Σημαία του Κοσσυφοπεδίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η σημαία του Κοσσυφοπεδίου, που καθιερώθηκε από το Κοινοβούλιο το 2008 (λόγος σημαίας 2:3)[1]

Η σημαία του Κοσσυφοπεδίου καθιερώθηκε επίσημα έπειτα από τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από τη Σερβία στις 17 Φεβρουαρίου του 2008. Δεν είχε επίσημη σημαία ως την ημέρα εκείνη. Σε επίσημες περιστάσεις χρησιμοποιούσε τη σημαία του ΟΗΕ.

Η σημαία εν μέρει αποτελεί αποτέλεσμα διεθνούς διαγωνισμού, που οργανώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και οι υποψηφιότητες έφτασαν τις χίλιες περίπου. Ένας από τους όρους που είχαν τεθεί στο διαγωνισμό ήταντο σχέδιο της σημαίας να μην περιλαμβάνει εθνοτικά ή εθνικά σύμβολα ή χρωματιστά σχέδια. Η τελική επιλογή έχει έξι λευκά αστέρια, καθένα από τα οποία συμβολίζει και μια διαφορετική εθνοτική ομάδα[2])σε ένα τόξο πάνω από έναν χρυσαφί χάρτη του Κοσσυφοπεδίου σε φόντο μπλε.[3] [4]

Προηγούμενες σημαίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καθεστώς του Κοσόβου αποτελεί το αντικείμενο χρόνιας πολιτικής και εδαφικής διένεξης μεταξύ της σερβικής (πρώην γιουγκοσλαβικής) κυβέρνησης και των αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι είναι και οι περισσότεροι.

Το 2006 ξεκίνησαν διεθνείς διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του τελικού καθεστώτος στο Κόσοβο. Οι περισσότεροι Αλβανοί κάτοικοι χρησιμοποιούν τη σημαία της Αλβανίας και οι Σέρβοι τη σημαία της Σερβίας. Σήμερα δεν υφίσταται ιστορικά εθνική, επαρχιακή ή περιφερειακή σημαία για το Κοσσυφοπέδιο. Ωστόσο, η σημαία της Αλβανίας με ένα κόκκινο αστέρι σε κίτρινο περίγραμμα λανθασμένα φέρεται ως ιστορική σημαία. Στην ουσία, η σημαία αυτή ήταν η σημαία της κοινότητας των αλβανοφώνων που ζούσαν στη σοσιαλιστική Γιουγκοσλαβία (ιδίως στο Κόσοβο).[5] Ο πρώτος Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχήμ Ρουγκόβα, παρουσίασε για πρώτη φορά τη "σημαία της Δαρδανίας" στις 29 Οκτωβρίου του 2000. Η σημαία με τον αλβανικό αετό φέρει τη θρυλική λέξη "Δαρδανία", την αρχαία ονομασία για το Κόσοβο,όμως δεν αναγνωρίζεται επίσημα από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου.[6]Η σημαία αυτή δεν πέτυχε να λάβει πολλή δημοσιότητα .

Διαγωνισμός για νέα σημαία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα από τα σχέδια που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό.

Τον Ιούνιο του 2007 διεξήχθη διαγωνισμός για το σχέδιο οποιασδήποτε νέας σημαίας και οι συμμετοχές έφτασαν τις 993. Υπό τους όρους των συνομιλιών του ΟΗΕ, οποιοδήποτε σχέδιο θα έπρεπε να έχει πολυεθνικό χαρακτήρα[9]και να αποφεύγει τη χρήση του αλβανικού και σερβικού δικέφαλου αετού, καθώς επίσης και τη μονομερή χρήση κόκκινου και μαύρου ή κόκκινου, μπλε και άσπρου για χρώματα. Όλες οι συμμετοχές έπρεπε να είναι ορθογώνιες και να έχουν διαστάσεις 2:3. Συνολικά 700 προτάσεις πληρούσαν αυτά τα κριτήρια. Ομάδα απαρτιζόμενη από πολιτικούς του Κοσσυφοπεδίου και εμπειρογνώμονες επέλεξαν τρία σχέδια για σημαία, τα οποία ετέθησαν σε ψηφοφορία στη Βουλή του Κοσσυφοπεδίου. Ένα από αυτά εγκρίθηκε και έγινε η επίσημη σημαία. Για την έγκριση ενός σχεδίου απαιτούνταν η πλειοψηφία των δύο τρίτων.[10]

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]