Σημαία της Ουκρανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λόγος σημαίας 2:3

Η σημαία της Ουκρανίας στα ουκρανικά: Державний Прапор України, Ντερζάβνι πράπορ Ουκραγίνι δηλ. Κρατική Σημαία της Ουκρανίας) καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1918, από τη βραχύβια Δημοκρατία του Ουκρανικού Λαού.

Την περίοδο εκείνη χρησιμοποιούνταν ευρέως η γαλαζοκίτρινη σημαία , που είχε όμως πάνω το κίτρινο χρώμα αρχικά και σύντομα αναστράφηκαν τα χρώματα. Επιπλέον, η νέα σημαία είχε ένα σημερινό εθνόσημο (Τρυζούμπ) στην άνω αριστερή γωνία της. Τα σύμβολα παρέμειναν αμετάβλητα από την επόμενη κυβέρνηση του Πάβλο Σκοροπάντσκι και έπειτα από το Διευθυντήριο.

Την περίοδο της σοβιετικής κυριαρχίας, οι Μπολσεβίκοι χρησιμοποιούσαν κόκκινες και στη συνέχεια κυανέρυθρες σημαίες. Η μπλε και κίτρινη σημαία απαγορεύτηκε ως εθνικιστικό σύμβολο. Η επίσημη αποκατάστασή της έγινε το 1992 έπειτα από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας.

Με το άρθρο 20 του Συντάγματος της χώρας ορίζεται ότι η κρατική σημαία της Ουκρανίας αποτελείται από δύο ισομεγέθεις οριζόντιες λωρίδες χρώματος μπλε και κίτρινου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σημαία της Γαλικίας-Βολχινίας με το χρυσό λιοντάρι.
Παραδοσιακή κοζακική σημαία.
Σημαίες των Κοζάκων σε πίνακα του Ιλιά Ρέπιν, 1880-1891.
Η ναυτική σημαία της Ουκρανικής Λαϊκής Δημοκρατίας.

Η προέλευση των ουκρανικών συμβόλων ανάγει στα προχριστιανικά χρόνια, όταν το κίτρινο και το κυανό χρώμα επικρατούσαν στις παραδοσιακές τελετές για το νερό και για τη φωτιά.[1]

Στα χρόνια των Ρως του Κιέβου, τα χρώματα χρησιμοποιούνταν από το Πριγκιπάτο της Χαλίτς-Βολχινίας (Halych-Volhynia), το 13ο και 14ο αιώνα.

Το 16ο και 18ο αιώνα, οι Κοζάκοι χρησιμοποιούσαν ευρέως σημαίες με χρώματα κίτρινο-μπλε, κόκκινο-μαύρο αλλά και στο χρώμα του βατόμουρου.

Πολλοί θεωρούν ότι τα γενέθλια της σημαίας της Ουκρανίας ήταν το 1848, όταν με τις Επαναστάσεις κατά των Αψβούργων παρουσιάστηκε στο Λβιβ για πρώτη φορά μια σημαία κίτρινη με μπλε.

Στα ουκρανικά η σημαία αναφέρεται ως "κίτρινη και ανοικτή γαλάζια" (жовто-блакитний), ενώ στην πραγματικότητα το πάνω μέρος είναι γαλάζιο και το κάτω είναι κίτρινο. Η ιστορική αναστροφή της σημαίας (το χρώμα άλλαξε από κίτρινο- μπλε σε μπλε- κίτρινο) δεν επηρέασε και τον προφορικό λόγο.

Η κοινή εξήγηση για τα χρώματα που ήταν εσφαλμένη ήταν ότι το μπλε αντιπροσώπευε τον ουρανό και το κίτρινο τα σιτηρά.

Την περίοδο 1922-1991 χρησιμοποιήθηκε η ερυθρή σοβιετική σημαία με το αρκτικόλεξο "УСРР" ή "УРСР" (Ουκρανική Σοσιαλιστική Σοβιετική Δημοκρατία ή Ουκρανική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία) με χρυσά γράμματα στην άνω αριστερή γωνία. Το 1937 προστέθηκε το σφυροδρέπανο.

Το 1990 οι ουκρανικές πόλεις, με πρώτη την Τερνοπίλ ψήφισαν υπέρ της επαναφοράς και της χρήσης της σημαίας με το κίτρινο και το μπλε χρώμα. Έπειτα από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, στις 24 Αυγούστου 1991, η εθνική κίτρινη και μπλε σημαία κυμάτισε πρώτη φορά πάνω από το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας, στις 4 Σεπτεμβρίου του1991.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Геральдика.ру. Флаг Украины». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Οκτωβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2007. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]