Σημαία της Δημοκρατίας της Κίνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημοκρατία της Κίνας
Flag of the Republic of China.svg
Ονομασία Μπλε Ουρανός, Λευκός Ήλιος, και Κόκκινη Γη, 青天白日滿地紅
Χρήση Αστική και Κρατική σημαία και Εθνική σημαία
Αναλογία 2:3
Υιοθετήθηκε 1928
Σχεδιασμός Η σημαία της Δημοκρατίας της Κίνας είναι κόκκινη, με ένα κυανό τετράγωνο στο πάνω προσίστιο μέρος, που φέρει ένα λευκό ήλιο με 12 τριγωνικές ακτίνες.
Σχεδιάστηκε από Λου Χάο-τουνγκ και Σουν Γιατ-σεν
Ο "Μπλε Ουρανός με το Λευκό Ήλιο" σχεδιάστηκε από τον Λου Χάο-τουνγκ το 1895 και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα ως ναυτική σημαία της Δημοκρατίας, καθώς και ως σημαία του Κουομιντάνγκ (KMT).

Η εθνική σημαία της Δημοκρατίας της Κίνας (παραδοσιακά κινεζικά: 中華民國國旗, απλοποιημένα κινεζικά: 中华民国国旗, Zhōnghuá Mínguó guóqí) είναι γνωστό σύμβολο της Δημοκρατίας της Κίνας, η οποία από το 1949 έχει έδρα το νησί της Ταϊβάν. Στα κινέζικα αναφέρεται απλώς ως Γαλάζιος Ουρανός, λευκός Ήλιος και μία Κατακόκκινη Γη (παραδοσιακά κινεζικά: 青天、白日、滿地紅, απλοποιημένα κινεζικά: 青天、白日、满地红 qīng tiān, bái rì, mǎn dì hóng), χαρακτηρισμός που αντανακλά τα χαρακτηριστικά της. Το σχέδιο αυτό πρωτοχρησιμοποιήθηκε στην Κίνα από το Κουομιτάνγκ το 1917 και έγινε επίσημη σημαία της Δημοκρατίας της Κίνας το 1928.

Η σημερινή χρήση της σημαίας θεωρείται από ορισμένους ως αμφιλεγόμενο θέμα, δεδομένης της διαμάχης για το πολιτικό καθεστώς της Ταϊβάν. Ως σύμβολο, το υποστηρίζουν στη χώρα οι υποστηρικτές της επανένωσης με την Κίνα. Η τελευταία αντιτίθεται στη χρήση της σημαίας. Ωστόσο, από τις αρχές του 2000, η Κίνα έχει αρχίσει να βλέπει διαφορετικά τη χρήση της σημαίας, με την έννοια του δεσμού ανάμεσα στην Κίνα και την Ταϊβάν. Οι οπαδοί της ανεξαρτησίας του νησιού αντιτίθενται στη σημαία.

Παρά το γεγονός ότι η σημαία της Δημοκρατίας της Κίνας λέγεται απλώς στα αγγλικά «flag of Taiwan (σημαία της Ταϊβάν)» , ο όρος αυτός δεν είναι κοινόχρηστος στην κινεζική γλώσσα. Επίσημα δεν είναι η σημαία της Ταϊβάν αλλά η σημαία μιας δημοκρατίας που το μόνο που έχει κάνει είναι ότι έχει αναλάβει τη διοίκηση της Ταϊβάν από το 1945 και μετέφερε την κυβέρνησή της εκεί, το 1949. Ο διαχωρισμός αυτός είναι πολύ σημαντικός στην πολιτική της Ταϊβάν.

Ιστορία και συμβολισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σημαία του Μπλε Ουρανού και του Λευκού Ήλιου σχεδιάστηκε αρχικά από κάποιον μάρτυρα της Επανάστασης των Δημοκρατικών, το Λου Χάο Τουνγκ. Ο τελευταίος παρουσίασε για πρώτη φορά τη σημαία στις 21 Φεβρουαρίου 1895. Το 1905, ο Σουν Γιατ-Σεν προσέθεσε ένα κόκκινο φόντο στο σχέδιο και έτσι δημιουργήθηκε η σημερινή Σημαία της Δημοκρατίας της Κίνας.

Στο «Γαλάζιο Ουρανό με το Λευκό Ήλιο» (σημαία του Λου Χάο Τουνγκ), οι 12 ακτίνες του λευκού ήλιου συμβολίζουν τους 12 μήνες και τις 12 παραδοσιακές κινέζικες ώρες (時辰, shíchén), καθεμία από τις οποίες αντιστοιχεί σε δύο σημερινές ώρες (小時, xiǎoshí). Ο Σουν Γιατ-Σεν προσέθεσε την «Κόκκινη Γη» στη σημαία, για να τονίσει το αίμα που χύθηκε από τους επαναστάτες με σκοπό να ανατραπεί η δυναστεία των Κουίνγκ και να ιδρυθεί η Δημοκρατία της Κίνας. Όλα μαζί, τα τρία χρώματα αντιστοιχούν στις Τρεις Αρχές του Λαού.

Τα χρώματα είναι:

Χρήση σε αθλητικά γεγονότα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξαιτίας της πίεσης από την Κίνα, η σημαία αυτή δε χρησιμοποιείται σε αθλητικά γεγονότα που μετέχει και η Κίνα. Αντί αυτής, χρησιμοποιείται μια άλλη σημαία και η χώρα ονομάζεται Κινεζική Ταϊπέι.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]