Λυσικλής (5ος αιώνας π.Χ.)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
δείτε επίσης Λυσικλής (4ος αιώνας π.Χ.)
Λυσικλής
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος 428 π.Χ.
Υπηκοότητα Αρχαία Αθήνα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
στρατιωτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα στρατηγός

O Λυσικλής (? - 428 π.Χ.) ήταν Αθηναίος στρατηγός, και αρχηγός της δημοκρατικής παράταξης της πόλης. Έζησε κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. και πιθανώς ήταν φίλος του Περικλή.

Σύμφωνα με τον Αισχίνη τον Σωκρατικό, ο Λυσικλής έζησε με την Ασπασία μετά το θάνατο του Περικλή και απέκτησε ένα γιο μαζί της. Αναφέρεται επίσης πως ο Αισχίνης ο Σωκρατικός απέδιδε στην Ασπασία την πολιτική επιτυχία του Λυσικλή[1] . Κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο ο Λυσικλής ήταν ένας απ' τους φιλοπόλεμους : ήταν πεπεισμένος πως ο πόλεμος ενάντια στη Σπάρτη, η οποία δεν έκρυβε τη ζήλια της για την επικυριαρχία της Αθήνας επί των υπόλοιπων Ελληνικών πόλεων, ήταν αναπόφευκτος αν όχι καλοδεχούμενος. Ο Αριστοφάνης αναφέρεται στο Λυσικλή αποκαλώντας τον "προβατοπώλη"(μετά τούτον αύθις προβατοπώλης δεύτερος)[2].

Το 428 π.Χ. οι Αθηναίοι έστειλαν 12 πλοία για να συλλέξουν τους φόρους και τις χορηγίες από τους συμμάχους τους, με τον Λυσικλή και άλλους 4 επί κεφαλής. Περνώντας από τον Μαίανδρο στην Καρία δέχτηκε επίθεση από τους Καρίους και σκοτώθηκε μαζί με πολλούς στρατιώτες του[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πλούταρχος, Περικλής, XXIV
  2. Αριστοφάνης, Ιππείς, 132
  3. Thucydides, III, 19