Σημαία της Γερμανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας
Χρήση Αστική και Κρατική σημαία και Αστική σημαία
Αναλογία 3:5
Υιοθετήθηκε 23 Μαΐου 1949
Σχεδιασμός Τρεις οριζόντιες λωρίδες χρώματος μαύρου, κόκκινου και χρυσού

Η σημαία της Γερμανίας είναι τρίχρωμη και αποτελείται από τρεις οριζόντιες λωρίδες ίδιων διαστάσεων. Τα χρώματα είναι μαύρο (πάνω), κόκκινο και χρυσό με τις αναλογίες 3:5.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα χρώματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά κατά την διάρκεια των απελευθερωτικών πολέμων κατά του Ναπολέοντα Α΄ Βαναπάρτη, στο εθελοντικό στρατιωτικό σώμα «Λύτσοβ» (Lützowsches Freikorps). Επειδή το σώμα αυτό αποτελούνταν κυρίως από φοιτητές εθελοντές από όλα τα γερμανικά βασίλεια, υπήρχαν αναλόγως πολλές και διάφορες μορφές στρατιωτικών στολών μέσα στο σώμα. Ο μόνος τρόπος εξομοίωσης των στολών επομένως ήταν να βαφτούν μαύρες. Οι γιακάδες είχαν χρώμα κόκκινο και τα κουμπιά των στολών χρυσό. Σκοπίμως διαδόθηκε εκείνο το διάστημα ο λαϊκός θρύλος ότι τα χρώματα αυτά ήταν και τα χρώματα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους, για να δημιουργηθεί ενθουσιασμός στους γερμανούς στρατιώτες.

Η σημαία αυτή υιοθετήθηκε από το παγγερμανικό κίνημα και έγινε δημοφιλής την δεκαετία του 1840, συμβολίζοντας την επιθυμία για ένωση των διαφόρων κρατιδίων σε ένα ενιαίο εθνικό κράτος, αλλά και την ελπίδα για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Για σύντομο διάστημα μετά την Επανάσταση του 1848, και την πρώτη προσπάθεια ίδρυσης μιας Γερμανικής Ομοσπονδίας, έγινε εθνική σημαία (1848-1852), αλλά περιέπεσε σε αφάνεια επί των ημερών της συντηρητικής Γερμανικής Αυτοκρατορίας. Με την ανακήρυξη της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης το 1919, καθιερώθηκε ξανά ως εθνική σημαία. Με την άνοδο των Εθνικοσοσιαλιστών στην εξουσία, το 1933, θεωρούμενη ως σύμβολο της μισητής Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, αντικαταστάθηκε από την σημαία με την σβάστικα. Μετά την πτώση του Γ' Ράιχ, η τρίχρωμη σημαία υιοθετήθηκε το 1949 και από τα δύο διάδοχα γερμανικά κράτη, την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (Δυτική Γερμανία) και την Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (Ανατολική Γερμανία), αν και η τελευταία πρόσθεσε το εθνόσημό της το 1955, επιθυμώντας να τονίζει την ξεχωριστή της ταυτότητα.

Μετά την Επανένωση των Γερμανιών το 1990, η σημαία «μαύρο-κόκκινο-χρυσό» (Schwarz-rot-gold) είναι η επίσημη σημαία της Γερμανίας.

Συμβολισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τρία χρώματα της σημερινής σημαίας συνδέονται με τη δημοκρατία που ιδρύθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και συμβολίζουν την ενότητα και την ελευθερία του γερμανικού λαού. [1] Τα χρώματα της σημαίας δεν είχαν καθοριστεί την περίοδο που καθιερώθηκε και έκτοτε έχουν αλλάξει. [2]

Ιστορική εξέλιξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύγχρονες εκδοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Federal Parliament of Germany (15 Δεκεμβρίου 2004). «Schwarz Rot Gold. Symbol der Einheit» (στα Γερμανικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιουλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2007. 
  2. «Colours of the Flag (Germany)». Flags of the World. 5 Αυγούστου 1998. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2008.