Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κλείτος ο Μέλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κλείτος ο Μέλας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση375 π.Χ.
Μακεδονία
Θάνατος328 π.Χ. (δήλωση με Γρηγοριανή ημερομηνία νωρίτερα του 1584)
Σαμαρκάνδη
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
Χώρα πολιτογράφησηςΜακεδονία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααξιωματικός
Οικογένεια
ΑδέλφιαΛανίκη
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςΜακεδονικός στρατός και Εταίροι
Πόλεμοι/μάχεςΠόλεμοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μάχη του Γρανικού
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Αναπαράσταση της μάχης του Γρανικού όπου ο Κλείτος διακρίνεται στο κέντρο δίπλα από τον Αλέξανδρο, να τον σώζει από το χτύπημα του Σπιθριδάτη - πίνακας του Σαρλ Λε Μπραν του 17ου αιώνα, Λούβρο

Ο Κλείτος ο Μέλας (περ. 375328 π.Χ.), γιος του Δροπίδα, ήταν αξιωματικός του Μακεδονικού στρατού και σωματοφύλακας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η αδερφή του Λανίκη, είχε αναλάβει την φροντίδα του Αλεξάνδρου κατά τα νηπιακά και παιδικά του χρόνια. Η επωνυμία Μέλας, χρησιμοποιόταν λόγω της σκούρας επιδερμίδας του και για να διακρίνεται από τον Κλείτο τον Λευκό.

Στη Μάχη του Γρανικού το 334 π.Χ., κατά τη διάρκεια της μάχης ο Αλέξανδρος δέχτηκε την προσωπική επίθεση των Περσών αδερφών Ροισάκη και Σπιθριδάτη[1][2]. Ο Σπιθριδάτης κάποια στιγμή απέκτησε το πλεονέκτημα (καθώς ο Αλέξανδρος είχε την προσοχή του στραμμένη στον Ροισάκη) και ενώ ετοιμαζόταν να δώσει ένα θανάσιμο χτύπημα στον Αλέξανδρο, ο Κλείτος τον πρόλαβε κόβοντας του το χέρι με το σπαθί του, και σώζοντας τον Αλέξανδρο.

Η διαμάχη του με τον Αλέξανδρο

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μερικά χρόνια αργότερα, το 328 π.Χ. και με τα στρατεύματα να βρίσκονται στη Σαμαρκάνδη, ο Κλείτος ενοχλημένος από την διακωμώδηση των στρατηγών που είχαν πριν λίγο καιρό εκτελεστεί για προδοσία (Φιλώτας και ο πατέρας του Παρμενίων), και την αυξημένη επιρροή των Περσών και κατεκτημένων λαών που κολάκευαν τον Αλέξανδρο για τα κατορθώματά του παρομοιάζοντάς τον με ημίθεο, διαμαρτυρήθηκε λέγοντας ότι τα κατορθώματα του Αλέξανδρου οφείλονταν κυρίως στους στρατιώτες του.

Ο Αλέξανδρος καυχήθηκε ότι τα επιτεύγματά του ήταν ανώτερα ακόμη και από αυτά του πατέρα του, του Φίλιππου. Ο Κλείτος τότε αμφισβήτησε τον Αλέξανδρο ως νόμιμο διάδοχο και βασιλιά των Μακεδόνων, λέγοντας ότι ο Αλέξανδρος όφειλε την δόξα του μόνο στον πατέρα του τον Φίλιππο. Ο Αλέξανδρος πρόσταξε την φρουρά του να επέμβει, αλλά αυτοί δεν αντέδρασαν και βρέθηκαν σε αμηχανία. Ακολούθησε μια απόπειρα επίθεσης του Αλέξανδρου, αλλά δεν είχε το σπαθί του πάνω του. Για να καταπραΰνουν τα πνεύματα, οι παρευρισκόμενοι πήραν τον Κλείτο και τον έβγαλαν από την αίθουσα. Ο Κλείτος όμως κάποια στιγμή επέστρεψε για να συνεχίσει τον καυγά. Τότε ο Αλέξανδρος άρπαξε ένα δόρυ από έναν υπασπιστή του και τον σκότωσε, για να το μετανιώσει αμέσως μόλις κατάλαβε τι έκανε.[3][4]

Σημειώσεις και παραπομπές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]