Σημαία της Λετονίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Λόγος σημαίας: 1:2

Η σημαία της Λετονίας επανακαθιερώθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1990. Η ίδια σημαία ήταν σε χρήση από την ανεξάρτητη Λετονία από το 1918 μέχρι το 1940, οπότε η χώρα καταλήφθηκε από τη Σοβιετική Ένωση και προσαρτήθηκε στην τελευταία.

Ιστορικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κόκκινη- λευκή- κόκκινη σημαία αναφέρθηκε πρώτα στα κεφάλαια του Χρονικού της Λιβονίας του Ντίτλεμπ φον Άλνπεκε (Livländische Reimchronik). Αυτό το ιστορικό ντοκουμέντο κατατάσσει τη λετονική σημαία μεταξύ των αρχαιότερων στην Ευρώπη. Στο χρονικό γίνεται λόγος για μία μάχη του 1280, στην οποία αρχαία λετονικά φύλα από το Κέσις (Βόρεια Λετονία) ήρθαν σε πόλεμο, φέροντας μια κόκκινη σημαία με λευκή λωρίδα.

Ο θρύλος κάνει λόγο για έναν θανάσιμα τραυματισμένο στη μάχη, αρχηγό της φυλής, που το σώμα του το τύλιξαν με ένα λευκό πανί. Ένα μέρος του πανιού παρέμεινε λευκό, ενώ οι δύο άκρες του έγιναν κόκκινες, λόγω του αίματος του ηγέτη. Στην επόμενη μάχη το σεντόνι που τον τύλιξαν το χρησιμοποίησαν για σημαία και αυτή τη φορά η μάχη στέφθηκε με επιτυχία. Από τότε τα χρώματα αυτά τα χρησιμοποίησαν όλες οι φυλές της χώρας.

Το σημερινό σχέδιο της σημαίας δημιουργήθηκε από τον Άνσις Κιρούλις (Ansis Cīrulis) τον Μάιο του 1917. Με ειδικό διάταγμα της Βουλής, το σχέδιο υιοθετήθηκε επίσημα ως σημαία του έθνους στις 15 Ιουνίου 1921.

Χρώματα και αναλογίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το «κόκκινο» χρώμα στη σημαία της Λετονίας είναι στην πραγματικότητα καστανό (κόκκινο με μαύρο και μοβ). Οι χρωματικές αναλογίες της σημαίας είναι 2:1:2 και η αναλογία του μήκους με το πλάτος είναι 1:2.

Ναυτική σημαία της Λετονίας. Λόγος: 2:3
Σημαία της Σοσιαλιστικής Σοβιετικής Δημοκρατίας της Λετονίας (1953–1990)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]