Σημαία της Νότιας Κορέας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λόγος: 2:3

Η σημαία της Κορέας αποτελείται από 3 μέρη: ένα λευκό φόντο, ένα κυανέρυθρο τέγκουκ στο κέντρο και 4 μαύρα τριγράμματα, ένα σε κάθε γωνία της σημαίας.

Η σημαία σχεδιάστηκε από τον Μπακ Γιονγκ – χιο, τον Κορεάτη πρεσβευτή στην Ιαπωνία. Η Τέγκουκγκι (taegeukgi), όπως λέγεται στα κορεατικά, έγινε επίσημη σημαία στις 6 Μαρτίου 1883.

Τα τέσσερα τριγράμματα προέρχονται από το κινεζικό βιβλίο Ι Τσίνγκ, εκπροσωπώντας τις 4 κινέζικες βασικές αρχές για το σύμπαν, δηλ. Αρμονία, Συμμετρία, Ισορροπία, Στρογγυλότητα. Το γενικό σχέδιο στη σημαία επίσης προέρχεται από την παραδοσιακή χρησιμοποίηση του συμβόλου με τα τρία χρώματα (κόκκινο, μπλε και κίτρινο) από τους Κορεάτες, αρχής γενομένης από την αρχαιότατη εποχή της κορεατικής Ιστορίας.

Το λευκό φόντο συμβολίζει την καθαρότητα του λαού και το τέγκουκ συμβολίζει την προέλευση όλων των στοιχείων του σύμπαντος, με τις δύο αρχές του «Ουμ», που είναι η αρνητική πλευρά και συμβολίζεται με μπλε και του «Γιανγκ», που είναι η θετική πλευρά και συμβολίζεται με κόκκινο. Τα δύο αυτά στοιχεία βρίσκονται σε πλήρη ισορροπία.

Παραδοσιακά τα τριγράμματα αποτελούν σύμβολα των 5 στοιχείων : φωτιά, νερό, γη, ξύλο και μέταλλο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κυανόλευκο σύμβολο προέρχεται από κάτι καθ’ όλα κοσμικό, που είναι η γραφική παράσταση του μήκους της σκιάς του ήλιου.

Παρά το γεγονός ότι συνδέεται με τον ταοϊσμό και λέγεται σήμερα «γιν-γιανγκ» η τοποθέτησή του στη σημαία αντικατοπτρίζει μια παράδοση που ήταν για το κοινό όφελος, επί εποχής του Βασιλιά Σέτζονγκ, το 13ο αιώνα.

Τα τέσσερα τριγράμματα είναι συνδεδεμένα με τις τέσσερις εποχές και είναι τοποθετημένα στη σημαία ως εξής: «Παράδεισος» (καλοκαίρι) επάνω αριστερά, «Νερό» (φθινόπωρο) πάνω δεξιά, «Γη» (χειμώνας) κάτω δεξιά και «Φωτιά» (άνοιξη) κάτω αριστερά. Έτσι γίνεται συμβολισμός του κύκλου των εποχών.

Η αρχική σημαία του 1883 είχε αυτά τα στοιχεία των εποχών σε άλλη θέση.

Πρώτες σημαίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]