Πτολεμαίος του Σελεύκου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλα άτομα με την ονομασία Πτολεμαίος, δείτε: Πτολεμαίος.
Πτολεμαίος του Σελεύκου
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Πτολεμαῖος (Αρχαία Ελληνικά)
Γέννηση4ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος332 π.Χ.
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμασωματοφύλακες (Αλέξανδρος ο Μέγας)

Ο Πτολεμαίος (4ος αιώνας π.Χ. – 333 π.Χ.) ήταν γιος του Σελεύκου από την Ορεστίδα ή την Τυμφαία,[1] και ένας από τους σωματοφύλακες του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια, και ο αδελφός του ήταν ο διακεκριμένος στρατηγός του Φιλίππου Β΄, ο Αντίοχος, ο οποίος ήταν ο πατέρας του Σελεύκου Α΄ Νικάτορα. Επομένως ο Πτολεμαίος ήταν ο θείος του Σελεύκου Α΄ από την πλευρά του πατέρα του, και της αδελφής του Σελεύκου Α΄, της Διδύμειας. Συμμετείχε στην εκστρατεία του Αλέξανδρου στην Ασία, το 334 π.Χ., όπου και του δόθηκε η διοίκηση μιας τάξης φαλαγγών. Επίσης επιλέχθηκε από τον Αλέξανδρο, ως το άτομο που θα ήταν επικεφαλής των στρατευμάτων που θα γύριζαν πίσω στη Μακεδονία, τον χειμώνα, μετά το τέλος της πρώτης εκστρατείας.

Ο Σέλευκος Α΄, ανιψιός τού Πτολεμαίου.

Την επόμενη άνοιξη επανενώθηκε με τον Αλέξανδρο στο Γόρδιον, φέρνοντας νεοσύλλεκτους από τη Μακεδονία. Στη Μάχη της Ισσού το 333 π.Χ., οι μακεδονικές φάλαγγες που διοικούσε ήταν αυτές που αντιμετώπισαν τις οπλιτικές φάλαγγες των Ελλήνων μισθοφόρων υπό τον Δαρείο Γ΄, και με την σύγκρουση που ακολούθησε ο ίδιος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της μάχης, έχοντας προηγουμένως διακριθεί για τη γενναιότητα του.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Smith, William (editor): Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, "Ptolemaeus (4)", Βοστώνη 1867