Φιλώτας του Παρμενίωνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φιλώτας ο Νότερος
Philotas and other conspirators condemned and stoned to death (1696).jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Φιλώτας (Αρχαία Ελληνικά)
Προφορά
Γέννηση365 π.Χ.
Θάνατος330 π.Χ.
Δραγγιανή
Αιτία θανάτουΛιθοβολισμός
Συνθήκες θανάτουθανατική ποινή
Χώρα πολιτογράφησηςΜακεδονικό βασίλειο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
διοικητής[1]
Οικογένεια
ΓονείςΠαρμενίων
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςδιοικητής/Μακεδονικός στρατός
Να μη συγχέεται με τον πάππο του Φιλώτα (πατέρα του Παρμενίωνα) ή με τον Φιλώτα (σατράπη).

Ο Φιλώτας ο Νεότερος ήταν γιος του Παρμενίωνα, αδελφός του Νικάνωρα και του Έκτορα. Υπηρέτησε ως ένας από τους πιο σημαντικούς αξιωματικούς τού Μεγάλου Αλεξάνδρου στην εκστρατεία του στην Ασία.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά τον βρίσκουμε ως διοικητή τού ιππικού της άνω Μακεδονίας στην εκστρατεία εναντίον των Τριβαλλών και των Ιλλυριών. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας στην Ασία, πήρε μέρος στη μάχη του Γρανικού επικεφαλής αυτήν την φορά των Εταίρων. Ο Αλέξανδρος τον εμπιστεύτηκε λίγο αργότερα στη Μυκάλη και στη Μύνδο, ενώ το 332 π.Χ. συνόδεψε τον Αλέξανδρο στην Αίγυπτο. Ανάμεσα στους κρατούμενους που απελευθερώθηκαν στη Δαμασκό, ήταν και μία γυναίκα από την Μακεδονία, η Αντιγόνη. Ο Φιλώτας την έκανε ερωμένη του και συνήθιζε να της εκμυστηρεύεται τα παράπονά του για τον Αλέξανδρο. Κάποια από αυτά διέρρευσαν και έφτασαν στα αυτιά του Κρατερού, ο οποίος προσπάθησε να τα εκμεταλλευτεί για δικό του πολιτικό όφελος εναντίον του Φιλώτα.

Στη διάρκεια της νικηφόρας μάχης στα Γαυγάμηλα, ο Φιλώτας είχε ενεργό μέρος ως διοικητής των Εταίρων. Το 330 π.Χ. σκοτώνεται ο αδελφός του Νικάνωρ. Λίγο αργότερα το όνομα τού Φιλώτα τού Νεότερου ενεπλάκη στη συνωμοσία του Δίμνου. Τα νέα μαθεύτηκαν από τον Αλέξανδρο και ο Φιλώτας συνελήφθη. Μετά από βασανιστήρια, ομολόγησε πως συνωμότησε εναντίον τού βασιλιά και την επόμενη ημέρα εξοντώθηκε δι' ακοντισμού από τους Μακεδόνες, κατά το Μακεδονικό έθιμο. Το ίδιο πικρό τέλος είχε λίγο αργότερα και ο πατέρας του Παρμενίωνας, ο οποίος δολοφονήθηκε μετά από προτροπή τού Αλέξανδρου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


  1. Czech National Authority Database. jo2017972493. Ανακτήθηκε στις 18  Δεκεμβρίου 2022.