Σημαία της Σλοβενίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σημαία της Σλοβενίας και ναυτικό έμβλημα. Λόγος: 1:2
Έμβλημα των πολιτών και κρατικό έμβλημα. Λόγος σημαίας: 2:3
Ναυτική σημαία. Λόγος: 1:2

Η εθνική σημαία της Σλοβενίας αποτελείται από τρεις ισομεγέθεις οριζόντιες λωρίδες, χρώματος λευκού στην κορυφή, μπλε και ερυθρού, με το εθνόσημο της Σλοβενίας να βρίσκεται στην πάνω πλευρά από όπου υψώνεται η σημαία και βρίσκεται στο κέντρο ανάμεσα στη λευκή και τη μπλε λωρίδα.

Ιστορία της σημαίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαία της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Σλοβενίας,, λόγος: 1:2

Τα χρώματα της σημαίας θεωρούνται πανσλαβικά, στην πραγματικότητα όμως προέρχονται από το Δουκάτο της Καρνιόλας, το εθνόσημο του οποίου αποτελούνταν από έναν γαλάζιο αετό σε λευκό φόντο με ένα χρυσοκόκκινο μισοφέγγαρο.

Το σημερινό τρίχρωμο σχέδιο δημιουργήθηκε το 1848, όταν ομάδα φοιτητών από τη Λιουμπλιάνα πήρε τα χρώματα από το εθνόσημο της Καρνιόλας και τα ταίριασε έτσι, ώστε να μοιάζουν με τη σημαία της Ρωσίας. Για πρώτη φορά φάνηκε σε κτήριο στις 7 Απριλίου 1848 κοντά στην πλατεία Πρεσέρεν, στη Λιουμπλιάνα. Στη συνέχεια αναγνωρίστηκε από την αυστριακή κυβέρνηση ως επίσημη σημαία της Καρνιόλας. Το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα το σχέδιο με τα τρία χρώματα αναγνωρίστηκε ως σημαία όλων των Σλοβένων. Την περίοδο της ιταλικής κατοχής ήταν απαγορευμένη, ενώ το 1945 προστέθηκε στη σημαία το σοσιαλιστικό αστέρι. Έπειτα από την ανεξαρτησία της Σλοβενίας από τη Γιουγκοσλαβία, ένα νέο εθνόσημο μπήκε στη σημαία και το αστέρι έφυγε. Η σημαία επίσημα καθιερώθηκε στις 27 Ιουνίου 1991.

Άλλες σημαίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πολιτικό έμβλημα για τα πλοία έχει το ίδιο σχέδιο με την εθνική σημαία, όμως διαφέρει ως προς το μέγεθος (2:3 αντί 1:2). Το ναυτικό έμβλημα είναι τρίχρωμο με τις λωρίδες στα χρώματα λευκό, μπλε, κίτρινο.

Πρόταση για νέα σημαία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To 2004, ξεκίνησε μία εκστρατεία για ολική ή μερική αλλαγή της σημαίας, ώστε να βελτιωθεί η διεθνής αναγνώριση της Σλοβενίας και κυρίως να διαφοροποιηθεί η σημαία της από τη σημαία της Σλοβακίας. Τον επίσημο διαγωνισμό κέρδισε ένα σχέδιο με 11 λωρίδες. Για την ώρα οι κάτοικοι αρνούνται σθεναρά να αλλάξουν τη σημαία.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]