Σημαία της Ολλανδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λόγος σημαίας: 2:3

Η εθνική σημαία της Ολλανδίας, αποτελεί την παλαιότερη τρίχρωμη σημαία που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Οι τρεις ισομεγέθεις οριζόντιες λωρίδες έχουν χρώμα κόκκινο στο πάνω μέρος, λευκό και μπλε.

Ωστόσο, η εν λόγω σημαία δεν ήταν η πρώτη στη χώρα. Το 15ο αιώνα χρησιμοποιούνταν η σημαία του Άρχοντα της Βουργουνδίας. Αυτή η σημαία είχε λευκό φόντο και κλαδιά δάφνης σε σχήμα Χ, με φωτιές που σχημάτιζαν το Σταυρό της Βουργουνδίας.

FIAV historical.svgΗ σημαία του Πρίγκιπα της Ολλανδίας

Οι Κάτω Χώρες εξεγέρθηκαν κατά της ισπανικής κυριαρχίας του Φιλίππου Β΄ και ο Οίκος της Οράγγης τάχτηκε με το μέρος των επαναστατών. Αυτοί είχαν για σημαία τη σημαία του Πρίγκιπα. Έπειτα από το 1630 η πορτοκαλί λωρίδα αντικαταστάθηκε από μία κόκκινη. Οι άλλες λωρίδες ήταν λευκού και μπλε χρώματος.

Η τρίχρωμη σημαία καταργήθηκε στη διάρκεια της γαλλικής κατοχής και επανήλθε το 1813, έπειτα από την επανάκτηση της ανεξαρτησίας της Ολλανδίας. Εκείνη την εποχή η σύγχρονη τρίχρωμη σημαία χρησιμοποιούνταν παράλληλα και ισότιμα με την πορτοκαλί του Οίκου της Οράγγης.

Στις 19 Φεβρουαρίου 1937, με Βασιλικό Διάταγμα από τη Βασίλισσα Βιλελμίνη, καθιερώθηκε η σημαία με τη σημερινή της μορφή, δηλ. με τα χρώματα κόκκινο, λευκό και γαλάζιο και η οποία μοιάζει κατά πολύ με τη Σημαία του Λουξεμβούργου καθώς η μόνη τους διαφορά είναι ότι στην Ολλανδική η μπλε λωρίδα είναι πιο σκούρα.

Σημαίες των επαρχιών της Ολλανδίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι σημαίες των επαρχιών της Ολλανδίας έχουν ως εξής:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]