Σημαία της Ολλανδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λόγος σημαίας: 2:3

Η εθνική σημαία της Ολλανδίας, αποτελεί την παλαιότερη τρίχρωμη σημαία που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Οι τρεις ισομεγέθεις οριζόντιες λωρίδες έχουν χρώμα κόκκινο στο πάνω μέρος, λευκό και μπλε.

Ωστόσο, η εν λόγω σημαία δεν ήταν η πρώτη στη χώρα. Το 15ο αιώνα χρησιμοποιούνταν η σημαία του Άρχοντα της Βουργουνδίας. Αυτή η σημαία είχε λευκό φόντο και κλαδιά δάφνης σε σχήμα Χ, με φωτιές που σχημάτιζαν το Σταυρό της Βουργουνδίας.

Η σημαία του Πρίγκιπα της Ολλανδίας

Οι Κάτω Χώρες εξεγέρθηκαν κατά της ισπανικής κυριαρχίας του Φιλίππου Β΄ και ο Οίκος της Οράγγης τάχτηκε με το μέρος των επαναστατών. Αυτοί είχαν για σημαία τη σημαία του Πρίγκιπα. Έπειτα από το 1630 η πορτοκαλί λωρίδα αντικαταστάθηκε από μία κόκκινη. Οι άλλες λωρίδες ήταν λευκού και μπλε χρώματος.

Η τρίχρωμη σημαία καταργήθηκε στη διάρκεια της γαλλικής κατοχής και επανήλθε το 1813, έπειτα από την επανάκτηση της ανεξαρτησίας της Ολλανδίας. Εκείνη την εποχή η σύγχρονη τρίχρωμη σημαία χρησιμοποιούνταν παράλληλα και ισότιμα με την πορτοκαλί του Οίκου της Οράγγης.

Στις 19 Φεβρουαρίου 1937, με Βασιλικό Διάταγμα από τη Βασίλισσα Βιλελμίνη, καθιερώθηκε η σημαία με τη σημερινή της μορφή, δηλ. με τα χρώματα κόκκινο, λευκό και γαλάζιο και η οποία μοιάζει κατά πολύ με τη Σημαία του Λουξεμβούργου καθώς η μόνη τους διαφορά είναι ότι στην Ολλανδική η μπλε λωρίδα είναι πιο σκούρα.

Σημαίες των επαρχιών της Ολλανδίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι σημαίες των επαρχιών της Ολλανδίας έχουν ως εξής:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]