτικοί κύκλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτος κύκλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον πρώτο κύκλο γίμεται η εισαγωγή των τακτικών ρόλων και ιστοριών που συχνά περιλαμβάνουν έναν κακό που παρουσιάζει μια δύναμη από έκθεσή του σε κρυπτονίτη. Οι Gough and Millar (συγγραφή/παραγωγή) μηχανεύτηκαν την πλοκή ενός κακού από κρυπτονίτη που πραγματεύεται σε ένα επεισόδιο. Αντί για τη δημιουργία τεράτων, ο κρυπτονίτης αυξάνει τους προσωπικούς εσωτερικούς δαίμονες των χαρακτήρων αυτών. Για να αποδείξουν ότι η σειρά δεν πραγματεύεται μόνο την εμφάνιση ενός τέρατος από κρυπτονίτη σε εβδομαδιαία βάση, οι συγγραφείς δημιούργησαν επεισόδια που δεν είχαν σχέση με κρυπτονίτη, όπως το επεισόδιο "Rogue". Ο πρώτος κύκλος πρωταρχικά ασχολείται με τον Κλαρκ που προσπαθεί να συμβιβαστεί με την εξωγήινη καταγωγή του και με την αποκάλυψη ότι η άφιξή του στη Γη συνδέεται με τον θάνατο των γονιών της Λάνα. Ο Κλαρκ αναπτύσσει "όραση ακτίνων-X" και αντίθετα με την "υπερδύναμη" και την "υπερταχύτητά" του, για τις οποίες γνωρίζει ήδη, στην καινούργια του ικανότητα αναγκάζεται να εξασκηθεί προκειμένου να μπορέσει να την ελέγξει.

Δεύτερος κύκλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον δεύτερο κύκλο υπάρχουν λιγότερα εβδομαδιαία επεισόδια με κακούς λόγω έκθεσης σε κρυπτονίτη, εστιάζοντας κυρίως σε ιστορίες που επηρεάζουν όλους τους χαρακτήρες και εξερευνάται η καταγωγή του Κλαρκ. Βασικά κλειδιά της πλοκής είναι η σύγκρουση του Λεξ με τον πατέρα του, η έρευνα της Κλόε για το παρελθόν του Κλαρκ μετά από συμφωνία με τον Λάιονελ Λούθορ, τα οικονομικά προβλήματα της Μάρθα και του Τζόναθαν Κεντ και η αρχή της σχέσης της Λάνα με τον Κλαρκ, αν και στο τέλος του κύκλου δεν είναι μαζί. Κεντρική ιστορία όμως είναι η ανακάλυψη του Κλαρκ περί της κρυπτόνιας καταγωγής του. Επίσης εμφανίζεται η φωνή του βιολογικού πατέρα του Κλαρκ, του Τζορ-Ελ, που επικοινωνεί μαζί του μέσω του διαστημικού του σκάφους, που θέτει τη βάση της ανάπτυξης της πλοκής περί της εκπλήρωσης του πεπρωμένου του Κλαρκ στη Γη. Ο Κρίστοφερ Ριβ, που ενσάρκωσε τον Σούπερμαν στη σειρά ταινιών τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, εμφανίζεται ως Dr. Βέρτζιλ Σουάν και παρέχει στον Κλαρκ πληροφορίες σχετικά με την κληρονομιά του. Στον κύκλο αυτό, εμφανίζεται η "θερμοόραση" του Clark, καθώς και μια νέα μορφή κρυπτονίτη. Ο κόκκινος κρυπτονίτης κάνει τον Κλαρκ να βάζει στην άκρη τις ηθικές του αρχές και τον αναγκάζει να δρα στηριζόμενος στις παρορμήσεις του και στις σκοτεινές του επιθυμίες, αντίθετα με τον πράσινο κρυπτονίτη, που τον αποδυναμώνει σωματικά και η παρατεταμένη έκθεση μπορεί πιθανόν να τον σκοτώσει.

Τρίτος κύκλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τρίτος κύκλος εστιάζει στην αφοσίωση, την προδοσία και τις νέες αποκαλύψεις σχετικά με τον Τζορ-Ελ. Στις αρχές του κύκλου, ο Μάικλ Μακ Κιν, που είναι ο σύζυγος στη ζωή της Ανέτ Ο' Τουλ (Μάρθα Κεντ), ενσαρκώνει τον μελλοντικό αρχισυντάκτη του Κλαρκ στην εφημερίδα Daily Planet, τον Πέρι Γουάιτ. Από αυτό το σημείο και πέρα, εμφανίζονται άλλοι σημαντικοί χαρακτήρες της μυθολογίας του Σούπερμαν και του σύμπαντος που έχει αναπτύξει η DC Comics. Η αδυναμία του Πιτ Ρος να προστατεύει διαρκώς το μυστικό του Κλαρκ τον αναγκάζει να φύγει στη Γουτσίτα του Κάνσας μαζί με τη μητέρα του, καθώς οι γονείς του χωρίζουν. Στον κύκλο αυτό εμφανίζεται και η "υπερακοή" του Clark, την οποία αναπτύσσει όταν από ατύχημα με τη "θερμοόρασή" του, μένει προσωρινά τυφλός.

Τέταρτος κύκλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τέταρτος κύκλος προχωράει περισσότερο στη μυθολογία του Σούπερμαν, δημιουργώντας μια ιστορία που εξελίσσεται σε όλη τη διάρκειά του. Ο Κλαρκ αναζητά τρεις κρυπτόνιες πέτρες, μετά από τις οδηγίες του Τζορ-Ελ, που περιέχουν τη γνώση του σύμπαντος. Μεγάλο μέρος του κύκλου ασχολείται με τις προσπάθειες του Λεξ να δημιουργήσει εκ νέου φιλικές σχέσεις με τον Κλαρκ, τη Λάνα να βγαίνει με τον Τζέισον Τιγκ, έναν νεαρό που γνωρίζει στη Γαλλία, τον Κλαρκ και διάφορους άλλους χαρακτήρες να παλεύουν μεταξύ τους στην προσπάθειά τους να πάρουν τις πέτρες και τη μεταμόρφωση του Λάιονελ σε καλό πατέρα και άτομο γενικότερα. Εμφανίζεται επίσης η Λόις Λέιν, ξαδέρφη της Κλόε Σάλιβαν, καθώς και ο Μπαρτ Άλεν (Φλας). Ο τέταρτος κύκλος ξεκινά με την εμφάνιση ενός νέου είδους κρυπτονίτη, του μαύρου κρυπτονίτη, που έχει την ικανότητα να χωρίζει τον Clark (και το αντίστροφο) σε δύο ξεχωριστά όντα, που αντιπροσωπεύουν δύο ξεχωριστές του προσωπικότητες.

Πέμπτος κύκλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πέμπτος κύκλος φέρνει περισσότερα στοιχεία της μυθολογίας του Superman: το "Φρούριο της Μοναξιάς", τη Ζώνη Φάντασμα και τον στρατηγό Ζοντ. Επίσης ο Μπρέινιακ, μεταμφιεσμένος ως καθηγητής Μίλτον Φάιν, γίνεται σημαντικός πρωταγωνιστής. Η κεντρική πλοκή του κύκλου αυτού ασχολείται με τον Κλαρκ και τη χρήση της γνώσης που περιέχεται στο "Φρούριο της Μοναξιάς", προκειμένου να εκπαιδευτεί για την αντιμετώπιση ενός επικείμενου κακού που πρόκειται να πέσει στη Γη: την απελευθέρωση του Ζοντ από τη Ζώνη Φάντασμα μέσα από τις ενέργειες του Φάιν. Ο Κλαρκ και η Λάνα τελικά ξεκινάνε μια σχέση μεταξύ τους. Πρόκειται για την ανάπτυξη μιας βασικής ιστορίας, σε διασταύρωση με άλλες μικρότερες ιστορίες που τρέχουν παράλληλα. Επίσης κάνουν μια σύντομη εμφάνιση δυο βασικοί χαρακτήρες της DC comics, ο Aquaman και ο Cyborg.

Έκτος κύκλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο έκτος κύκλος ξεκινά με τον Κλαρκ μέσα στη Ζώνη Φάντασμα, που κατοικείται από εξόριστους εγκληματίες από "τους 28 γνωστούς κατοικήσιμους γαλαξίες". Έχουμε την εξέλιξη των σχέσεων Λάιονελ και Λεξ στο μετέπειτα διάστημα της κατάληψης του Λεξ από τον Ζοντ, καθώς και την επιλογή του Λάιονελ ως "Προφήτη" του Τζορ-Ελ. Αρκετοί κρατούμενοι της Ζώνης Φάντασμα ξεφεύγουν μαζί με τον Κλαρκ. Ο Κλαρκ αποκτά "υπερανάσα", όταν εμφανίζει κρυολόγημα μετά από υπερκόπωση στην προσπάθειά του να καθαρίσει τις καταστροφές που προκάλεσε ο Λεξ/Ζοντ στη Metropolis και καθώς δεν είχε καθόλου υπερδυνάμεις όσο παρέμεινε στη Ζώνη Φάντασμα (και άρα ούτε ξεχωριστό ανοσοποιητικό σύστημα). Επίσης κάποιοι χαρακτήρες της DC Comics, όπως ο Τζίμι Όλσεν, ο Όλιβερ Κουίν (και ο υπερήρωας alter ego, ο Green Arrow) και ο Martian Manhunter εμφανίζονται στον κύκλο αυτό. Πολλοί δε εξ' αυτών ενώνονται στη σειρά αυτήν για να πολεμήσουν μια κοινή απειλή. Ο Κλαρκ υπόσχεται να συνεχίσει την εκπαίδευσή του στο "Φρούριο της Μοναξιάς", μόλις όλοι οι δραπέτες της Ζώνης Φάντασμα είτε επιστρέψουν, είτε καταστραφούν. Άλλες ιστορίες που αναπτύσσονται, είναι ο γάμος της Λάνα και του Λεξ, τα μυστικά πειράματα του Λεξ στα πλαίσια του προγράμματος "33.1" και η εισαγωγή του κακού εαυτού του Κλαρκ (Bizarro).

Έβδομος κύκλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο έβδομος κύκλος συστήνει τη βιολογική ξαδέρφη του Κλαρκ, την Κάρα, ως κεντρικό χαρακτήρα της σειράς. Η ιστορία της εστιάζει στον Κλαρκ που προσπαθεί να τη διδάξει πως να αναμειγνύεται με το πλήθος, να ελέγχει τις δυνάμεις της και να συμβιβαστεί με την καταστροφή του πλανήτη Krypton. Η εμπιστοσύνη της στον πατέρα της την οδηγεί τελικά στο να προδώσει τον Κλαρκ. Η Λάνα, μετά τη σκηνοθεσία του θανάτου της, αρχίζει να παρακολουθεί τον Λεξ προκειμένου να βρει ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον του. Η Κλόε, που μαθαίνει πως έχει ικανότητες από έκθεση σε κρυπτονίτη, παλεύει να κρατήσει τη δύναμή της μυστική από τον περίγυρό της. Ο μικρότερος αδελφός του Λεξ, ο Τζούλιαν, που όλοι θεωρούσαν πως ο ίδιος ο Λεξ είχε σκοτώσει στην κούνια όταν ήταν παιδί, γίνεται ο νέος συντάκτης της Daily Planet με το όνομα Γκραντ Γκάμπριελ. Ο Γκραντ προσλαμβάνει τη Λόις Λέιν ως νέα δημοσιογράφο, με βάση κάποια άρθρα της που έχει γράψει για την Inquisitor και στην πορεία οι δυο τους εμπλέκονται σε ρομαντική σχέση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. TV.com. «Smallville». TV.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2016. 
  2. «Smallville DVD news: DVD Plans for Smallville - The Complete Series | TVShowsOnDVD.com». www.tvshowsondvd.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Απριλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2016. 
  3. SMALLVILLE, http://www.star.gr/tv/el/Pages/Series.aspx?artId=45&artTitle=smallville, ανακτήθηκε στις 2016-10-23 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Smallville στο Wikimedia Commons