Σημαία της Ρωσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σημαία της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Λόγος 2:3 με νόμο του Συντάγματος.

Η σημαία της Ρωσίας είναι τρίχρωμη. Αποτελείται από τρεις ισομεγέθεις οριζόντιες λωρίδες, λευκή στην κορυφή, μπλε στη μέση και κόκκινη στο κάτω μέρος. Η σημαία χρησιμοποιήθηκε πρώτα σε εμπορικά και πολεμικά πλοία και έγινε επίσημη μόνο το 1896. Φημολογείται ότι προέρχεται από τη σημαία της Ολλανδίας. Η σημαία ήταν σε χρήση μέχρι τη Ρωσική Επανάσταση, η οποία ανέτρεψε τον Τσάρο της Ρωσίας και εγκαθίδρυσε μια κυβέρνηση κομμουνιστική. Όσο διήρκεσε αυτό το καθεστώς, η σημαία ήταν κόκκινη με κομμουνιστικά σύμβολα. Το 1991, έπειτα από τη διάλυση της ΕΣΣΔ η τρίχρωμη σημαία επανήλθε ως η σημαία της νέας Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η σημαία της σύγχρονης εποχής καθιερώθηκε το 1993 και έγινε επίσημη από το 2000. Τα χρώματα στη σημαία είναι τα πανσλαβικά χρώματα (ερυθρό, γαλάζιο και λευκό), τα οποία αποτελούν κοινό τόπο στις σημαίες όλων των σλαβικών χωρών.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η «σημαία με το εθνόσημο» ή σημαία των Ρομάνοβ, η επίσημη σημαία της Ρωσικής Αυτοκρατορίας από το 1858 ως το 1883.
Σημαία της Ρωσίας, διάδοχος της σοβιετικής σημαίας, σε χρήση από το 1991 ως το 1993. Λόγος 1:2.

Δεν υπήρχε κάποια κοινά αποδεκτή σημαία για τη Ρωσία μέχρι τον 17ο αιώνα. Η αρχαιότερη αναφορά στη σημαία συμβαίνει στη διάρκεια του Τσάρου Αλεξίου του Α΄ το 1668 και σχετίζεται με τη ναυπήγηση του πρώτου ρωσικού πλοίου Oryol (Αετός, στα ρωσικά Орёл).

Σύμφωνα με μία πηγή, η επιλογή των χρωμάτων ίσως προέρχεται από τη σημαία της Ολλανδίας και έχει σχέση με την εθνικότητα του Μπούτλερ, κύριου ναυπηγού του καραβιού. Αυτός ήταν Ολλανδός και, όταν ο Τσάρος του ζήτησε να προτείνει σημαία, εκείνος υπέδειξε τα χρώματα της ολλανδικής σημαίας.

Μια άλλη εκδοχή κάνει λόγο για το εθνόσημο της Ρωσίας, που έδωσε τα χρώματά του και στη σημαία.

Ακόμα μια διαφορετική εκδοχή αποδίδει την προέλευση της σημαίας στον Τσάρο Πέτρο Α΄, στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ολλανδία το 1699. Όμως, η εκδοχή αυτή ανατρέπεται από ένα γερμανικό βιβλίο με σημαίες του 1695, έργο του Carel Allard, όπου περιγράφονται σημαίες της Μόσχας ή του Τσάρου. Μία από τις τρεις σημαίες που φαίνονται είναι η τρίχρωμη με τον δικέφαλο αετό να κρατά ένα θυρεό και να φορά ένα χρυσό στέμμα και στα δύο κεφάλια του. Άλλη σημαία είναι επίσης τρίχρωμη με ένα μπλε έμβλημα και η τρίτη αποτελείται από δύο λευκά και δύο ερυθρά τετράγωνα, με έναν γαλάζιο σταυρό στη μέση.[1]

Η σημαία χρησιμοποιήθηκε από το Ναυτικό και από τον Στρατό το νωρίτερο από το 1693 και καθιερώθηκε ως σημαία της εμπορικής ναυτιλίας το 1705. Στις 7 Μαΐου 1883 θεσμοθετήθηκε η χρήση της στη στεριά. Δεν κατέστη όμως επίσημη κρατική σημαία παρά μόνο μέχρι τη στέψη του Τσάρου Νικολάου Β΄ το 1896.

Συμβολισμός και προέλευση των χρωμάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαία της Ρωσικής Αυτοκρατορίας για «ιδιωτική χρήση». 1914-1917

Δεν υπάρχει επίσημη ερμηνεία για τα χρώματα της σημαίας στη ρωσική νομοθεσία.

Τα τρία χρώματα προήλθαν κατά μία εκδοχή από το εθνόσημο του Μεγάλου Δουκάτου της Μόσχας, που απεικονίζει τον Άγιο Γεώργιο να φορά λευκή πανοπλία, καβάλα σε άσπρο άλογο και με μπλε κάπα κρατώντας γαλάζια ασπίδα, σε κόκκινο φόντο. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, προήλθε από τις εσάρπες της προστάτιδας της Ρωσίας, της Παρθένου Μαρίας.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι η σειρά με την οποία είναι τοποθετημένες οι χρωματικές λωρίδες αντικατοπτρίζουν την κοινωνική δομή στη μοναρχική Ρωσία. Το λευκό αντιπροσωπεύει τον Θεό, το γαλάζιο τον Τσάρο και το ερυθρό τους αγρότες. Διαφορετική ερμηνεία αναφέρεται στη σχέση των χρωμάτων με τις περιοχές της Ρωσίας: λευκό για τη Λευκορωσία, μπλε για την Ουκρανία ή Μικρή Ρωσία και ερυθρό (Μεγάλη Ρωσία).

Επίσης, το λευκό έχει να κάνει με το ευοίωνο μέλλον, το μπλε με το συννεφιασμένο παρελθόν και το ερυθρό με το αιματηρό παρελθόν.

Στο τμήμα της Φινλανδίας όπου ομιλούν σουηδικά, τα χρώματα της σύγχρονης ρωσικής σημαίας (λευκό, μπλε, κόκκινο) ερμηνεύονται ότι περιγράφουν το έτος 1809, όταν η Φινλανδία έγινε τμήμα της Ρωσίας, δηλαδή άσπρο- σουηδ. Vit, μπλε -σουηδ. Blå και κόκκινο – σουηδ.. Röd -> Vi Blev Ryssar (Γίναμε Ρώσοι).

Σημαίες της Ρωσίας σε χρονολογική σειρά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλες σημαίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαία της σοβιετικής Ρωσίας, 1954-91, λόγος: 1:2

Μία εναλλακτική σημαία χρησιμοποιήθηκε για ιδιωτικούς σκοπούς από τον Τσάρο Νικόλαο Β΄ με τον αετό των Ρομανόφ σε κίτρινο φόντο σε τετράγωνο στην αριστερή γωνία. Ουδέποτε αυτή η σημαία έγινε επίσημη.

Όταν οι Μπολσεβίκοι ανήλθαν στην εξουσία, έπειτα από την Επανάσταση του 1917, το τρίχρωμο σχέδιο εγκαταλείφθηκε και μια σημαία για τη Ρωσία εμφανίστηκε το 1954 και αυτή παρέμεινε σημαία της Ρωσικής Δημοκρατίας μέχρι την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, το 1991. Η αλλαγή που έγινε ήταν η εισαγωγή μιας γαλάζιας λωρίδας στα αριστερά.

Η αρχική σημαία του 1883 επανακαθιερώθηκε από τη Ρωσία στις 22 Αυγούστου του 1991. Κάθε χρόνο η ημερομηνία αυτή εορτάζεται ως εθνική εορτή.

Σημαία του Προέδρου της Ρωσικής Δημοκρατίας

Η σημαία που χρησιμοποιείται από τον Πρόεδρο της Ρωσίας (ρωσικά: Стандарт президента), επίσημα ορίζεται ως τρίχρωμη με το εθνόσημο της χώρας στη μέση. Το εθνόσημο απεικονίζει έναν δικέφαλο αετό με θυρεό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]