Οίκος των Ρομάνοφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ρομάνοβ)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο θυρεός του Οίκου των Ρομανόφ.
Η σημαία του Οίκου των Ρομανόφ.

Ο Οίκος των Ρομάνοφ ΔΦΑ [rɐˈmanəf] (Дом Романовых,) ή Ρομανώφ όπως έχει παραφθαρεί στα ελληνικά, υπήρξε η κυβερνώσα δυναστεία του Βασιλείου της Ρωσίας και κατόπιν της Ρωσικής Αυτοκρατορίας για τρεις αιώνες. Πρώτος τσάρος του οίκου είναι ο Μιχαήλ Α', ο οποίος εξελέγη από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση το 1613, και τελευταίος ο Νικόλαος Β' ο Αιματοβαμμένος που εκθρονίσθηκε από την Οκτωβριανή επανάσταση το 1917 και εκτελέσθηκε τον επόμενο χρόνο. Στη μετέπειτα ιστορία του, ο Αυτοκρατορικός Οίκος αναφέρεται μερικές φορές ανεπίσημα ως Οίκος του Χόλσταϊν-Γκόττορπ-Ρομανόφ.

Ο Δούκας του Χόλσταϊν- Γκόττορπ, ο οποίος ήταν ο ίδιος μέλος ενός κλάδου των Όλντενμπουργκ, παντρεύτηκε με ένα μέλος της οικογένειας Ρομανόφ στις αρχές του 18ου αιώνα και όλοι οι τσάροι Ρομανόφ, από τα μέσα αυτού του αιώνα έως την επανάσταση του 1917, κατάγονταν από το γάμο αυτό. Αν και είναι επίσημα γνωστός ως Οίκος των Ρομανόφ, οι απόγονοι των Ρομανόφ και Όλντενμπουργκ μερικές φορές αναφέρονται ως Χόλσταϊν-Γκόττορπ-Ρομανόφ.[1]

Προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτος καταγεγραμμένος πρόγονος των Ρομάνοφ είναι ο Αντρέι Καμπίλα (απεβ. 1351), βογιάρος της Μοσχοβίας. Αν και αργότερα του αποδόθηκε πολύ ένδοξη καταγωγή, μάλλον η προέλευσή του ήταν πιο ταπεινή - πολλοί ιστορικοί πιστεύουν ότι προερχόταν από οικογένεια του Νόβγκοροντ. Στα ρωσικά Καμπίλα σημαίνει φοράδα, ενώ πολλοί συγγενείς του έφεραν επίσης προσωνύμια προερχόμενα από την οικογένεια των ιππιδών και άλλα ζώα που με τον καιρό εξελίχθηκαν σε επώνυμα, κάτι που πιθανώς υποδεικνύει καταγωγή της οικογένειας από σταυλάρχες. Επίσης πιθανή είναι η εκδοχή ενός γενεαλογικού βιβλίου του 18ου αιώνα, το οποίο ισχυρίζεται πως ο Αντρέι ήταν γιος του πρώσου ευγενούς Γκλάντα Καμπίλα, ο οποίος είχε εγκαταλείψει την πατρίδα του όταν εισέβαλαν οι Τεύτονες στα μέσα του 13ου αιώνα.

Ένας γιος του Αντρέι Καμπίλα, ο Φιοντόρ που ήταν βογιάρος την εποχή του Ντμίτρι Ντονσκόι, θεωρείται ιδρυτής της οικογένειας των Κόσκιν (από το Κόσκα, γάτα). Οι επόμενες γενιές άλλαξαν το επώνυμο σε Ζαχάριν και ακολούθως η οικογένεια διασπάσθηκε σε δύο κλάδους, τους Ζαχάριν-Γιάκοβλεφ και τους Ζαχάριν-Γιούριεφ. Την εποχή του Ιβάν Δ' του Τρομερού ο πρώτος κλάδος αποκαλείτο απλά Γιάκοβλεφ, ενώ ο δεύτερος μετονομάσθηκε σε Ρομάνοφ (ή Ραμάνοφ με την ορθή προφορά). Από τους Ρομάνοφ προερχόταν η Αναστασία, αγαπημένη σύζυγος του Ιβάν και μητέρα του τσάρου Φιοντόρ Α΄ του Κωδωνοκρούστη.

Μετά το θάνατο του Φιοντόρ, το στέμμα δόθηκε στον αντιβασιλέα Μπορίς Γκοντουνόφ. Φοβούμενος πως οι Ρομάνοφ θα τον υπέσκαπταν, ο Μπορίς εξοβέλισε τα περισσότερα μέλη τους στις εσχατιές του βασιλείου (Αρκτικός Ωκεανός και Ουράλια), όπου πέθαναν από τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης. Ο αρχηγός εκείνη τη στιγμή της οικογένειας, Φιόντορ Νικίτιτς (πρώτος εξάδελφος του Κωδωνοκρούστη από τη μεριά της Αναστασίας), εξαναγκάσθηκε να μονάσει και άλλαξε το όνομά του σε Φιλάρετος.

Ανέλιξη στο θρόνο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι τύχες των Ρομάνοφ άλλαξαν προς το τέλος των Αναστατώσεων: η Πολωνο-λιθουανική Κοινοπολιτεία επενέβη στα εσωτερικά της Ρωσίας με τους Ψευδοδημήτριους και αποκατέστησε τις βογιαρικές οικογένειες που είχαν πληγεί από τον Γκοντουνόφ, ώστε να αποκτήσει στηρίγματα στην τοπική αριστοκρατία. Έτσι ο πρώτος Ψευδοδημήτριος προήγαγε το μοναχό Φιλάρετο σε μητροπολίτη Ροστόφ και ο δεύτερος σε Πατριάρχη Μόσχας (1709). Παρ' όλα αυτά, τον επόμενο χρόνο ο πατριάρχης Φιλάρετος συγκρούσθηκε με τους κατακτητές και φυλακίσθηκε.

Εικόνα από χειρόγραφο βιβλίο του 1673. Το πλήθος παρακαλεί τη μητέρα του Μιχαήλ Ρομάνοφ να επιτρέψει στο γιο της να αναλάβει τσάρος.

Όταν οι Πολωνοί εκδιώχθηκαν από τη Μόσχα το 1712, έγιναν βολιδοσκοπήσεις σε πολλούς βογιάρους με μακρινή ρουρικιδική καταγωγή να αναλάβουν το θρόνο. Κανείς δε δέχθηκε, βλέποντας ότι η χώρα είχε περιπέσει στο απόλυτο χάος και το στέμμα έμοιαζε με λαιμητόμο. Έτσι έγινε πρόταση στο μεγαλύτερο γιο του Φιλαρέτου, τον Μιχαήλ Ρομάνοφ, ο οποίος ήταν μόλις δεκαέξι ετών και ζούσε με τη μητέρα του σε ένα μοναστήρι της Κοστρομά. Αρχικά ο Μιχαήλ αρνήθηκε, αλλά τελικά άλλαξε γνώμη και ενθρονίσθηκε στις 22 Ιουλίου 1613. Έτσι ξεκίνησε η δυναστεία των Ρομάνοφ, η οποία κυβέρνησε τη χώρα με σιδηρά πυγμή έως την ανατροπή της από τη Ρωσική Επανάσταση τρεις αιώνες αργότερα.

Αμφισβητήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πέτρος Α' (1672-1725) θεωρείται ο σπουδαιότερος των Ρομάνοφ και «πατέρας του ρωσικού έθνους».

Με όρους αίματος, δηλαδή καταγωγή πρώτου βαθμού από αρσενικό Ρομάνοφ ή άνοδος στο θρόνο ως χήρα Ρομάνοφ, η δυναστεία θα έπρεπε να θεωρείται λήξασα το 1762 με το θάνατο της αυτοκράτειρας Ελισάβετ. Ο ανηψιός της Καρλ Πέτερ Ούλριχ του Χόλσταϊν που τη διαδέχθηκε ως Πέτρος Γ', ήταν Ρομάνοφ μόνο από τη μεριά της μητέρας του. Το όνομα της δυναστείας άλλαξε σε Χόλσταϊν-Γκότορπ-Ρομάνοφ, αλλά εξακολούθησε να χρησιμοποιείται μόνο το Ρομάνοφ για λόγους κύρους, ώστε να φαίνεται ότι ο θρόνος παραμένει στην οικογένεια του πατέρα του ρωσικού έθνους Μεγάλου Πέτρου.

Μία άλλη αμφισβήτηση της ιστορικής συνέχειας της δυναστείας έρχεται από το προσωπικό ημερολόγιο της αυτοκράτειρας Αικατερίνης Β' της Μεγάλης, όπου αφήνεται να εννοηθεί πως ο γιος και διάδοχός της Παύλος ήταν καρπός εξωσυζυγικής σχέσης με τον αυλάρχη της. Εάν αυτό είναι αλήθεια, τότε οι έξι τελευταίοι αυτοκράτορες της Ρωσίας δεν ήταν στην πραγματικότητα Ρομάνοφ ούτε από τη μεριά της μητέρας (ήταν γερμανίδα) ούτε από του πατέρα τους.

Γενεαλογία τσάρων Romanov[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 
 
 
 
 
 
 
 
Ρομάν
βογιάρος
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ιβάν Δ' Ρουρικιδών
τσάρος Ρωσίας (1533-1584)
 
Αναστασία Ρομάνοφ
 
Νικίτα Ρομάνοφ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Φιλάρετος Ρομάνοφ
πατριάρχης Μόσχας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Μιχαήλ Ρομάνοφ
τσάρος Ρωσίας (1613-1645)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Μαρία Μιλοσλάφσκαγια
 
Αλέξιος Ρομάνοφ
τσάρος Ρωσίας (1645-1676)
 
Ναταλία Ναρίσκινα
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Φιοντόρ Γ' Ρομάνοφ
τσάρος Ρωσίας (1676-1682)
 
Ιβάν Ε' Ρομάνοφ
τσάρος Ρωσίας (1682-1696)
 
Ευδοξία Λοπουχίνα
 
Πέτρος Α' Ρομάνοφ
τσάρος Ρωσίας (1682/96-1725)
 
Αικατερίνη Α' Σκαβρόνσκα
τσαρίνα Ρωσίας (1725-1727)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αικατερίνη Ρομάνοφ
τσαριέβνα, σύζ.Λεοπόλδος
δούκας Μέκλενμπουργκ
 
Άννα Ιβάνοβνα Ρομάνοφ
τσαρίνα Ρωσίας (1730-1740)
 
Αλέξιος Ρομάνοφ
τσαρέβιτς
 
Άννα Πετρόβνα Ρομάνοφ
σύζ.Κάρολος-Φρειδερίκος
δούκας Χολστάϊν-Γκότορπ
 
Ελισάβετ Ρομάνοφ
τσαρίνα Ρωσίας (1741-1762)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Άννα Μέκλενμπουργκ
σύζ.Άντον-Ούλρικ Γουέλφ
δούκας Μπρούνσβιγκ
 
 
 
 
 
Πέτρος Β' Ρομάνοφ
τσάρος Ρωσίας (1727-1730)
 
Πέτρος Γ' Γκότορπ-Ρομάνοφ
τσάρος Ρωσίας (1762)
σύζ.Αικατερίνη Β' Άνχαλτ
τσαρίνα Ρωσίας (1762-1796)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
  1. http://dlib.rsl.ru/viewer/01004169063#page13?page=13 «Родословная книга Всероссiйскаго дворянства» составилъ В. Дурасов Часть I. градъ Св. Петра 1906 г. // "Genealogy Book of Russian nobility" V. Durasov V. Part I. Sank-Peterburg 1906Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα House of Romanov της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).