Φιλώτας του Παρμενίωνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Φιλώτας του Παρμενίωνα

Ο Φιλώτας ήταν γιος του Παρμενίωνα, αδερφός του Νικάνωρα και του Έκτορα. Υπηρέτησε ως ένας από τους πιο σημαντικούς αξιωματικούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην εκστρατεία του στην Ασία.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά τον βρίσκουμε σαν διοικητή του ιππικού της άνω Μακεδονίας στην εκστρατεία εναντίον των Τριβαλλών και των Ιλλυριών. Στη συνέχεια, κατά την διάρκεια της εκστρατείας στην Ασία, πήρε μέρος στην μάχη του Γρανικού επικεφαλής αυτήν την φορά των Εταίρων. Ο Αλέξανδρος τον εμπιστεύτηκε λίγο αργότερα στην Μυκάλη και στην Μύνδο ενώ το 332 π.Χ. συνόδεψε τον Αλέξανδρο στην Αίγυπτο. Ανάμεσα στους κρατούμενους που απελευθερώθηκαν στην Δαμασκό, ήταν και μια γυναίκα από την Μακεδονία, η Αντιγόνη. Ο Φιλώτας την έκανε ερωμένη του και συνήθιζε να της εκμυστηρεύεται τα παράπονα του για τον Αλέξανδρο. Κάποια από αυτά διέρρευσαν και έφτασαν στα αυτιά του Κρατερού, ο οποίος προσπάθησε να τα εκμεταλλευτεί για δικό του πολιτικό όφελος εναντίον του Φιλώτα.

Στη διάρκεια της νικηφόρας μάχης στα Γαυγάμηλα ο Φιλώτας είχε ενεργό μέρος ως διοικητής των Εταίρων. Το 330 π.Χ. σκοτώνεται ο αδερφός του, Νικάνωρ. Λίγο αργότερα το όνομα του Φιλώτα εμπλέκεται στην συνωμοσία του Δίμνου. Τα νέα μαθεύτηκαν από τον Αλέξανδρο και ο Φιλώτας συνελήφθη. Μετά από βασανιστήρια, ομολόγησε πως συνωμότησε εναντίον του βασιλιά και την επόμενη μέρα εξοντωθηκε δια ακοντισμού από τους Μακεδόνες κατά το Μακεδονικό έθιμο. Το ίδιο πικρό τέλος είχε λίγο αργότερα και ο πατέρας του Παρμενίων, ο οποίος δολοφονήθηκε μετά από προτροπή του Αλέξανδρου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]