Ηραία Αρκαδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Ηραία[1] υπήρξε σημαντική πόλη-κράτος και συγκοινωνιακός κόμβος της αρχαίας Αρκαδίας που ήκμασε, κατά περιόδους, από τον 7ο ως τον 3ο αιώνα π.Χ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ίχνη της Ηραίας και της ευρύτερης περιοχής χάνονται στα βάθη της προϊστορίας. Αναφορές σε αυτήν κάνουν, μεταξύ άλλων, ο Ξενοφών, ο Πολύβιος, ο Στράβων και ο Παυσανίας. Οικιστής της θεωρείτο ο Ηραιεύς[2], γιος του Λυκάονα και εγγονός του Πελασγού. Στην πόλη υπήρχαν δύο ιερά του Διονύσου, ένα του Διονύσου Πολίτη και άλλο του Διονύσου Αυξίτη. Υπήρχε, επίσης, επίσης ιερό του Πανός και αξιόλογος ναός της Ήρας, ο οποίος καταστράφηκε πριν τον 2ο μ.Χ. αιώνα, όπως περιγράφει ο Παυσανίας κατά την επίσκεψή του.[2]

Η Ηραία ήταν μέλος (και για μεγάλο χρονικό διάστημα, κέντρο) της Αρκαδικής Ομοσπονδίας (γνωστής ως Κοινό των Αρκάδων), μετά τη διάλυση της οποίας (6ος αι. π.Χ.) συμμάχησε επί μακρόν με τη Σπάρτη. Με τη βοήθεια των Σπαρτιατών, στον Πελοποννησιακό Πόλεμο (431-404 π.Χ.) νίκησε σε σημαντικές μάχες τους Μαντινείς και τους Αργείους το 418 π.Χ., καθώς και τους Ηλείους το 417 π.Χ. Όπως ο αρκαδικός Ορχομενός, δεν συμμετείχε στην ίδρυση της Μεγαλόπολης το 370 π.Χ. - αντιθέτως μάλιστα ενίσχυσε τους Σπαρτιάτες στην επίθεση εναντίον της. Όταν, όμως, οι Σπαρτιάτες επέστρεψαν στην Σπάρτη, οι υπόλοιποι Αρκάδες επιτέθηκαν και κατέστρεψαν την Ηραία το 369 π.Χ.[3][4]. Η πόλη φαίνεται πως επανέκαμψε μερικώς τις επόμενες δεκαετίες, εντασσόμενη το 240 π.Χ. στην Αχαϊκή Συμπολιτεία, για να γνωρίσει σταδιακά την φθορά και την εγκατάλειψη μετά την οριστική επικράτηση των Ρωμαίων στον ελλαδικό χώρο (146 π.Χ.). Την εποχή που πέρασε από εκεί ο Παυσανίας, πάνω από 3 αιώνες αργότερα (περί το 160-170 μ.Χ.), η Ηραία βρισκόταν ήδη σε μακρά παρακμή.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ηραία ήταν κτισμένη στη Δυτική Πελοπόννησο, στην νότια όχθη του Αλφειού ποταμού, σε κοντινή απόσταση και απέναντι της Αρχαίας Ολυμπίας, περίπου 40 στάδια από την αρχαία Αλίφειρα και 200 στάδια από τη Μεγαλόπολη. Υπήρξε σημαντικός οδικός σταθμός προς την Αρχαία Ολυμπία και προς τη Μεγαλόπολη, ενώ συνδεόταν με άλλα μεγάλα θρησκευτικά και πολιτικά κέντρα της Πελοποννήσου, όπως το Λύκαιον Όρος και το Άργος, δια της Ε' Μυκηναϊκής Οδού.

Σήμερα, τα ερείπια της αρχαίας πόλης παραμένουν κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και βρίσκονται στην περιοχή του χωριού Άγιος Ιωάννης, στον τέως Δήμο Ηραίας της Αρκαδίας, ο οποίος σήμερα αποτελεί τμήμα του Δήμου Γορτυνίας.

Ολυμπιακοί Αγώνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γεωγραφική εγγύτητα της Ηραίας με την Αρχαία Ολυμπία, έδωσε την ευκαιρία στην πόλη να λειτουργεί επί αιώνες ως σταθμός αθλητών που ταξίδευαν για να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η ίδια η Ηραία, μεταξύ 520 π.Χ. και 312 π.Χ., ανέδειξε τουλάχιστον 7 Ολυμπιονίκες[5]:

 1. Δαμάρετος (ή Δημάρετος), νικητής στον Οπλίτη Δρόμο, στην 65η Ολυμπιάδα (520 π.Χ.) και στην 66η Ολυμπιάδα (516 π.Χ.)
 2. Θεόπομπος (γιος του Δαμάρετου), νικητής στο Πένταθλο, στην 74η Ολυμπιάδα (484 π.Χ.) και στην 75η Ολυμπιάδα (480 π.Χ.)
 3. Θεοφάνης, νικητής στην Πυγμαχία Παίδων, στην 75η Ολυμπιάδα (480 π.Χ.)
 4. Θεόπομπος Β', νικητής στην Πάλη, στην 85η Ολυμπιάδα (440 π.Χ.) και στην 86η Ολυμπιάδα (436 π.Χ.)
 5. Νικόστρατος, νικητής στην Πάλη Παίδων, στην 91η Ολυμπιάδα (416 π.Χ.)
 6. Λυκίνος, νικητής στο Στάδιον Παίδων, στην 99η Ολυμπιάδα (384 π.Χ.)
 7. Αλεξίβιος, νικητής στο Πένταθλον, στην 117η Ολυμπιάδα (312 π.Χ.)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Αλέξανδρος Φιλαδελφεύς, "Ανασκαφαί Ηραίας", Αρχαιολογικό Δελτίο 14, 1931 - 32, σ. 57˙ Β. Κόντη, "Συμβολή στην ιστορική γεωγραφία της Αρκαδίας (395-1209)", Βυζαντινά Σύμμεικτα 6, 1985, σ. 99.
 2. 2,0 2,1 XXVI. Ἡραιεῦσι δὲ οἰκιστὴς μὲν γέγονεν Ἡραιεὺς ὁ Λυκάονος, κεῖται δὲ ἡ πόλις ἐν δεξιᾷ τοῦ Ἀλφειοῦ, τὰ μὲν πολλὰ ἐν ἠρέμα προσάντει, τὰ δὲ καὶ ἐπ' αὐτὸν καθήκει τὸν Ἀλφειόν. δρόμοι τε παρὰ τῷ ποταμῷ πεποίηνται μυρσίναις καὶ ἄλλοις ἡμέροις διακεκριμένοι δένδροις, καὶ τὰ λουτρὰ αὐτόθι, εἰσὶ δὲ καὶ Διονύσῳ ναοί: τὸν μὲν καλοῦσιν αὐτῶν Πολίτην, τὸν δὲ Αὐξίτην, καὶ οἴκημά ἐστί σφισιν ἔνθα τῷ Διονύσῳ τὰ [2] ὄργια ἄγουσιν. ἔστι καὶ ναὸς ἐν τῇ Ἡραίᾳ Πανὸς ἅτε τοῖς Ἀρκάσιν ἐπιχωρίου, τῆς δὲ Ἥρας τοῦ ναοῦ καὶ ἄλλα ἐρείπια καὶ οἱ κίονες ἔτι ἐλείποντο: ἀθλητὰς δὲ ὁπόσοι γεγόνασιν Ἀρκάσιν ὑπερῆρκε τῇ δόξῃ Δαμάρετος Ἡραιεύς, ὃς τὸν ὁπλίτην δρόμον ἐνίκησεν Ὀλυμπίᾳ πρῶτος. Παυσανία Αρκαδικά
 3. Αρχαία Ηραία (με χάρτη)
 4. Αρχαία Ηραία
 5. Βάση αρχαίων Ολυμπιονικών