Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σημαία του Λάος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διαστάσεις 2:3

Η σημαία του Λάος καθιερώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1975. Νωρίτερα, χρησιμοποιούνταν από τη βραχύβια εθνικιστική κυβέρνηση του 1945 (ως το 1952).

Περιγραφή και συμβολισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σημαία αποτελείται από τρεις οριζόντιες λωρίδες. Η μεσαία γαλάζια λωρίδα είναι διπλάσια στο ύψος αναφορικά με τις επάνω και κάτω κόκκινες λωρίδες. Στο κέντρο υπάρχει ένας λευκός δίσκος, με διάμετρο 0,8 φορές το ύψος της μπλε λωρίδας. Οι αναλογίες της είναι 2:3.

Σημαία του Βασιλείου του Λάος

Το κόκκινο στη σημαία συμβολίζει το αίμα που χύθηκε κατά τον αγώνα για ανεξαρτησία, ενώ το γαλάζιο αποτελεί σύμβολο πλούτου για τη χώρα. Ο λευκός δίσκος εκπροσωπεί το φεγγάρι πάνω από τον ποταμό Μεκόνγκ, όπως επίσης και την ενότητα της χώρας υπό κομμουνιστική κυβέρνηση.

Παλαιότερες σημαίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαία του Λάος όταν ήταν γαλλική αποικία

Από το 1952 ως την πτώση της βασιλικής κυβέρνησης το 1975 η χώρα είχε μια κόκκινη σημαία, με τρεις ελέφαντες με λευκό κεφάλι. Στη μέση ήταν ο θεός Εραβάν. Στην κορυφή του μεσαίου ελέφαντα ήταν μια εννιαπλή ομπρέλα, ενώ ο ίδιος ο ελέφαντας στεκόταν σε ένα βάθρο με πέντε επίπεδα. Ο λευκός ελέφαντας είναι κοινό βασιλικό σύμβολο στην νοτιοανατολική Ασία. Τα τρία κεφάλια αναφέρονται στα τρία πρώην βασίλεια της Βιεντιάν, της Λουανγκπραμπάνγκ και του Τσαμπασάκ. Η ομπρέλα αποτελεί επίσης μοναρχικό σύμβολο και προέρχεται από το όρος Μερού. Το βάθρο συμβολίζει το νόμο, στον οποίο στηρίζεται η χώρα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]