Σημαία της Μολδαβίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Μολδαβική σημαία
Η Ρουμανική σημαία προς σύγκριση

Η εθνική σημαία της Μολδαβίας είναι τρίχρωμη: μπλε, κίτρινη και κόκκινη (κάθετες γραμμές από αριστερά προς δεξιά). Εμπεριέχει επίσης το Μολδαβικό έμβλημα (ένας αετός που κρατά ασπίδα με την εικόνα ενός ταύρου) για να ξεχωρίζει από την τρίχρωμη ίδια Ρουμανική σημαία. Το εθνόσημο υπάρχει μόνο στο μπροστινό μέρος της σημαίας. Η Μολδαβία αποτελούσε μέρος της Ρουμανίας μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και η Μολδαβική γλώσσα είναι ίδια με τη Ρουμανική, εξ ου και η ομοιότητα των σημαιών.

Ιστορικές και Τοπικές Σημαίες της Μολδαβίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κρατική σημαία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Μολδαβίας. 1917–1918
Η σημαία της άλλοτε Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μολδαβίας. 1940–1991
Η κρατική σημαία της μη αναγνωρισμένης διεθνώς Υπερδνειστερίας, η οποία είναι βασισμένη στην σημαία της άλλοτε Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Η Υπερδνειστερία αναγνωρίζεται διεθνώς ως περιοχή της Μολδαβίας.
Η σημαία της Αυτόνομης επαρχίας της Γκαγκαουζίας, περιοχή που βρίσκεται στη νότια Μολδαβία. Κήρυξε την αυτoνομία της στις 23 Απριλίου 1994, όπου και της εκχωρήθηκε ειδικό συνταγματικό καθεστώς, γεγονός που έθεσε τέλος στη διένεξη μεταξύ των Γκαγκαούζων αυτονομιστών και της κεντρικής διοίκησης της Μολδαβίας. Προηγουμένως οι Γκαγκαούζοι αυτονομιστές, χρησιμοποιούσαν την σημαία της Μολδαβίας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]