Σημαία του Μακάου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Σημαία του Μακάου. Λόγος: 2:3

Η τοπική σημαία της ειδικής διοικητικής επαρχίας Μακάου της Κίνας (παραδοσιακά κινέζικα: 中華人民共和國澳門特別行政區區旗, απλοποιημένα κινέζικα: 中华人民共和国澳门特别行政区区旗), είναι πράσινου ανοικτού χρώματος και έχει ένα ιερό λουλούδι (λωτός) και κάτω από αυτό υπάρχει καλλιτεχνικά σχεδιασμένη η γέφυρα του Κυβερνήτη Νόμπρε ντε Καρβάλιο και νερό, σε άσπρο χρώμα. Υπάρχει επίσης μια κιβωτός με πέντε χρυσά πεντάκτινα αστέρια: ένα μεγάλο στο κέντρο και τέσσερα άλλα μικρότερα.

Ο λωτός επιλέχθηκε ως το έμβλημα του Μακάου, ενώ η γέφυρα συνδέει τη χερσόνησο του Μακάου με το νησί Τάιπα και αποτελεί σήμα κατατεθέν του εδάφους. Το νερό κάτω από το άνθος και τη γέφυρα συμβολίζει τη θέση του Μακάου ως λιμένα, καθώς επίσης και το ρόλο που διαδραματίζει για την περιοχή. Τα πέντε αστέρια ακολουθούν το μοτίβο της κινεζικής σημαίας, υπογραμμίζοντας τη σχέση του Μακάου με τη μητέρα-χώρα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν την παράδοση του Μακάου στην Κίνα το 1999, η επίσημη σημαία του εδάφους ήταν η σημαία της Πορτογαλίας, σε αντίθεση με το Χονγκ Κονγκ, το οποίο είχε τη μπλε σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου με άλλο έμβλημα. Το 1967 οι προτάσεις να δοθεί η πορτογαλική σημαία με ενσωματωμένο ένα έμβλημα για κάθε υπερπόντιο έδαφος της χώρας, απορρίφθηκαν.[1]

Υπήρξε κάποια σημαία της κυβέρνησης του Μακάου, η οποία όμως δε χρησιμοποιήθηκε ως σύμβολο της αποικίας αλλά του Δήμου.

Υπήρχε επίσης μια προηγούμενη σημαία για το Δήμο (Leal Senado) του Μακάο, με πορτογαλικό στιλ και δύο αγγέλους να το βαστούν. Η σημαία αυτή χρησιμοποιήθηκε κατά την τελετή παράδοσης του 1999.[2]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σημαίες του Κόσμου
  2. «Casa de Macau Vancouver - Handover Archives». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Οκτωβρίου 2000. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2007. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]